Er du generet af måger?
Når mågen flytter ind i kvarteret, kan der følge store gener med. Få gode råd til, hvordan du kan forebygge måger, og hvor du kan søge hjælp, hvis du er generet i dit nabolag.

Det er særligt sølvmågen, der giver problemer i Aarhus. De sidste 30 år er antallet af sølvmåger steget støt, og det kan mærkes i yngletiden om sommeren, og særligt i midtbyen, hvor man oplever høje skrig og nærgående fugle, der jagter mad.
Sølvmågen er fredet, men der er stadig ting, du selv kan gøre for at mindske generne.
Hvad kan du gøre?
Er måger et tilbagevendende problem om sommeren, kan det være en god idé at overveje, om du har mulighed for at etablere fysiske forhindringer på dit tag. Det kan mindske risikoen for, at måger kan bygge rede og lægge æg. Fysiske forhindringer kan være:
- Net
- Fuglepigge
- Stålwirer
- Fugleskræmsel, fx en plastikrovfugl
Erfaring viser, at ovenstående tiltag kan have forskellig effekt, ligesom det afhænger af forholdene på dit tag, om det giver mening at etablere hos dig. Derudover er der risiko for, at mågerne blot finder en alternativ plads på et tag i nærheden af din ejendom.
Vi anbefaler, at du kontakter et skadedyrsfirma, der har erfaring med forebyggelse af måger.
Måger bygger rede i februar og marts. Har du allerede reder på taget, så sørg løbende for at få dem fjernet, inden der kommer æg - her er sidste frist 1. april, hvor ynglesæsonen begynder. Denne metode er effektiv, men kræver selvfølgelig at du har let adgang til dit tag, og at du løbende gør en ihærdig indsats over en årrække.
Hvis du bor i lejlighed, er det ejerforeningen eller et eventuelt gårdlaugs ansvar at håndtere problemet. Bor du i almenbolig, skal du have fat i dit boligselskab.
Er måger allerede et stort problem, kan du søge tilladelse til at bekæmpe dem ved Naturstyrelsen. Det gør du ved at udfylde ansøgning til tilladelse om regulering.
Hvis Naturstyrelsen giver dig tilladelse til at regulere mågerne, skal du naturligvis følge de vilkår, Naturstyrelsen sætter.
Tilladelsen dækker typisk:
- Skydning af voksne måger, inden de lægger æg
- Fjernelse af æg og reder
- Oliering af æg
Hvis du skal regulere ved hjælp af skydning, skal du benytte en jæger med gyldigt jagttegn eller et skadedyrsfirma.
Naturstyrelsen oplyser, at de jævnligt giver tilladelse til regulering, når mågerne medfører alvorlige gener. En betingelse for tilladelsen vil typisk være, at man fremadrettet sikrer, at mågerne ikke vil kunne genetablere sig. Dvs. at der foretages forebyggende foranstaltninger, eller at man hvert år fjerner rederne før æglægning.
Aarhus Kommune er opmærksom på, at gener fra måger udgør et stort problem for mange borgere. Erkendelsen er desværre også, at der ikke findes nogen enkel løsning på problemet, når det gælder en bred indsats over store områder, som det er tilfældet i Aarhus. Byrådet i Aarhus Kommune besluttede således i 2012, at kommunen ikke kan påtage sig bekæmpelse på privat ejendom. Kommunen bidrager dog med at mindske madaffald i byen og bistå med information og vejledning.
Tidligere forsøg
Som forsøg tilbød Teknik og Miljø i 2015 og 2016 at søge reguleringstilladelser på vegne af borgere, som ønskede bekæmpelse på deres ejendom. Cirka 25 og 90 borgere benyttede sig at dette tilbud i hhv. 2015 og 2016, og i 2016 gennemførte Teknik og Miljø desuden et forsøg med frivillige jægere, som borgere med problemer med måger kunne benytte sig af. Der deltog 16 frivillige jægere under Danmarks Jægerforbund, og cirka 90 ejendomsejere omfattende ca. 350 adresser benyttede sig af den mulighed.
Resultatet af indsatsen var imidlertid yderst begrænset, hvilket primært skyldtes, at mågerne flyver bort i en periode, når jægeren begynder at skyde. Der er pt. ikke planlagt at gentage lignende tiltag, da en ejendomsejer relativt enkelt selv kan søge reguleringstilladelse ved Naturstyrelsen.
Fakta
En måge, der har ynglet i byen, vil som hovedregel vende tilbage til samme koloni år efter år. Den søger mage og bygger rede i februar/marts, og når reden er færdig i april, lægger den æg i april og maj. Derfor er 1. april sidste frist for at forebygge, at mågen etablerer sig på din ejendom, da den fredede fugl herefter skal have ro til at yngle.
Æggene klækkes i juni, hvorefter de voksne fugle bliver mere aggressive, og ungerne skriger efter føde. Unger begynder at flyve i juli/august, og forældrefugle bliver meget aggressive og støjende. Ved sommerens slutning spredes kolonien, og der falder ro over omgivelserne indtil næste ynglesæson.
By og Natur
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89404400
E-mail: virksomheder@mtm.aarhus.dk