Gå til hovedindhold

Spørgsmål og svar

Her kan du få svar på de spørgsmål, vi oftest møder i forbindelse med byens vejbelysning og skiftet fra de gamle gadelamper til LED-gadelamper.

Indhold

    Udskiftningen sker over seks etaper frem til efteråret 2023.

    Se et kort over udskiftningen

    Før vi går i gang med at udskifte gadelamperne sender vi en orientering via e-boks om, hvilken periode, udskiftningen sker i dit område. Har du en gadelampe foran din matrikel, vil vi inden udskiftningen bede dig om at sikre frirum omkring gadelampen og/eller mastelugen, så teknikerne kan udføre arbejdet. Skitsen herunder viser det frirum, der skal være omkring gadelampen og mastelugen. Vær derfor opmærksom på at koordinere eventuel beskæring med din nabo eller grundejerforening.

    Lamperne udskiftes af montører, der kører rundt på strækningerne med en kurvelift. Udskiftningen af en gadelampe tager mellem 15-30 min.

    Eventuelle skæve master bliver rettet op i forbindelse med udskiftningen af gadelamper, hvis teknikeren har mulighed for at gøre det. Hvis opretningen kræver yderligere værktøj eller maskiner, sker det først senere, da vi samler og retter de mere komplicerede tilfælde op på én gang.

    I vinterhalvåret retter vi dog som hovedregel ikke skæve master op, da teknikerne ikke kan udføre arbejdet ordentligt på grund af for fugtig eller frossen jord. I de tilfælde vil opretningen ske det følgende forår.

    Mens en moderne LED-gadelampe har et energiforbrug på 10-50 watt, forbruger de gamle gadelamper mellem 80 og 250 watt.

    Med de nye gadelamper er det muligt at dæmpe belysningen. Det betyder, at vi ikke slukker hver anden af de nye LED-lamper i nattetimerne. I stedet dæmpes belysningen til 50%

    Projektet er udgiftsneutralt for Aarhus Kommune, da lånefinansieringen forventes at blive tilbagebetalt gennem driftsbesparelser som følge af projektets energibesparende virkning.

    Aarhus Kommune har lavet en undersøgelse af tilstanden på masterne i kommunen. De fleste master har en restlevetid på 70-80 år. Det er derfor ikke nødvendigt at udskifte masterne på nuværende tidspunkt, da de kan anvendes i mange år endnu.

    En mindre andel af masterne udskiftes dog på grund af dårlig stand. Desuden erstattes alle kommunens gamle træmaster, da de er gamle og udtjente. De erstattes med nye ståmaster og eventuelle luftledninger kabellægges.

    Ja, dog ikke i- og omkring lyskryds, hvor der er krav om fuldt lys.

    Ved valg af armaturerne er der lagt vægt på en lang række parametre, herunder de lystekniske egenskaber, energiforbrug, æstetik mv. 

    Under æstetik har der været specielt fokus på, at belysningen bør understrege de forskellige lokalområders og hovedstrækningers forskelligartede karakterer. Endvidere bør armaturerne medvirke til at give indtryk af sammenhæng i et område eller på en vejstrækning – i dagslys og i mørke. Endelig har der været fokus på kvaliteten af de materialer, som de enkelte armaturer er fremstillet i, som foruden at være levedygtige i 25 år også skal harmonere med de eksisterende master og wireanlæg.

    Lyskildernes farve har ændret sig meget gennem den teknologiske udvikling, der har været inden for vejbelysning. Med den nye LED-teknologi er det muligt at vælge lamper til vejbelysning med flere nuancer inden for hvidt lys. Lysets farve (eller temperatur) angives i Kelvin, hvor en almindelig glødepære med et gult skær lyser med 2700 Kelvin, og hvor det gennemsnitlige sollys er på 5000 Kelvin. Lys på mere end 5000 Kelvin synes blåligt.

    De forskellige farvetemperaturer har betydning for, hvordan belysningen af en vej opleves. 4000 Kelvin synes mere som dagslys og skærper dermed ens opmærksomhed. Det er derfor velegnet til veje med meget trafik. 3.000 Kelvin giver et mere varmt lys, men er stadig anvendelig på veje med trafik. 2700 Kelvin er bedst egnet til parker og torve, hvor lyset primært skal give en god stemning. De store lampeproducenter har ikke lamper beregnet til trafikveje på 2700 Kelvin.

    I forhold til energiforbrug gælder det samtidig, at lamper på 2700- og 3000 Kelvin er 5-12% mindre energieffektive end 4000 Kelvin. Vores valg af lysets farve har derfor en direkte konsekvens for CO2-udledningen og den årlige energiafregning.

    I denne energirenovering anvendes 4000 Kelvin på ringgaderne og de store indfaldsveje ind til Ringgaden, da disse veje har meget trafik og i mindre grad belyser boligområder. Derudover anvendes der på disse strækninger lamper med et højt energiforbrug, hvilket også tilsiger, at der anvendes 4000 Kelvin, som er mere energirigtige.

    For alle andre veje, det vil sige lokalveje og stier samt alle veje inden for Ringgaden, vil der fremover blive anvendt 3.000 Kelvin, da disse veje ikke alene anvendes til trafikanter, men også udgør beboelsesområder. Her bidrager det varmere lys til mere ro i de mørke timer.

    For pladser og gader forbeholdt gående, kan der fremover anvendes 2700 Kelvin. Denne lysfarve kan være med til at skabe yderligere stemning og markere, at her er et område, hvor trafikken fra biler og cykler er helt fraværende.

    Det skal nævnes, at der ved den seneste energirenovering, hvor 25.000 lamper blev udskiftet til LED, blev anvendt lyskilder med 4000 Kelvin, da dette var den gældende standard i Aarhus Kommune på det tidspunkt. Disse lyskilder hænger på veje, hvor der fremover – jf. strategien – skal anvendes 3000 Kelvin. Disse lyskilder vil dog ikke blive udskiftet, før de er teknisk udtjent, da de har en værdi på over 100 millioner kr.

    Er reetableringen ikke udført på tilfredsstillende vis, er du velkommen til at sende os en mail på lys@aarhus.dk

    På nedenstående tegning kan du se, hvad du som minimum skal beskære, for at teknikkerne kan komme til masterne.

    Aarhus Kommune kan desværre ikke give dispensation til ikke at beskære træ og hæk, da det er nødvendigt for, at teknikeren kan udføre arbejdet. Teknikerne monterer de nye armaturer fra en kurvevogn, som kræver tilstrækkeligt plads. Herudover skulle bilister og fodgængere gerne have glæde af lyset, uden at træer og buske skygger for det.

    Se hvordan hæk og træer beskæres

    Ovenstående regler for beskæring kan virke voldsomme, men er en nødvendighed for, at montørerne kan udføre deres arbejde både nede ved mastelugen og når de skal skifte selve lampehovedet.

    Når montørerne arbejder ved mastelugen, har de brug for at kunne sidde på knæ eller i stol. I visse tilfælde er der endvidere behov for brug af bunsenbrænder, hvorfor der af sikkerhedsmæssige årsager er behov for, at der ikke er beplantning omkring masten, der kan antændes.

    Ovenstående retningslinjer for beskæring ligger inden for grundejernes forpligtelse om beskæring/klipning af træer og hække ved vejarealet.

     

    For at kunne leve op til reglerne i lovgivningen, har det nye LED lys et højere lysniveau, og det forventes derfor at kunne opleves anderledes end det gamle lys. Der kan derfor være tale om en tilvænningsperiode både grundet det nye lysniveau og fordi, der kan gå lidt tid, før dæmpningen af det nye lys træder i kraft. 
    Er du forsat generet af lyset, er du velkommen til at rette henvendelse til Aarhus Kommune på lys@aarhus.dk

    Husk at oplys adressen og hvis muligt udpeg den pågældende gadelampe på et elektronisk kort (GoogleMaps) og send det med.

    Nej, det er ikke muligt at slukke for hver anden gadelampe igen.

    Med den nye belysning sænker vi lysstyrken med 50 % i tidsrummet 21.30-22 og frem til kl. 7.00. Det øger trygheden og sikkerheden på vejen, at alle gadelamperne nu er tændt, idet der bliver færre ”sorte huller” på veje og stier, hvor der ikke er lys. Dette er til gavn for bilister, cyklister og gående.

    Der kan gå op til én uge efter opsætningen af det nye LED lys, til at dæmpningen faktisk virker. Det kan endvidere være svært at se forskellen på fuldt lys og 50 % dæmpningen, med mindre man kigger på lampen i øjeblikket, hvor den dæmpes.

    Sidst opdateret: 29. november 2023