Gå til hovedindhold

Naturplan Moesgård Nord

Dette er en forklarende tekst til kortmaterialet “Naturplan Moesgård Nord”, der omfatter et nyt naturområde, som Aarhus Kommune er i færd med at udvikle under det større projekt “300 hektar ny natur”.

Indhold

    Rammesætning for hele projekt 300 hektar ny natur

    Aarhus Kommune er i gang med at udvikle i alt 300 hektar natur syd for Aarhus fordelt på fem forskellige arealer. Her skal naturindholdet først og fremmest øges, og biodiversiteten skal have bedre vilkår ved brug af forskellige virkemidler. I de nye naturområder bliver der adgang for mennesker, men naturen får førsteprioritet. Rekreative aktiviteter får plads i nogle områder, mens det i andre områder er naturbeskyttelsen der vægtes højest for at skabe ro og plads til, at plante- og dyrearter igen kan trives.

     
    Hvad er naturplanen?

    Naturplan Moesgård Nord giver en status på, hvor vi i sommeren 2024 er nået til i arbejdet med udviklingen af ny natur. Den viser det, vi kalder naturlaget, som består af de beslutninger, vi har truffet om arealanvendelsen (baseret på faglig viden og dialog med borgere og interessenter). Da naturen i høj grad får lov til at vokse frem af sig selv, er fremstillingen således vores bedste formodning omkring, hvordan den vil udvikle sig på arealet de kommende år. Kortet viser ikke strukturelle greb som udlægning af sten, dødt ved og kvashegn, eller hvor vi laver frøspredning. Det fortæller vi om i ord og billeder, efterhånden som projektet skrider frem.

     
    Hvordan kan offentligheden bruge området?

    I efteråret 2024 arbejder vi med det rekreative lag. Det er derfor ikke beskrevet her i naturplanen.


    Naturplanen for Moesgård Nord i korte træk 

    Det særlige karaktertræk ved Skovmarken er det kuperede terræn og udsigt over det åbne landskab med skoven og Aarhus Bugt som bagtæppe. På klare dage ses Samsø og Tunø tydeligt. Der er ikke meget overfladevand på arealet, så det er den tørre, lysåbne naturtype, du kan opleve her. Den øverste del af arealet vil have grupper af spredt beplantning i form af træer og buske.

    Her vil vi slå engen i uregelmæssige mønstre, som med tiden vil skabe et varieret udtryk. På den øverste del af engen kommer en sti, som kan benyttes af alle- rullende såvel som gående. Den nøjagtige placering er endnu ikke fastlagt, men på kortet ses et forslag.

    Størstedelen af marken vil blive afgræsset. Den sydlige del af hegningen omfavner en lille skovdel, og vi håber her på en langsom og naturlig forandring af skovbrynet.

    Naturplan

    Med udgangspunkt i kommuneplanens retningslinjer for landskab og kulturmiljøer er der udarbejdet en 
    landskabsanalyse af området. Analysen danner grundlag for arbejdet med arealet. Her fremgår det bl.a. at godt halvdelen af området ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, og at området er en del af Miljøstyrelsens ”Grønt Danmarkskort”, hvor der skal gøres en særlig indsats for at prioritere sammenhængende natur og sikre levesteder for vilde dyr og planter.

    Dialog med borgerne på markvandringer, træffetider ved byerne og borgermøder i efteråret 2023 har haft indflydelse på arbejdet med naturplanen. Langt de fleste bidrag er i tråd med Aarhus Byråds ønsker for, hvad der skal ske på arealerne. De fleste forslag handler om at bevare det åbne landskab og udkig til havet på den nordligste halvdel af arealet samt at bevare offentlighedens adgang til området. Mange har ytret ønske om, at der kommer endnu flere plante- og dyrearter og har derfor foreslået naturplejetiltag i form af græsning og høslæt. Vi har desuden efterlevet ønsket om at reservere en mindre del af arealet til eventplads og plads til parkering ved offentlige arrangementer. 

    På den nordlige halvdel vægtes det rekreative og kulturhistoriske forholdsvis højt. Offentlighedens adgang tilgodeses ved, at denne del holdes som et åbent område med gode adgangsmuligheder og udsigtspunkter.

    Af hensyn til landskabet og udsigten skal der ikke plantes meget nyt på arealet. Vi planter kun enkelte smågrupper af træer og småbuske (fx hassel, skovæble, mirabel og røn) samt få enkeltstående træer fx. eg. Dette giver god sammenhæng med den tilstødende skov og bevoksningen centralt i området. For at fastholde størstedelen af arealet som lysåben natur, skal der laves høslæt på den øverste halvdel af arealet 1-2 gange årligt. 

    Vi ønsker omfattende afgræsning med kreaturer på størstedelen af arealet for at fremme biodiversiteten 
    mest muligt. Afgræsningen starter i løbet af sommeren 2024. Der bliver etableret enkelte klaplåger, så det er muligt for offentligheden af gå ind i hegningen.

    Vand er generelt et vigtigt element for at skabe høj biodiversitet. På arealet er der ingen dræn, som kan brydes, men heldigvis er der flere vådområder i det sydøstlige hjørne.

    Frem til efteråret 2024 skal der, i samarbejde med lokalområdet og brugere, arbejdes videre med ridestier, gangstier og rekreative muligheder, så der bliver skabt sammenhæng til det øvrige stinetværk i området. Det vil være oplagt at etablere en handicapvenlig grussti med forbindelse til de to udsigtspunkter og slåede trampespor på den nordlige halvdel. 

    Vi etablerer et udsigtspunkt med bord/bænkesæt på den nordlige del af arealet.

    Der er mulighed for at benytte parkeringen ved Moesgaard Museum samt P-pladsen i det nordvestlige hjørne af arealet ved Ny Moesgårdvej. Derudover friholdes den nordlige del af arealet til parkering i de begrænsede perioder, hvor der er offentlige arrangementer i området.

    Det rekreative lag og det videre arbejde

    Frem til foråret 2025 arbejder vi, i samarbejde med lokalområdet og brugere, videre med ridestier, gangstier og rekreative muligheder. Det sker igennem borgerdialog og et stort borgermøde i november 2024.

    Sidst opdateret: 12. september 2024