Gå til hovedindhold

Ekspertviden og politisk afsæt

Vi bliver klogere på borgerinddragelse gennem den viden, der allerede findes. Det vil sige, at vi undersøger og forholder os til forskning om emnet, ligesom vi også inviterer eksperter i borgerinddragelse ind.

  • Læs op

Indhold

    Borgersamlinger er i stigende grad blevet anvendt til at involvere borgere i beslutningsprocesser - både nationalt og globalt. Borgersamlinger bringer repræsentative grupper af borgere sammen for at give deres anbefalinger til komplekse eller kontroversielle spørgsmål. Borgersamlinger skaber et rum, hvor deltagerne kan lære og diskutere relevante emner, høre fra specialister og komme med velovervejede anbefalinger.

    For at få indsigt i borgersamlingers kvaliteter og potentiale, samt viden om hvordan vi kan arbejde med dette og lignende formater i praksis, har vi læst:

    • OECDs udgivelse: ”Innovative Citizen Participation and New Democratic Institutions : Catching the Deliberative Wave”. Læs OECDs udgivelse her. 
    • DemocracyNexts digitale håndbog: “Assembling an Assembly Guide”

    Vi har desuden deltaget i:

    • Democracy Innovation Summit
    • Democracy R&D Annual Conference
    • “Facilitating Deliberation” - en praksisorienteret masterclass med MosaicLab 

    Vi deltog også da DemocracyNext lancerede deres forslag ”Democratising city planning: Six ways to enable thriving and healthy cities” d. 13. februar 2024. Læs deres forslag her. På den baggrund diskuterer vi, hvordan borgersamlinger, og lignende deliberative formater, kan integreres i en ny model for borgerinddragelse.

    Masterclasses var et læringsforløb for medarbejdere i Teknik og Miljø, der arbejder med inddragelse og medborgerskab i forbindelse med byens fysiske udvikling. Der blev afholdt tre masterclasses, der skulle skabe et fælles grundlag for det videre arbejde med en ny Aarhusmodel for borgerinddragelse.  

    Masterclass I - ”Byen og Borgerinddragelse – en rejse gennem forskellige paradigmer”: Stadsarkitekt Anne Mette Boye gav et byhistorisk blik på borgerinddragelse med fokus på relationen mellem ’planlægning fra oven’ og reaktioner fra borgerne. Herefter holdt Anne Tortzen fra Center for Borgerdialog oplæg om borgerinddragelse i byens udvikling og præsenterede aktuelle tendenser og erfaringer. Hun kom omkring demokratisk fornyelse i byudviklingen, internationale perspektiver fra Reykjavik og Barcelona samt dilemmaer relateret til borgerinddragelse i byens udvikling.

    På Masterclass II - ”Samskabelse om steder/projekter og de selvgroede initiativer”:  Forsker fra Arkitektskolen Aarhus, Anne Corlin, holdt oplæg om designprocesser, sociale friktioner og sociale bymodeller samt roller i inddragelse.

    På Masterclass III ”Borgerinddragelse i formelle planprocesser og store strategiske beslutninger”: Manon de Jongh, Adjunkt fra Center for Organisationspsykologi på RUC, holdt oplæg og live-demonstration af:

    • Hvordan bliver borgerinddragelsesprocesser påvirket af gruppedynamik?
    • Hvilke forventninger har deltagerne?
    • Hvad sker der, når mennesker arbejder sammen i grupper?
    • Hvordan håndteres dynamikkerne bedst muligt?

    Masterclass-programmet gav mulighed for at få en bred introduktion og diskussion af forskellige aspekter af borgerinddragelse, som et vigtigt grundlag for det videre arbejde.

    Arbejdet ligger i naturlig forlængelse af eksisterende politikker, visioner og anbefalinger. Herunder finder du en stor del af det gode arbejde, vi står på skuldrene af:

    Sidst opdateret: 14. februar 2024