Gå til hovedindhold

Fag på Lyngåskolens ungdomsuddannelse

Læs mere om, hvilke fag vi har på Lyngåskolen.

Indhold

    Vi bestræber os på at gøre det til din uddannelse. Dit skema vil derfor afspejle dine interesser og dit faglige niveau. Sammen arbejder vi hen imod, at du når dine personlige, faglige og sociale mål.

    Undervisningen foregår på Graham Bells Vej 1D.

    Niveaudeling af skolefag

    På STU-L niveaudeler vi undervisningen i de boglige skolefag som dansk, matematik og engelsk. Så kan vi bedre tilrettelægge undervisningen efter dit niveau og sørge for, du kommer på hold med andre studerende, som er på samme niveau.

    Vi lægger timerne på samme tidspunkt i alle klasser, og så bruger vi de første måneder til at finde dit niveau, og herefter sammensætter vi hold på tværs af klasserne. I dansk kan det f.eks. være læsehold, hvor der diskuteres forskellige emner i de læste bøger. Nogen har brug for hukommelsesopgaver, hvor man læser en tekst og svarer på spørgsmål til teksten. Andre har brug for skriveopgaver. Alt sammen bliver tilrettelagt, så vi rammer dine mål og ønsker for uddannelsen.

    I Matematik spænder det også bredt. Her arbejder man f.eks. i matematikbøger, lær klokken, pengeregning, budgetregning, mængdeforståelse osv.

    Emneuger på STU-L og M

    I løbet af året har vi flere forskellige emneuger, hvor vi både arbejder på tværs af afdelingen (STU-L) og sammen med STU-M (Motorik og Kommunikation). Vi har arbejdet med medborgerskab (et fag, der generelt gennemsyrer hele uddannelsen). Vi har haft teateruger som er endt med en forestilling. Vi har Uge Sex, som vi finder meget relevant for dig og dine medstuderende. Vi har også haft en sundhedsuge, med fokus på sundmad og idræt blandt andet.

    Andre emner, vi har arbejdet med, er miljø, musik eller andre emner, som du er med til at bestemme. Fælles for emneugerne er, at det er hele uger. Det er med til at give en følelse af fællesskab, og skolen ”emmer” af emnet i den uge, hvilket skaber en god og hyggelig stemning.

    Fag på Lyngåskolen

    Læring sker bedst, når vi tager udgangspunkt i dine individuelle behov og ønsker. Derfor tilpasser vi undervisningen til dine mål i din forløbsplan. Du kan arbejde med dansk, matematik, engelsk, geografi, biologi, samfundsfag, historie, mm. alt efter hvad der giver mest mening for dig. 

    For dig der ønsker at forfølge en formel uddannelsesvej, tilbyder vi muligheden for at deltage i online VUC/AVU-kurser, der leder frem til folkeskolens afsluttende eksamener. Men uanset dine ambitioner og mål, er vores hovedmål altid at ruste dig til fremtidens arbejdsmarked og give dig de færdigheder og kompetencer, der er nødvendige for at klare dig godt i livet. 

    Her er, hvad kan du forvente:  

    • Personlig og faglig udvikling 
    • Undervisning på dit niveau 
    • Læring i fællesskaber 

    Vores målsætning er, at eleven kan være i og modtage undervisning på et mindre hold. Det fremmer muligheden for øget fællesskab, kommunikation og relationer eleverne imellem. Vi kan tilbyde dig skolefaglig undervisning, støtte og hjælp på rum, hvis du kan håndtere en vis selvstændighed i forhold til opgaveløsningen. Derfor skal du kunne arbejde selv i kortere eller længere tid. 

    Vi tror på at læring blomstrer, når den er forankret i virkeligheden. Derfor integrerer vi fagene på tværs af vores undervisning, så du kan se deres praktiske anvendelse i hverdagen f.eks. matematik i budgetplanlægning i Kantinefaget. Vi anvender også IT til at styrke din faglige udvikling og forberede dig til brugen af teknologi på brugerniveau. 

    Vil du være klar til voksenlivet med masser af sjove oplevelser og nye venner? STU Aarhus hjælper vi dig med at håndtere dagligdagen og forbereder dig på voksenlivet.  

    Gennem undervisning, sjove oplevelser og et fantastisk fællesskab får du de nødvendige værktøjer til at blive selvstændig. En vigtig del af denne forberedelse er vores boligundervisning, som alle elever deltager i. 

    Bo-træning giver dig praktisk viden og færdigheder, der er nødvendige for at leve selvstændigt og trives som ung voksen. Målet er at sikre, at du får et aktivt og tilfredsstillende voksenliv. Vi hjælper dig blandt andet med at undersøge boligmuligheder og fritidsaktiviteter i Aarhus. 

    Hvad kan du forvente: 

    • Bo selvstændigt: Lær at bo i en lejlighed, forstå forskellige boformer, og udforsk dine boligønsker. Du har også mulighed for praktikophold på bosteder er også en mulighed. 
    • Økonomi og budget: Få undervisning i, hvordan man laver og følger et budget, og hvordan du bruger MitID og e-boks. 
    • Madlavning: Lær at lave god og sund mad gennem praktisk undervisning. 
    • Rengøring og hygiejne: Få indsigt i rengøring og personlig hygiejne. 
    • Fællesskab og medborgerskab: Mød nye venner og deltag i forskellige fællesskaber. Lær om frivilligt arbejde og fritidsinteresser, hvor du kan finde fremtidige fællesskaber. 

    Kom og vær med – vi hjælper dig med at tage de første skridt mod et selvstændigt og aktivt voksenliv! 

    Er du klar til at udfolde dig gennem musik? Så er vores musikundervisning lige noget for dig! Her kan du udtrykke dig med det musikalske sprog og blive en del af et unikt fællesskab. Uanset om du er til pop, rock, rap eller noget helt andet, så finder vi sammen den perfekte vej og de fedeste numre at spille. 

    I vores musikundervisning lærer du at spille på forskellige instrumenter og blive en del af et band. Her er plads til at være dig selv og skabe nye venskaber gennem musikken. Du får også mulighed for at bruge din krop og dine moves og opleve den fantastiske følelse af at være helt opslugt af musikken og fællesskabet. 

    Her er, hvad du kan forvente: 

    • Skriver sange og indspiller musik 
    • Laver musikvideoer 
    • Spiller sammen som det nye, hotte skoleband 
    • Lærer hvordan man står og bevæger sig på en scene 
    • Øver puls og rytme 

    Sammen finder vi de fedeste numre at spille. Vi øver os i at lytte til hinanden og spille sammen som et band, og vi optræder med koncerter et par gange om året. 

    Så kom og vær med – hvor der er musik, er der liv! 

    Vil du kombinere din passion for gaming med fællesskab og personlig udvikling? Så er vores linjefag E-Sport og Bevægelse lige noget for dig! Her får du mulighed for at udvikle teknikker og kompetencer, der ikke kun gør dig til en bedre gamer, men også styrker dine evner på din ungdomsuddannelse og fremtidige arbejdsplads. 

    Her er, hvad du kan forvente: 

    • Spilforståelse: Du udvikler taktik, strategiske løsninger og kreative vinkler på spillet. 
    • Kommunikation: Du træner klar kommunikation og træffer hurtige beslutninger. 
    • Samarbejde: På holdet er I afhængige af hinanden for at opnå resultater. I arbejder sammen i mange timer og får et fedt fællesskab. 
    • Overblik: Du lærer at holde hovedet koldt og træffe og udføre beslutninger under stort pres. 
    • Ansvarlighed: Møder du veloplagt og kampklar, klarer dit hold sig bedre. 


    Vi vil i løbet af skoleåret deltager i følgende arrangementer: 

    • E-sport turneringer/STU-liga 
    • Besøg andre E-skoler/STU’er 
    • ESL (E-sports events) 
    • Årligt Lan party 

    Lad det være sagt med det samme, E-sport er en sport. Derfor er det vigtigt, at du holder dig i god form, så du kan holde koncentrationen høj, tage gode beslutninger og reagere lynhurtigt, når du er i hektiske kampsituationer. Derfor indgår fysisk træning også som en del af E-sports undervisningen.  

    Du har altså rig mulighed for både at udvikle dig som gamer på både det tekniske, det mentale og det fysiske plan – og så får du et fedt fællesskab med andre gamere.  

    Er du klar til at udforske din kreativitet og lære at skabe kunst i alle mulige former og teknikker? Alle kan være med – lad os sammen udforske verdenen af billedkunst og skabe smukke kunstværker! Så er billedkunst noget for dig!  

    På vores billedkunsthold får du mulighed for at arbejde med forskellige materialer og teknikker, både plane, rumlige og digitale kunstformer. Uanset om du elsker at tegne, male, skulpturere eller arbejde med digitale medier, har vi noget for dig. 

    Her er, hvad du kan forvente: 

    • Vi laver både bundne opgaver, fri fantasi og temaforløb 
    • Vi arbejder sammen og hver for sig med at skabe kunst og håndværk 
    • Vi bruger både indendørs og udendørs områder 
    • Vi arbejder med æstetiske læreprocesser, fordybelse og personlige udtryk 
    • Vi tager på ture til kunstmuseer for at få inspiration 
    • Vi udstiller løbende vores kunst på skolen 
    • Vi deltager hvert år i Vårsalong - en censureret kunstudstilling for unge - med vores egne kunstværker 

    Vi giver dig mulighed for at vise dine kunstværker frem både på skolen og andre kunstbegivenheder og fx på rådhuset i både Aarhus og København.  

    Alle kan være med – lad os sammen udforske verdenen af billedkunst og skabe smukke kunstværker! 

     

    I faget medborgerskab lærer du om dine muligheder for indflydelse på eget liv og efter bedste evne også kan tage ansvar for det. Alle bør kende sine rettigheder og vide, og hvordan man kan være med til at ændre ting, som man ikke er tilfreds med. Du vil øve at ytre dine holdninger og forstå andres. Gennem relevante nyheder lærer du at forstå hvad der sker lokalt i Aarhus samt i hele landet.

    I medborgerskab arbejdes der blandt andet med; kommunale og nationale valg, debat/ samtale, indflydelse og handicapforståelse. 

    Er du vild med at bevæge dig og udfordre din krop? Har du interesse for idræt og vil gerne lære mere om metal og fysisk sundhed? Så er Idræt og Sundhedslinjen, det helt rigtige valg for dig! 

    Her er, hvad du kan du forvente: 

    • At prøve mange forskellige former for idræt, så du finder ud af, hvad der passer bedst til dig. 
    • At lære reglerne og spilforståelse inden for forskellige idrætsgrene som boldspil, slagbold, fitness og meget mere. 
    • At have fokus på både enkeltmandspræstation og holdpræstation, hvor samarbejde og teamspirit er i centrum. 
    • At få undervisning i mental sundhed gennem aktiviteter som yoga, afspænding og mindfulness. 
    • At arbejde med sundhedsfremme, herunder vigtigheden af sund kost og træning. 
    • At få indsigt i, hvordan kroppen er opbygget og fungerer. 
    • At få muligheden for at deltage i spændende idrætsstævner. 
    • At få inspiration til at deltage i idrætsfællesskaber uden for skolen, som fx Padeltennis, svømning, bowling og bjergbestigning. 


    Hvis alt dette lyder som noget for dig, så tøv ikke med meld dig på Idræt & Sundhedslinjen! Det bliver sjovt, lærerigt og aktivt! 

    Sidst opdateret: 4. november 2024