Gå til hovedindhold

Naturplan Vilhelmsborg Syd

Dette er en forklarende tekst til kortmaterialet “Naturplan Vilhelmsborg Syd”, der omfatter et nyt naturområde, som Aarhus Kommune er i færd med at udvikle under det større projekt “300 hektar ny natur”.

  • Læs op

Indhold

    Rammesætning for hele projekt 300 hektar ny natur

    Aarhus Kommune er i gang med at udvikle i alt 300 hektar natur syd for Aarhus fordelt på fem forskellige arealer. Her skal naturindholdet først og fremmest øges, og biodiversiteten skal have bedre vilkår ved brug af forskellige virkemidler. I de nye naturområder bliver der adgang for mennesker, men naturen får førsteprioritet. Rekreative aktiviteter får plads i nogle områder, mens det i andre områder er naturbeskyttelsen der vægtes højest for at skabe ro og plads til, at plante- og dyrearter igen kan trives. 

     
    Hvad er naturplanen?

    Naturplan Vilhelmsborg Syd giver en status på, hvor vi i sommeren 2024 er nået til i arbejdet med udviklingen af ny natur. Den viser det, vi kalder naturlaget, som består af de beslutninger, vi har truffet om arealanvendelsen (baseret på faglig viden og dialog med borgere og interessenter). Da naturen i høj grad får lov til at vokse frem af sig selv, er fremstillingen således vores bedste formodning omkring, hvordan den vil udvikle sig på arealet de kommende år. Kortet viser ikke strukturelle greb som udlægning af sten, dødt ved og kvashegn, eller hvor vi laver frøspredning. Det fortæller vi om i ord og billeder, efterhånden som projektet skrider frem.

     
    Hvordan kan offentligheden bruge området?

    I efteråret 2024 arbejder vi med det rekreative lag. Det er derfor ikke beskrevet her i naturplanen.


    Naturplanen for Vilhelmsborg Syd i korte træk 

    Det nye naturområde syd for Vilhelmsborg bliver med tiden en mosaik af plantet skov, selvgroet skov, vandhuller og enge med græssende dyr. Området bliver flettet sammen med lange kig gennem busk- og skovlandskabet, som sikrer, at udsynet til det kuperede landskab og de kulturhistoriske træk bliver bevaret for eftertiden. Her bliver både midlertidige hegn, der skal beskytte nyplantet skov og permanente hegn til græssende dyr, som hjælper med at pleje engene og holde dele af området lysåbent. Med tiden vil vi udvide den eksisterende hegning til at omfatte et område på ca. 30 hektar. Vi ønsker at overlade større dele af området til naturlig tilgroning frem for udelukkende at planlægge traditionel skovrejsning med planlagte lysninger og fortætninger. I samarbejde med landskabsarkitekt Nané Køllgaard Pedersen vil vi have et stort fokus på at få stenene tilbage i landskabet.

    Naturplan

    Med udgangspunkt i kommuneplanens retningslinjer for landskab og kulturmiljøer er der udarbejdet en landskabsanalyse af området. Analysen danner grundlag for arbejdet med arealet. Her fremgår det bl.a. at der er flere udsigtspunkter og lange kig til landskabet og bysamfundene omkring projektarealet, som skal understøttes med eventuel beplantning. Derfor anbefaler analysen, at nye skovpartier planlægges på den højest liggende del af projektarealet langs Giber Ringvej. Landskabsanalysen peger også på, at der er rig mulighed for at få vandet tilbage i landskabet. Primært i den lavtliggende nordlige del. Vandets naturlige vej gennem landskabet bliver genskabt ved at åbne dræn, etablere større vandstrøg på den lavest liggende del og en række mindre, sommerudtørrende paddevandhuller. 

    I efteråret 2023 har der været borgerdialoger og borgermøder. Alle perspektiver og gode ideer fra borgerne 
    har været i betragtning ved udarbejdelsen af naturplanen. Perspektiverne fra borgerne trækker i flere retninger, og vi forestiller os at lande i en plan med en god balance mellem alle ønsker, hvor der fortsat bliver offentlig adgang og samtidig højere naturkvalitet. Projektarealet er meget stort, så det kan godt være udfordrende at forestille sig, hvordan arealet på bedst mulig vis kan udvikle sig til vild natur. Der har 
    imidlertid været stor opbakning til forslagene om at plante skovpartier, der blandes med det lysåbne samt at tilføje flere levesteder og naturoplevelser ved at få vandet tilbage i landskabet. 

    Naturindholdet vægtes højt, og der sikres i vid omfang mulighed for offentlighedens adgang til området.

    Vi planlægger at rejse skov på cirka halvdelen af det store areal. Den sydligste tredjedel af projektarealet langs Giber Ringvej kommer primært til at bestå af ny skov. En del plantes, imens den anden del får lov at springe i skov på naturlig vis. Resten af arealet bliver mere lysåbent med mindre plantninger kombineret med holme af træer samt selvtilgroning.

    Den lysåbne del af projektarealet kommer primært til at ligge i den nordlige tredjedel langs Letbanen, hvor overfladevand med tiden bliver synligt i landskabet. Det er vigtigt, at disse naturtyper holdes lysåbne for at udvikle og opretholde god naturkvalitet og samtidig sikre, at det åbne vandspejl kan opleves. Derfor kan det komme på tale at etablere mindre folde til kvæg, der kan afgræsse især bredderne af de nye søer, så de ikke gror til i høje urter som fx rødel og pil. Hidtil har området omkring de eksisterende vandhuller mod øst været sommerafgræsset af heste fra Vilhelmsborg. Det kan være en mulighed at fortsætte denne aktivitet.

    Vandet skal slippes løs og genskabe både slyngende vandløb samt mindre paddevandhuller flere steder. Der åbnes dræn og etableres en række større søflader i de øst-vestgående lavninger langs Letbanen. Derudover etableres mindre padde-vandhuller i lavningerne, hvor det er muligt.

    Der er rig mulighed for at arbejde med hovedstier og en række mindre stier samt trampestier på det 100 hektar store område. Det foreslås, at der inden skovplantning bliver etableret en kørefast hovedsti i periferien af området. Derudover vil kommende skovplantninger og øget naturindhold tilføre området en bred vifte af oplevelser, som forskellige stier, små grusstier såvel som trampestier vil give adgang til. I samarbejde med lokalområdets brugere skal der arbejdes videre med ridestier, gangstier og rekreative muligheder, så der bliver skabt sammenhæng til det øvrige stinetværk i området. 

    Der er allerede etableret en udsigtshøj med overskudsjord, som stammer fra anlægsarbejdet af Giber Ringvej. Der arbejdes på beplantning og stiforløb, så der opstår og indrammes en række landskabskig, der kan opleves fra kommende stisystemer.

    Indtil videre kan der parkeres på Vilhelmsborgs P-pladser langs Letbanen. Der arbejdes på placering af en ny P-plads i samarbejde med Letbanen og kommunens mobilitetsafdeling.

    Det rekreative lag og det  videre arbejde

    Frem til foråret 2025 arbejder vi, i samarbejde med lokalområdet og brugere, videre med ridestier, gangstier og rekreative muligheder. Det sker igennem borgerdialog og et stort borgermøde i november 2024. 

    Sidst opdateret: 12. september 2024