Nyt Vesterbro Torv
I 2025 og 2026 forvandler vi det trafikerede Vesterbro Torv til et smukt og attraktivt byrum midt i Aarhus. Læs mere om omdannelsen, hvad der skal ske og hvornår.

Vi omdanner ét af byens helt centrale pladser: Vesterbro Torv. Aarhus Byråd har vedtaget en forvandlingsplan for torvet, som giver plads til meget mere byliv, flere træer og mere grønt. Vi er i fuld gang med forberedelserne til at gå i jorden i 2025. Aarhusianerne forventes at kunne få glæde af det nye torv i 2026.



Visualiseringer: LYTT Architecture.
Mere om det nye Vesterbro Torv
Vi laver et stort sammenhængende grønt torv, der følger terrænet i tre terrasser. På den solrige nordside - hvor der før var vej og gennemkørsel - bliver der plads til ophold, fællesspisning, marked og aktiviteter. På midten bliver der plads til gående, regnvand, træer og ophold. På sydsiden gør vi plads til at vente på bussen samt til de mange cyklister, der fortsat skal kunne krydse torvet på tværs.
Der vil fremover stå cirka 25 træer på selve torvet og 70 træer yderligere i gaderne omkring torvet. Ombygning af torvet omfatter nemlig også de tilstødende gader.
Derudover minimerer vi gennemkørende biltrafik, så hele området bliver mere fredeligt og tryggere at færdes i.
Omlægningen af Vesterbro Torv får en stor rolle i klimatilpasningen af midtbyen. I det højtliggende terræn oven for Vesterbro Torv, på torvet og i de tilstødende gader laver vi sammen med Aarhus Vand klimatilpasning med grønne løsninger, som kan forsinke op til tre skybrud på én gang, før det ledes videre til Århus Å. Regnen bruges til at forskønne torvet og skal give plads til mere bynatur.
Vandet bliver forsinket i tre større regnbede ved Sct. Markus Kirkeplads, Botanisk Have og ved Kredsløbs bygninger på Langelandsgade. Vandet dirigeres igennem oplandet via Hjortensgade, Langelandsgade over torvet og endeligt via Janus La Cours gade til Aarhus Å.
Det nye Vesterbro Torv betyder, at torvet ophører med at være knudepunkt for bilister. Det vil stadig være muligt at køre ind til hvilket som helst sted i midtbyen, man vil blot skulle køre en anden og mere direkte vej fra ringgadenettet og Kystvejen.

Omdannelsen af Vesterbro Torv skal særligt tilgodese de bløde trafikanter: cyklister og gående. Når den gennemkørende biltrafik flytter andre steder hen, bliver det mere fredeligt og sikkert at transportere sig aktivt. Det skal bidrage til, at endnu flere ture gennem byen sker på cykel eller gåben, ligesom de, der fortsat er afhængig af bil, får bedre fremkommelighed.
Sydsiden af Vesterbro Torv er nu forbeholdt busser og bløde trafikanter. Det forbedrer fremkommeligheden for buslinjerne 2A, 3A, 4A, 11 og 13, som alle kører på strækningen i dag. De vil tilsammen kunne spare op imod 15 minutter hver time i myldretiden. Det viser beregninger foretaget af COWI for Teknik og Miljø.
Byrum
Vi deler data: Se bilernes rejsetid gennem Aarhus

Mobilitetsplan Aarhus Midtby
Med mobilitetsplanen for Aarhus Midtby besluttede byrådet, at Vesterbro Torv skal gøres mere fredeligt med mindre gennemkørende trafik. Læs mere på side 16.

Midtbyvisionen
Midtbyvisionen fra 2022 sætter den strategiske retning for udviklingen af Aarhus Midtby.