Gå til hovedindhold

Naturplan Moesgård Syd

Dette er en forklarende tekst til kortmaterialet “Naturplan Moesgård Syd”, der omfatter et nyt naturområde, som Aarhus Kommune er i færd med at udvikle under det større projekt “300 hektar ny natur”.

  • Læs op

Indhold

    Rammesætning for hele projekt 300 hektar ny natur

    Aarhus Kommune er i gang med at udvikle i alt 300 hektar natur syd for Aarhus fordelt på fem forskellige arealer. Her skal naturindholdet først og fremmest øges, og biodiversiteten skal have bedre vilkår ved brug af forskellige virkemidler. I de nye naturområder bliver der adgang for mennesker, men naturen får førsteprioritet. Rekreative aktiviteter får plads i nogle områder, mens det i andre områder er naturbeskyttelsen der vægtes højest for at skabe ro og plads til, at plante- og dyrearter igen kan trives. 

     
    Hvad er naturplanen?

    Naturplan Moesgård Syd giver en status på, hvor vi i sommeren 2024 er nået til i arbejdet med udviklingen af ny natur. Den viser det, vi kalder naturlaget, som består af de beslutninger, vi har truffet om arealanvendelsen (baseret på faglig viden og dialog med borgere og interessenter). Da naturen i høj grad får lov til at vokse frem af sig selv, er fremstillingen således vores bedste formodning omkring, hvordan den vil udvikle sig på arealet de kommende år. Kortet viser ikke strukturelle greb som udlægning af sten, dødt ved og kvashegn, eller hvor vi laver frøspredning. Det fortæller vi om i ord og billeder, efterhånden som projektet skrider frem. 

     
    Hvordan kan offentligheden bruge området?

    I efteråret 2024 arbejder vi med det rekreative lag. Det er derfor ikke beskrevet her i naturplanen.


    Naturplanen for Moesgård Syd i korte træk 

    Denne del af Fulden-fredningen bliver udlagt til græsning i næsten fuldstændig udstrækning. Samsvej vil forsat være farbar for rekreativ brug uden for hegning. Vandet bringes tilbage i landskabet, så lavninger ofte vil stå fulde af vand og andre gange tørre ud. Vi planter ikke træer eller buske på arealet, men de buske, som indfinder sig naturligt, får lov at blive. Vi er særligt spændte på, hvordan urtevegetationen vil udvikle sig på den østlige del af arealet, fordi der her, som den eneste af de tidligere bortforpagtede landbrugsarealer, har gået heste. Fremadrettet skal der gå både heste og kvæg på arealerne.

    Naturplan

    Med udgangspunkt i kommuneplanens retningslinjer for landskab og kulturmiljøer er der udarbejdet en landskabsanalyse af området. Analysen danner grundlag for arbejdet med arealet. Her fremgår det bl.a. at området er omfattet af Fulden-fredningen. Formålet med fredningen er at bevare de landskabelige værdier, hvorfor det er udspecificeret, at landbrugsjord ikke må tilplantes samt at levende hegn og stendiger ikke må fjernes. Det fremgår desuden, at landskabet rummer særlige visuelle oplevelser, hvorfor udsigterne på tværs af landskabet skal bevares. Området er desuden en del af Miljøstyrelsens ”Grønt Danmarkskort”, hvor der skal gøres en særlig indsats for at prioritere sammenhængende natur og sikre levesteder for vilde dyr og planter.

    Bidrag fra borgerinddragelsen i efteråret 2023 har indgået i arbejdet med naturplanen for arealet. Bidragene favner bredt, men i kategoriseringen af dem fremstår ønsket om en natur, der giver plads til mangfoldigt 
    dyre- og planteliv, højest. Det ligger i tråd med byrådets rammesætning for projektet. Vi lægger op til at indfri ønsket ved at sætte græssende dyr på arealerne. Nogle har ytret bekymringer for de kommende kvæg- eller hestes trivsel, og mange håber på adgang for mennesker i et eller andet omfang. 

    Naturindholdet vægtes særligt højt, da der er et stort potentiale på de sandede flader. Der skal dog stadig være mulighed for adgang rundt om og på tværs af arealerne.

    På grund af fredningsbestemmelserne kan vi ikke rejse skov eller på anden måde plante på dette areal, men 
    vi vil fremhæve en del af de eksisterende store træer i området. Buske og anden lav beplantning kan med tiden etablere sig naturligt.

    Grundet fredningsbestemmelserne og flotte udsigter bliver området bevaret som et åbent landskab med 
    store flader. For at skabe en artsrig flora ønsker vi græsning med kvæg, muligvis suppleret med heste. Der kommer hegn i foråret 2025. Afgræsningen skal som udgangspunkt være ekstensiv helårsgræsning uden tilskudsfodring. Dog med mulighed for at supplere med hø i begrænsede perioder af vinterhalvåret. 

    For at skabe bedre vilkår for biodiversitet vil vi gerne have mere vand på arealet. Det vil være til gavn for blandt andet padder. Derfor påtænker vi et par steder at åbne for gamle dræn, så vandet igen kommer til overfladen - til en start som åbne vandløb med jævnt strømmende vand på overfladen. Med tiden vil vandet finde et naturligt løb. Vi vil desuden anlægge et par mindre vandhuller ved at skrabe overjorden af. Vi forestiller os, at vandhullerne får et overfladeareal på max 100 kvadratmeter. I den sydvestlige del af arealet er der i forvejen vådt, så her forventer vi, at der opstår et noget større vådområde helt af sig selv. 

    Det er oplagt at skabe mulighed for at gå, løbe eller ride i kanten af det indhegnede areal samt give mulighed for at gå ind i hegningen via klaplåger. Den nord/sydgående vej i midten af området (Samsvej) bliver bevaret, hvilket betyder, at området fortsat får en øst/vestlig opdeling.

    Der er udpeget to udsigtspunkter. På den østlige side af Samsvej i den nuværende hegning er et højdedrag 
    med udsigt over Moesgård Have og skoven langs kysten. På den vestlige mark er der en markant høj, hvorfra man kan nyde udsigten over det bakkede landskab mod Fulden og Fløjstrup.

    Der er mulighed for at bruge eksisterende P-plads ved Moesgård Allé, som tilhører Moesgaard Museum.

    Det rekreative lag og det  videre arbejde

    Frem til foråret 2025 arbejder vi, i samarbejde med lokalområdet og brugere, videre med ridestier, gangstier og rekreative muligheder. Det sker igennem borgerdialog og et stort borgermøde i november 2024. 

    Sidst opdateret: 12. september 2024