Evaluering af den treårige afprøvningsperiode for alkoholfri sidste skoledag
I forbindelse med afslutningen af afprøvningsperioden (2022-2024) af det nye koncept af alkoholfri sidste skoledag på GRIM-festivalplads, er der udarbejdet en aktuel evaluering af sidste skoledag i 2024 samt en overordnet samlet evaluering af hele afprøvningsperioden
Informanter til evalueringen af konceptets form og indhold
Med henblik på evalueringen af den treårige afprøvningsperiode har Pædagogik, Undervisning og Fritid (PUF) sendt evalueringsspørgsmål til følgende:
- Kontaktpersoner/ ledsagere på sidste skoledag og elever
- Skoleledere
- Arbejdsgruppen, sikkerhedsgruppen for sidste skoledag
- SSP - koordinationsgruppen.
Evalueringsresultater - kontaktpersoner og elever i 2024
Nedenfor fremgår en særskilt evaluering af sidste skoledag 2024. Evalueringen er baseret på 31 respondenter bestående af kontaktpersoner og elever fra skolerne.
I bedømmelsen og kommentarerne giver kontaktpersonerne og eleverne udtryk for generel tilfredshed med det valgte set-up for sidste skoledag. Af særskilte bemærkninger er ønsker om bedre toiletforhold til lærerne, flere madvogne og etablering af et stille område til de elever, som har behov for det.
Informationsmængde
Til spørgsmålet ”Hvordan oplevede du informationsmængden ift. sidste skoledag i Aarhus 2024?” er den gennemsnitlig bedømmelse på 3,94 ud af 5

Figur 1: Hvordan oplevede du informationsmængden ift. sidste skoledag i Aarhus 2024? (svar fra kontaktpersoner).
Arrangementet generelt
Til spørgsmålet ”Hvad synes du generelt om arrangementet Sidste skoledag i Aarhus 2024?” er den gennemsnitlig bedømmelse på 4,55 ud af 5.

Figur 2: Hvad synes du generelt om arrangementet ”Sidste skoledag i Aarhus 2024”? (svar fra kontaktpersoner).
il spørgsmålet ”Hvad synes jeres elever generelt om arrangementet ”Sidste skoledag i Aarhus 2024?” er den gennemsnitlig bedømmelse på 4,23 ud af 5.

Figur 3: Hvad synes jeres elever generelt om arrangementet ”Sidste skoledag i Aarhus 2024”? (svar fra kontaktpersoner).
De fysiske rammer på GRIM- festivalplads
Til spørgsmålet ”Hvad synes du om de fysiske rammer på GRIM-festivalplads?” er den gennemsnitlig bedømmelse på 4,26 ud af 5.

Figur 4: Hvad synes du om de fysiske rammer på GRIM-festivalplads? (svar fra kontaktpersoner).
Til spørgsmålet ”Hvad synes jeres elever om de fysiske rammer på GRIM-festivalplads?” er den gennemsnitlig bedømmelse 4,10 ud af 5.

Figur 5: Hvad synes jeres elever om de fysiske rammer på GRIM-festivalplads? (svar fra kontaktpersoner)
Aktiviteter og musik
Til spørgsmålet ”Hvad synes du generelt om indholdet af arrangementet vedr. aktiviteter og musikprogram?” er den gennemsnitlig bedømmelse 4,45 ud af 5.

Figur 6: Hvad synes du generelt om indholdet af arrangementet vedr. aktiviteter og musikprogram? (svar fra kontaktpersoner
Til spørgsmålet ”Hvad synes eleverne om indholdet af musik og aktiviteter?” er den gennemsnitlig bedømmelse 4,26 ud af 5.

Figur 7: Hvad synes eleverne om indholdet af musik og aktiviteter? (svar fra kontaktpersoner).
Evaluering af afprøvningsperioden af sidste skoledag konceptet -skolelederne i folkeskolerne
Evalueringens resultaterne bygger på 21 respondenter/skoleledere.
Det samlede resultat af tilbagemeldingen fra skolelederne på nedenstående tre spørgsmål viser:
- ”Hvad synes du generelt om konceptet for sidste skoledag i afprøvningsperioden (de sidste tre år)?” er den gennemsnitlige bedømmelse 4,67 ud af 5.
- ”Hvad synes du om at arrangementet afholdes på GRIM-festivalplads?” er den gennemsnitlige bedømmelse 4,48 ud af 5.
- ”Hvad synes du om dagens indholdet med musik og aktiviteter?” er den gennemsnitlige bedømmelse 4,43 ud af 5.
Skolelederne blev samtidig stillet spørgsmål til, hvad kan vi gøre anderledes og hvilken betydning vil det have for jer som skole, hvis den centrale planlægning af sidste skoledag, bortfalder? Vil det fx have nogen betydning for elevernes mulighed for indtagelse af rusmidler i løbet af eftermiddagen?
Tilbagemeldingen viser, at skolelederne er tilfredse med det valgte set-up, som danner rammen om:
- Fællesskaber på tværs af byen.
- Gode aktiviteter og musik.
- Arrangementet er alkohol/rusmiddelfrit.
Det tilkendegives, at arrangementet i sin nuværende form fungerer godt. Samtidig peger undersøgelsen på værdien af den centrale planlægning som medvirkende til at sikre formål og kulturændring, hvilket ikke vurderes at kunne løftes af skolerne og forældrene.
Flere udtrykker, at afskaffelsen af den alkoholfrie sidste skoledag i sin nuværende form vil resultere i at de unge ikke ser tilbuddet som attraktivt samt, at der er risiko for, at de vil vende tilbage til at indtage alkohol. Der er desuden et ønske om, at man opretter et ”stille” område for de elever, som har behov for det, med passende aktiviteter til målgruppen.
Evaluering af sidste skoledag 2024 og hele afprøvningsperioden - arbejdsgruppen og sikkerhedsgruppen
Arbejdsgruppen og sikkerhedsgruppen udtrykker generel tilfredsheds med konceptets opbygning og udførelse. Sikkerheden på pladsen fungerer godt og generelt er der få konflikter.
Opmærksomheden henledes på, at de trafikale problemstillinger har været nævnt i alle tre år, selvom der har været forsøg på forbedringer.
Der har været løbende forbedringer af diverse aktiviteter/poster/arbejdsgange i de tre år. Arbejdsgruppen og sikkerhedsgruppen bakker op om fortsættelsen af konceptet.
Evaluering af sidste skoledag 2024 og hele afprøvningsperioden – SSP- koordinationsgruppen
Koordinationsgruppen havde mulighed for at give deres tilbagemeldinger vedr. afholdelsen af sidste skoledag 2024 på et møde d. 3. juni 2024, hvor projektlederen for sidste skoledag deltog. Koordinationsgruppen blev introduceret for konceptets mål, arbejds-/planlægningsprocesser samt økonomi. Derudover var der en præsentation af resultaterne af evalueringen ved kontaktpersonerne (Ad 1) og arbejds- og sikkerhedsgrupperne (Ad 3).
SSP- koordinationsgruppen meddeler, at koordineringen imellem alle partnere har fungeret godt og etableringen af sikkerhedsgruppen i 2024 anses som en positiv udvikling.
Afviklingen af trafikken ved ankomst og afgang kan forbedres ved. fx at købe sig til ”trafikvagter”.
Koordinationsgruppen har ikke bud på andre alternativer ift. afholdelsen af sidste skoledag. Gruppen roser det valgte set-up for sidste skoledag og bakker op om en fortsættelse af konceptet.
Konklusion
Med udgangspunkt i de opstillede mål for konceptet ”Alkoholfri sidste skoledag” og med baggrund i erfaringerne fra 2022, 2023 og 2024, kan det konkluderes, at det overordnet er lykkedes:
- At skabe rammer i et lukket miljø, som sikrer afgangseleverne en fælles arena under gode og trygge forhold.
- At få eleverne til at prioritere deltagelsen i det fælles arrangement via et attraktivt festivalprogram. I år deltog således 3.400 elever fra 9. og 10. klasse (som en udvidet obligatorisk skoledag), privat- og friskoler samt EUD-10.
- At igangsætte en kulturforandring med et overordnet alkohol- og rusmiddelfrit arrangement.
- At skabe opmærksomhed på hos elever, forældre og det omgivende samfund, ift. at man kan feste og have det sjovt uden rusmidler. Dvs. at det er lykkedes med at fremme de sunde og inkluderende fællesskaber blandt børn og unge på tværs af kommunen.
- At rammerne for sidste skoledag i afprøvningsperioden har vist sig mere inkluderende for grupper af elever med særlige behov fra fx specialklasser og gangbesværede elever. Elever, som tidligere ikke i samme grad deltog i festlighederne for sidste skoledag i Mindeparken og Botanisk have.
- At opnå strukturelle forandringer som sikrer inkluderende miljøer, hvor de unge kan se sig selv ind i. (Del af 7-punktsplanen for en sundere alkoholkultur i Aarhus Kommune 2021).
- At opnå en positiv pressedækning lokalt og nationalt.
- At reducere konflikter imellem elever under arrangementet.
- At der via koordinering og et velovervejet sikkerhedssetup, skabes tryghed på festivalpladsen.
Med baggrund i ovenstående konkluderer arbejdsgruppen, at de fysiske rammer, organiseringen, koordineringen, indholdet på dagen og afviklingen fungerer godt.
Opgaven i sin nuværende form, kan ikke løftes af skoler og forældre jf. kommentarerne fra skolelederne.
Samtidig er der fortsat et vigtigt og fortløbende arbejde med at fastholde dagen som attraktiv for de unge, ligesom der er forskellige praktiske opgaver, som løbende bør udvikles. Fx trafikforhold, separate sanitetsfaciliteter til lærerne, oprettelse af et stilleområde for nogle elevgrupper og en sikkerhedsoptimering ved hurtigere adgang for politiet til sceneområdet.
Endelig er der brug for at udvikle ideer ift. elevinvolvering i planlægningen. Aktuelt har kontakten været via Instagram. Erfaringer fra 2022 viser at den direkte kontakt med elever og skoler er ressourcekrævende, og afprøvning af forskellige former for elevinvolvering viser at det er vanskeligt at involvere eleverne i planlægningsprocessen pga. elevernes skoleprogram.
Evalueringsresultaterne peger enslydende på, at der er fundet et godt koncept, som dels understøtter intentionerne, dels møder opbakning fra skolerne og øvrige samarbejdspartnere, herunder Østjyllands Politi.