Gå til hovedindhold

Vil du på stranden?

Er badevandet rent, og hvor er der livreddere? Her på siden finder du alt, du behøver for at planlægge en tur til en af Aarhus' mange strande.

 • Læs op

Indhold

  Tjek vandkvaliteten hjemmefra

  Husk at tjekke badevandskvaliteten, før du bader. Det kan du gøre på badevand.dk eller via badevandsappen, hvor du altid kan se de nyeste prognoser for badevand og vandkvalitet.

  TrygFondens livreddere er i skolernes sommerferie på Den Permanente, Moesgård Strand og Havnebadet på Aarhus Ø. 

  Derudover er de fleste strande forsynet med redningsposter. 

  Badevandet har høj kvalitet ved stort set alle strande i Aarhus Kommune, men forureninger med fx alger og spildevand kan ødelægge fornøjelsen enten permanent eller akut. Derfor kontrollerer vi løbende badevandet i badesæsonen, som løber fra 1. juni til 1. september.

   

  Se de seneste målinger her

  Vi måler badevandskvaliteten ud fra analyser, der viser, om der er E.coli og Enterokokker i vandet. Det er tarmbakterier fra varmblodsdyr (inkl. mennesket). Konstaterer vi bakterierne, er det et tegn på, at vandet er forurenet med spildevand. 

  Hvis vandet er forurenet, fjerner vi forureningen eller oplyser straks, at vi fraråder badning. Det sker via facebooksiden Natur og Miljø i Aarhus og badevand.dk. Vi melder ud igen, når vi har fundet kilden til forureningen, og vandkvaliteten igen er i orden.

   

  Forstå analyseresultaterne

  Du skal selvfølgelig ikke bade, hvor der er badeforbud, men ellers fraråder vi generelt at bade:

  • I og omkring åudløb
  • I og omkring regnvandsudløb
  • I havne og lystbådehavne
  • Ved algeopblomstring
  • Hvis vandet lugter
  • Hvis vandet er misfarvet. 

  På kortet kan du se strande med badeforbud og uacceptabel vandkvalitet efter regnvejr.

  Virker kortet ikke? Prøv at opdatere siden.

  Røde = badeforbud

  Badeforbuddet skyldes primært, at det kan være farligt at svømme steder hvor der er skibstrafik. Det er primært vores lystbådehavne og Aarhus Havn (erhvervssejlads)

  Enkelte steder, som ved udløbet ved Egå og i havet ved Tangkrogen skyldes det dårlig vandkvalitet (for mange bakterier). 

  Gul = uacceptabel badevandskvalitet efter regnvejr

  Efter kraftig regn skal du ikke bade ved kloakudløb. Normalt bliver der kun ledt renset spildevand ud i mængder, der ikke giver problemer. Men i forbindelse med kraftig regn kan spildevandssystemet ikke rumme alt vandet, og derfor kan der blive udledt urenset spildevand. Vi anbefaler, at du tjekker badevandskvaliteten, inden du skal ud at bade eller sejle.

  Selvom vandkvaliteten generelt er god, skal du være opmærksom på, at der kan opstå masseforekomster af mikroskopiske alger i vandet. 

  Alger er planter, der svæver frit i vandet. På en varm sommerdag kan de blomstre op, så det fx kan se ud som om, der er grøn maling i vandet. Andre alger kan klumpe sammen i tykke lag på overfladen, mens andre danne skum, når de bliver skyllet op på stranden. 

  De fleste alger er helt uskadelige, og de få giftige alger er som regel harmløse, da giftstofferne fortyndes i vandet. Men under store opblomstringer kan de udskille så meget gift, at en badetur kan give hovedpine, hudirritationer, feber, kvalme og diarré. Derfor fraråder vi at bade i misfarvet eller uklart vand.

  Vi følger udviklingen i algerne, men du kan også selv tage visse forholdsregler:

  • Se efter, om vi fraråder badning
  • Lad være med at bade, hvis du ikke kan se dine tæer, når du står i vand til knæene
  • Lad ikke børn eller dyr lege i vand med kraftige skumdannelser eller opblomstringer – heller ikke selvom vandet er mere klart længere ude

   

  Vi har badevandsprofiler for 20 strande i Aarhus Kommune. Profilerne beskriver badeområderne med særligt fokus på sundheden. Se dem via linket her under.

   

  Badestrande i Aarhus
  Sidst opdateret: 20. juni 2024