Gå til hovedindhold

Er din altan sikker?

Som bygningsejer har du ansvar for, at altaner er sikre og vedligeholdte. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om altansikkerhed, ansvar og eftersyn – uanset om du ejer, administrerer eller bor i en bygning med altan.

Indhold

    Ja. Som bygningsejer har du ansvar for, at både bygning og altaner er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Det følger af Byggeloven. Du skal sørge for, at altanen vedligeholdes, og det anbefales, at du får foretaget periodiske eftersyn.

    Er du ejer af en ejer- eller andelslejlighed, er det typisk ejerforeningen eller andelsforeningen, der har ansvaret for altanens stand.

    Altankollaps i Danmark sker heldigvis sjældent. Men når det sker, skyldes det som regel, at altanen har mistet sin bæreevne – enten på grund af forkert montering, slid eller manglende vedligeholdelse.

    I efteråret 2024 styrtede en altan ned på Peter Sabroes Gade i Aarhus. Her var der tale om en nyere stålaltan, hvor flere forhold i monteringen spillede ind. Det understreger, hvor vigtigt det er med opmærksomhed og løbende kontrol.

    I forbindelse med sagen om den nedstyrtede altan på Peter Sabroes Gade, er Aarhus kommune blevet opmærksomme på ét andet tilfælde, hvor monteringen af altaner fra netop Ødum Smede & Maskinfabrik ikke er udført i overensstemmelse med ingeniørernes beregninger.  

    Hvis du ved, at din altan er opsat af Ødum Smede & Maskinfabrik, bør du derfor være særligt opmærksom og få foretaget et eftersyn af din altan.

    De fleste bygningsejere kan ikke selv vurdere en altans sikkerhedsmæssige tilstand. Det anbefales, at du kontakter en byggesagkyndig, bygningsingeniør eller anden fagperson med erfaring i altaner.

    Der findes vejledninger med gode råd:
    Læs vejledning fra Teknologisk Institut her
    Læs vejledning fra videnscenteret Bolius her

    Som ejer har du det fulde ansvar for, at din altan er sikker – også selvom du har fået altanen opsat af et professionelt firma. Kommunen kan ikke retsforfølge det udførende firma, men kan påbyde dig som ejer at udbedre fejl og mangler.

    Hvis du har en konkret mistanke om, at en altan er usikker, har du pligt til at sikre den – og få den vurderet og udbedret hurtigst muligt.

    Er du lejer, skal du kontakte din udlejer, hvis du er i tvivl om altanens sikkerhed. Det er altid ejeren – ikke lejeren – der har ansvaret for sikkerheden.

    Hvis du har brug for oplysninger om, hvordan din altan er godkendt, kan du søge i Aarhus Kommunes digitale ejendomsarkiv.
    Læs mere om ejendomsarkivet her

    Vær opmærksom på, at det ikke altid er muligt at se med det blotte øje, om en altan er monteret korrekt. Derfor anbefales periodisk eftersyn – også selvom altanen ser ny og velholdt ud.

    Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til altanens sikkerhed, kan du søge rådgivning hos en byggesagkyndig. Aarhus Kommune kan påbyde, at fejl og mangler bliver udbedret, men foretager ikke vurdering af altanens tilstand.

    Sidst opdateret: 1. april 2025