Gå til hovedindhold

Naturplan Mariendal

Dette er en forklarende tekst til kortmaterialet “Naturplan Mariendal”, der omfatter et nyt naturområde, som Aarhus Kommune er i færd med at udvikle under det større projekt “300 hektar ny natur”.

  • Læs op

Indhold

    Rammesætning for hele projekt 300 hektar ny natur

    Aarhus Kommune er i gang med at udvikle i alt 300 hektar natur syd for Aarhus fordelt på fem forskellige arealer. Her skal naturindholdet først og fremmest øges, og biodiversiteten skal have bedre vilkår ved brug af forskellige virkemidler. I de nye naturområder bliver der adgang for mennesker, men naturen får førsteprioritet. Rekreative aktiviteter får plads i nogle områder, mens det i andre områder er naturbeskyttelsen der vægtes højest for at skabe ro og plads til, at plante- og dyrearter igen kan trives. 

     
    Hvad er naturplanen?

    Naturplan Mariendal giver en status på, hvor vi i sommeren 2024 er nået til i arbejdet med udviklingen af ny natur. Den viser det, vi kalder naturlaget, som består af de beslutninger, vi har truffet om arealanvendelsen (baseret på faglig viden og dialog med borgere og interessenter). Da naturen i høj grad får lov til at vokse frem af sig selv, er fremstillingen således vores bedste formodning omkring, hvordan den vil udvikle sig på arealet de kommende år. Kortet viser ikke strukturelle greb som udlægning af sten, dødt ved og kvashegn, eller hvor vi laver frøspredning. Det fortæller vi om i ord og billeder, efterhånden som projektet skrider frem. 

     
    Hvordan kan offentligheden bruge området?

    I efteråret 2024 arbejder vi med det rekreative lag. Det er derfor ikke beskrevet her i naturplanen.


    Naturplanen for Mariendal i korte træk 

    Området ved Mariendal vil i fremtiden udvikle sig til et åbent naturlandskab. For at fremme dannelsen af en mangfoldig natur og samtidig undgå at området springer i skov, sætter vi græssende dyr ud i indhegninger. De vandløb, som før har været rørlagte, frilægger vi, så regnvandet igen kan finde sit naturlige løb gennem terrænet og ud til havet. Lavninger bliver fyldt af vand og området vil få drypvise grupper af småtræer og buskbeplantninger. Udsigten vil blive bevaret over de åbne enge og som noget nyt suppleret med kig gennem spredte huller i randbeplantningen langs havet. En mindre del af skovarealet i syd bliver indlemmet i hegningen.

    Naturplan

    Med udgangspunkt i kommuneplanens retningslinjer for landskab og kulturmiljøer er der udarbejdet en 
    landskabsanalyse af området. Analysen danner grundlag for arbejdet med arealet. Her fremgår det bl.a. at godt halvdelen af området ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, og at området er en del af Miljøstyrelsens ”Grønt Danmarkskort”, hvor der skal gøres en særlig indsats for at prioritere sammenhængende natur og sikre levesteder for vilde dyr og planter. 

    I efteråret 2023 og foråret 2024 har der været borgerdialoger og borgermøder, og de mange gode bidrag har alle været i betragtning ved udarbejdelsen af denne naturplan. Det åbne landskab og den smukke udsigt 
    ved Mariendal bliver fremhævet af de fleste brugere som noget særligt, der skal bevares. Ideer og perspektiver fra borgerne trækker dog i flere retninger, og vi har forsøgt at udfærdige en plan med god balance mellem ønskerne, hvor der fortsat bliver offentlig adgang men samtidig højere naturkvalitet. Der er kommet mange forslag, som handler om Ajstrup Strandpark og udfordringerne med trafik i området. Denne problematik ligger ikke direkte indenfor projektets ramme, der udelukkende omhandler tidligere bortforpagtede landbrugsjorde.

    Naturindholdet og naturgenopretning vægtes højere end benyttelse, men der skal stadig være adgang for offentligheden.

    Strandbeskyttelseslinjen såvel som borgernes ønske om at bevare den smukke udsigt i området afgør, at udsigter på tværs af landskabet skal bevares. Vi lægger op til, at nuværende beplantning bliver bevaret, og at der ikke etableres nye beplantninger af landskabelige hensyn.

    For at bevare den lysåbne natur skal området afgræsses. Den østlige side af grusvejen blev i sommeren 2024 hegnet og afgræsses med kvæg - den vestlige del forventes hegnet i 2025. Offentligheden får adgang via låger i indhegningen. Man kan således frit færdes igennem arealerne, og der vil være informationsskilte, som skal hjælpe besøgende med at lære, hvordan man trygt færdes blandt græssende dyr. 

    Vandet skal slippes løs og det forventes, at der kommer både slyngede vandløb og mindre paddevandhuller flere steder. Vi åbner i efteråret 2024 dræn, så mere vand kommer op til overfladen. Mindre vandhuller til padder vil blive etableret ved at skrabe en smule overjord væk. Vandet vil stige og svinde i løbet af årets gang. 

    Da hovedformålet med projektet er at fremme biodiversiteten, vil vi arbejde med sten, gamle træer og dødt ved i området, som er vigtige levesteder og fødekilder for flere arter.

    Området ligger i kuperet terræn, og mange steder er der kig til havet – i planen er der udpeget et særligt 
    udsigtspunkt på den sydvestlige del af området. Vi overvejer at lave små udsigtskiler i krattet langs med kysten.

    Det er allerede muligt at benytte eksisterende P-pladser i henholdsvis Fløjstrup Skov, Mariendal Strand og Børneskoven.

    Det rekreative lag og det  videre arbejde

    Frem til foråret 2025 arbejder vi, i samarbejde med lokalområdet og brugere, videre med ridestier, gangstier og rekreative muligheder. Det sker igennem borgerdialog og et stort borgermøde i november 2024. 

    Sidst opdateret: 12. september 2024