Gå til hovedindhold

Seksuelle overgreb begået mod et barn eller ung

Har du en bekymring, mistanke eller viden om seksuelle krænkelser begået mod et barn eller en ung enten fysisk eller digitalt indenfor dagtilbud, skole eller fritidstilbud? Så kan du få hjælp og vejledning hos Respekt for Grænser.

Det kan både være mistanke eller viden om overgreb eller en bekymring for et barn eller en ung på grund af seksuelt bekymrende adfærd.

 • Læs op

Indhold

  Hvis du er forælder eller anden pårørende

  Du kan som forælder eller anden pårørende komme i kontakt med os ved at udfylde vores kontaktformular.

  Du kan ikke henvende dig anonymt til Respekt for Grænser, da Børn og Unge skal have mulighed for at behandle din henvendelse ved at kontakte barnets dagtilbud, skole eller fritidstilbud.

  Vi ringer i tidsrummet 9-14 og gør det som udgangspunkt indenfor to timer. I skoleferier kan der forekomme længere svartid.

  Henvendelser modtaget efter kl. 14.00 besvares efterfølgende arbejdsdag.

  Kontakt

  For at tilgå kontaktformularen skal du logge ind med MitID. Årsagen til dette er, at du på den måde kan sende din henvendelse til os som sikker post, og derfor er det ikke muligt at henvende sig anonymt. 

  Du kan læse om behandling af personoplysninger i Børn og Unge her, og specifikt om vores behandling ved henvendelse til Børn og Unge her.

  Kontakt Respekt for Grænser

  Hvem kontakter dig?

  Vi er en gruppe fagkonsulenter, som har ekspertise i at håndtere situationer, hvor der opstår bekymring eller mistanke om seksuelle overgreb mod et barn eller en ung, eller hvis der er bekymring for et barn eller en ung, der udviser seksuelt bekymrende adfærd enten fysisk eller digitalt. Det kan være i et dagtilbud, skole eller fritidstilbud.

  Hvad bliver du spurgt om?

  Når du bliver ringet op, kan du forvente at blive bedt om at beskrive situationen eller de omstændigheder, der førte til, at du kontaktede Respekt for Grænser.

  Hvis du er mellem 14-17 år, kan du kontakte en ungerådgiver i Ungekontakten.

  Ungekontaktens rådgivere har alle stor erfaring i at tale med dig om ting, der er svære. Du kan ringe anonymt. Telefonen er åben mandag til fredag klokken 12.00-15.00 på tlf. +45 89 40 52 00.

  Du kan også besøge cyberhus.dk. Det er et online klubhus for børn og unge, hvor du kan få hjælp fra frivillige voksne rådgivere.

  Har du et ønske om at indsende en anonym underretning eller er din bekymring, mistanke eller viden rettet mod hændelser eller omstændigheder uden for dagtilbud, skole eller fritidstilbud, kan du læse mere her: Underretning - hvis du er bekymret for et barn.

  Som leder har du mulighed for at kontakte Specialteamet i Respekt for grænser, hvis du eller en medarbejder har en bekymring, mistanke eller viden om seksuelle overgreb begået mod et barn eller en ung - eller hvis et barn eller en ung udviser seksuelt bekymrende adfærd.

  Kontakt

  Du kan som leder i Børn og Unge kontakte Respekt for Grænser via Institutionslinjen.

  Institutionslinjen er åben på hverdage klokken 9.00 til 14.00. Her kan ledere fra dagtilbud, skole og klub rette henvendelse på mail respekt@mbu.aarhus.dk.

  Henvender vil få en opringning af en fagkonsulent fra Specialteamet inden for to timer - i skoleferier inden for en arbejdsdag. Vi opfordrer til, at du kort beskriver problemstillingen i henvendelsen. Henvendelser efter klokken 14.00 kan ikke forventes besvaret før følgende arbejdsdag. 

  Specialteamet i Respekt for Grænser er en gruppe fagkonsulenter, som har stor ekspertise i at håndtere situationer, hvor der opstår bekymring eller mistanke om seksuelle overgreb mod et barn eller en ung. 

  Som ansat i Børn og Unge har du skærpet underretningspligt. Du skal derfor kontakte din nærmeste leder, hvis du har mistanke eller viden om seksuelle overgreb begået mod et barn eller en ung. 

  Henvendelser udenfor åbningstid

  Hvis der opstår akutte problemstillinger uden for Respekt for Grænsers åbningstid, kan der rettes henvendelse til:

  • Børn og Unge-vagten telefon: +45 89 40 20 00
  • Østjyllands Politi: +45 114

  Inspiration til forebyggelse og håndtering af digitale sexkrænkelser

  Få svar på, hvordan du som professionel og som skole/klub kan forebygge og håndtere situationer, hvor der er tale om digitale sexkrænkelser.

  Temamøde om små børns seksualitet

  Se materialet, der er lavet som en støtte til at afholde temamøder i dagtilbud om små børns seksualitet samt forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd.

  Sidst opdateret: 16. september 2019