Gå til hovedindhold

Beboerlicens

Du ansøger, fornyer eller ændrer din beboerlicens ved at trykke på den blå knap under billedet.

 • Læs op

Indhold

  Hvis du har folkeregisteradresse i et af Aarhus Kommunes beboerparkeringsområder, kan du købe beboerlicens til parkering. Licensen giver tilladelse til parkering på kommunale parkeringspladser med betaling i dit eget beboerparkeringsområde.

  For at kunne købe en beboerparkeringslicens til dit beboerparkeringsområde, skal du på stå anført som bilejer, sekundær ejer af bilen, bruger eller sekundær bruger af bilen i SKAT’s Motorregister. Du kan som ejer af køretøjet rette dette på Skats hjemmeside Skats hjemmeside.

  Der kan ikke købes licens til trailere og påhængskøretøjer.

  Vær opmærksom på, at køb af beboerlicens ikke kan fortrydes, og beboerlicenser købt i 2023 ikke bliver refunderet ved opsigelse. Hvis du har købt en beboerlicens i 2024, kan du få refunderet beløbet for de resterende, hele måneder.

  Du opsiger en gældende beboerlicens ved at sende en mail til parkering@aarhus.dk med dit køretøjs registreringsnummer. Du modtager en bekræftelse på mail, når din beboerlicens er opsagt – licensen er opsagt fra det øjeblik, du modtager en bekræftelse.

  Det er dit eget ansvar at sørge for ny, gyldig parkering for køretøjet.

  Det er ikke muligt at annullere beboerlicenser i selvbetjeningen på vores hjemmeside.

  Virker kortet ikke? Prøv at opdatere siden.

   

  Licenstype Pris Varighed
  Beboerlicens til benzin-, diesel og hybridbil 2.500 kr. for første bil og 3.750 kr. for anden bil og opefter. 1 år
  Beboerlicens til el- og brintbil 500 kr. 1 år
  Delebil på benzin, diesel eller som hybridbil 0 kr. 1 år
  Delebil på el eller brint 0 kr.  1 år
  Værkstedslicens mv. 0 kr. 7 dage


  Motorcykler sidestilles med biler.

  Beboerlicensen er elektronisk og træder i kraft, når den endelige kvittering er modtaget.

  Det betyder også, at du ikke modtager et fysisk skilt til at sætte i forruden. Den kommunale parkeringskontrol kan scanne køretøjets nummerplade og kontrollere, at køretøjet har en gyldig beboerparkeringslicens.

  Hvis du har en elbil eller en brintbil, kan du få en beboerlicens ved at gå ind på vores selvbetjening.

  Licensen koster kr. 500,- for et år. Den er aktiv fra modtagelse af kvitteringen, og man er selv ansvarlig for at forny licensen.

  Her kan du se definitionen på en elbil

  Der er 3-timers begrænsning på de kommunale elbilspladser i Aarhus Kommune. Tidsbegrænsningen gælder fra kl. 08.00 til 23.00 mandag til lørdag samt 08.00 til 18.00 søndag.

  Med en beboerlicens til elbil- og brintbiler ophæves tidsbegrænsningen fra klokken 17 alle ugens dage frem til kl. 08.00 næste dag.

  Ved leje eller leaset bil, skal du uploade/vedhæfte en kopi af kontrakten fra et autoriseret leasingfirma. Den digitale kopi kan være scannet fra det originale dokument, eller et billede taget med en mobiltelefon. Du skal uploade og sende kontrakten samtidig med du ansøger om beboerlicens.

  En beboerlicens til beboerparkeringszone 1 giver kun adgang til ubegrænset parkering fra kl. 17-09 på hverdage, mens der i weekenderne er ubegrænset parkering hele døgnet. På helligdage gælder samme regler som i weekenden.

  Licensen kan ikke anvendes på 15 og 30 minutters tidsbegrænsede pladser.

  På private fællesveje er det ikke muligt at indføre betalingsparkering. Her vil der derfor være en tidsrestriktion, og beboerne på den private fællesvej vil få mulighed for at købe deres egen licens til vejen.

  Du kan få en værkstedslicens til en låne- eller lejebil fra værkstedet eller bekendt/familie direkte via Aarhus Kommunes selvbetjeningsløsning. Det kræver dog, at bilen er på værksted, og at du allerede har en gyldig beboerlicens til en beboerparkeringszone i Aarhus. Hvis nødvendigt kan dokumentation for, at bilen er på værksted kræves eftersendt.

  Hvis du låner eller lejer en bil af et autoriseret værksted eller bekendt/familie, skal du uploade erklæring om værkstedsbil. Dette skal du gøre, når du er logget ind og er i gang med at købe licensen. Hvis du har en kopi af låneaftalen med værkstedet, så kan du også uploade denne i stedet for erklæringen.

  Med denne licens kan du parkere efter samme vilkår som din beboerlicens.

  Ting du skal være opmærksom på:

  • Der kan være lokale tidsbegrænsninger, som skal overholdes.
  • Licensen koster kr. 0,- for 7 dage. De 7 dage regnes som kalenderdage.
  • Hvis licensen fx er købt den 20. januar kl. 23.00, så vil den udløbe den 26. januar kl. 23.59.


  Licensen er aktiv fra modtagelse af kvittering. På kvitteringen fremgår det også, hvornår licensen udløber. Man er selv ansvarlig for at forny licensen

  I perioden hvor værkstedslicensen gælder, deaktiveres din almindelige beboerlicens. Hvis du får din almindelige bil tilbage før tid, så har du mulighed for at opsige værkstedslicensen ved at logge ind og vælge den.

  Inden du åbner selvbetjeningen, anbefaler vi, at du har følgende parat:

  • MitID
  • Bilens registreringsnummer (nummerplade)

  Gå til selvbetjening her

  Særligt for enebrugererklæringer
  Hvis du får en firmabil med hjem og ikke står på bilens registreringsattest, så har du mulighed for at ansøge om en licens.

  Sammen med ansøgningen skal der udfyldes og sendes en enebrugererklæring.

  Vær opmærksom på, at enebrugererklæringen kan blive videresendt til SKAT for yderligere kontrol.

  Her finder du enebrugererklæringen

  Sidst opdateret: 13. marts 2024