Gå til hovedindhold

Hvad er sociale investeringer?

Læs mere om, hvad sociale investeringer er her

Indhold

    Sociale investeringer er bæredygtige investeringer. Med sit fokus på den dobbelte bundlinje kan sociale investeringer som redskab vise vejen til at udbrede de sociale indsatser, som viser god effekt for både borgere og den offentlige økonomi.

    En social investering er en samarbejdsmodel, hvor en myndighed, en leverandør og en investor går sammen om at gennemføre en indsats, der både kan skabe sociale forandringer for den enkelte borger og på sigt kan skabe et råderum i et offentligt budget. Grundtanken er, at det betaler sig at investere i effektive indsatser, og at risikovillig kapital fra en investor kan gøre det nemmere for en offentlig myndighed - eventuelt i samarbejde med en ekstern leverandør - at afprøve nye indsatser. Indsatser, der typisk endnu ikke har så meget evidens, men som bygger på en velunderbygget forandringsteori og en økonomisk business case.

    En social investering indebærer konkret, at investoren forlods betaler for den sociale indsats, og at myndigheden betaler pengene tilbage til investoren, når indsatsen har skabt en social forandring hos borgerne. Slår indsatsen fejl, og effekterne bliver lavere eller helt udebliver, sker der kun en begrænset – eller slet ingen – tilbagebetaling til investoren fra den offentlige myndighed. 

    Figuren nedenfor viser principperne i en social investering. 

    Muligheden for efterfølgende at forlænge og permanentgøre indsatsen i en social investering er rigtig gode. Med fokus på såvel den socialfaglige effekt og den økonomiske effekt er det nemt at vurdere, om en indsats er en succes, og herunder at anvise konkret finansiering til at videreføre den. På samme måde er det også en vej til at skalere indsatsen til andre myndigheder og/eller andre målgrupper.

    Du kan læse meget mere om sociale investeringer hos DSI - Den Sociale Investeringsfond på socialeinvesteringer.nu.

    Sidst opdateret: 17. april 2024