Gå til hovedindhold

Stier og ruter

Er du på udkig efter en god vandrerute, skal du have opfrisket reglerne for ridning eller mountainbike i Aarhus Kommune, eller vil du bare inspireres til en smuk gåtur i det grønne? Find gode tips, ruter og inspiration her på siden eller på Opdag Aarhus' hjemmeside.

 • Læs op

Indhold

  Opdag Aarhus er Aarhus Kommunes tur – app. Brug den, hvis du vil blive klogere på byen, mens du lufter hunden, går med barnevognen eller løber din sædvanlige rute inde i byen.

   

  Besøg Opdag Aarhus' hjemmeside og download app'en her

  Der findes et hav af gode vandre-, løbe- og cykelruter i Aarhus Kommune. På ruterne kan du opleve kulturhistoriske anlæg og -bygninger, fortryllende skovområder, romantiske landskaber og hvide kyststrækninger – der findes blandt andet syv spændende vandreruter af forskellig karakter og sværhedsgrad udviklet i samarbejde med Naturhistorisk Museum.  

  Find ruterne på www.opdagaarhus.dk og download app’en – den opdateres løbende med nyt, spændende indhold.  

  I Aarhus Kommune er der to etablerede spor til mountainbike – du finder dem på hjemmesiden Opdag Aarhus  og www.friluftslivaarhus.dk 

  Ruterne må benyttes året rundt, men der er nogle få hensyn og regler, vi vil bede dig om at følge: 

  • Reglerne for cykling i de danske skove er fastsatte i Naturbeskyttelsesloven. Ifølge loven må du gerne cykle på skovveje og skovstier, der er menneskeskabte, og som fremtræder egnede til cykling med en almindelig cykel.  
  • Du må ikke cykle i skovbunden, på dyreveksler, i klitter eller på stendiger og lignende – hverken på almindelig cykel eller mountainbike. Du må altså ikke lave dine egne mountainbikespor.  
  • Husk, at færdselsloven også gælder i skoven. Det vil blandt andet sige, at din hastighed altid skal afpasses efter forholdene med særligt hensyn til øvrige gæster og dyrelivet. Den almindelige højre vigepligt gælder også i skovene. 
  • Vær opmærksom på, at gående må færdes alle steder i skoven. Derfor skal du være opmærksom på, at der pludseligt kan stå et barn på mountainbikeruten.  
  • Med undtagelse af cykelstien mellem midtbyen og Moesgård Strand er stierne på kystsiden øst for Ørneredevej/ Strandskovvej forbeholdt gående.  

  Er du en klub eller eventmager, der gerne vil arrangere et større løb på en af ruterne, skal du booke de områder, arrangementet løber igennem. Det kan du gøre på www.brugaarhus.dk

  Reglerne for ridning i de danske skove er fastsatte i Naturbeskyttelsesloven. Det betyder, at ridning er tilladt: 

  • På etablerede veje og stier, der er bredere end 2,5 meter. 
  • På mindre veje og stier, hvor det fremgår, via skiltning, at ridning er tilladt. 
  • I Skovbunden – dog ikke i indhegninger og omkring fortidsminder.  


  Derudover er der nogle få hensyn og regler, vi vil bede dig om at følge når du rider i Aarhus Kommune:
   

  • Veje og stier ødelægges nemt af hestehove og -gødning – rid så vidt muligt i rabatten. 
  • Sæt farten ned i skridt og hold til højre, når du passerer andre – mange mennesker er utrygge ved de store dyr.
  • Kævler, brændestabler, diger og grøfter må ikke bruges som spring. 
  • Vi hensyn over for andre og naturen – så får alle en god tur i skoven.  

  Ridning, der udgår fra rideskoler, klubber, stutterier eller lignende kræver tilladelse. Det samme gælder for jagtridning eller anden form for konkurrenceridning. Desuden er det ikke tilladt at træne travheste med sulky eller vogn i Aarhus Kommunes skove.  

  Du er velkommen til at ride på den ubevoksede del af strandene i vinterhalvåret – fra den 1. september til den 31. maj. I den periode er du også velkommen til at bade med din hest.  

  Sidst opdateret: 20. juni 2024