Som ejer i en ejer- eller andelsforening er man selv ansvarlig for oprydning af herreløse cykler på grunden.

På offentlige arealer er det kommunens cykelbetjente, som vurderer, hvilke cykler der ser ud til at være i brug, og hvilke der ser ud til at være blevet efterladt.

Cyklerne mærkes med tape og efter 30 dage fjernes de cykler, der har ubrudt tape. Aarhus Kommune fjerner altså ikke cykler, der ikke har været mærket med tape i minimum 30 dage. Borgerne opfordres derfor til ikke at efterlade cyklen i det offentlige rum i længere tid.

Hvordan skal beboerne varsles?

Det er god stil at varsle beboerne i ejer- eller andelsforeningen, inden cyklerne mærkes. Det kan man f.eks. gøre 14 dage, inden man begynder at afmærke cyklerne. Angiv også gerne den tidligste dato for, hvornår cyklerne kan blive fjernet. Aarhus Kommune anbefaler, at cyklerne står mærket i 30 dage, inden cyklerne fjernes.

Hvilke cykler skal mærkes?

Man kan mærke alle cyklerne på ejer- eller andelsforeningens grund. Husk cykler, der står i stativer monteret langs husmuren. 

Hvordan mærker man cyklerne?

Det er vigtigt, at afmærkningen er tydelig. Man kan mærke med tape, som tydeligt brydes, når cyklen bruges. Husk at mærke mindst to steder for en sikkerheds skyld. En anden mulighed er at uddele strips til beboerne, som de selv monterer på cyklen. Cykler, der ikke har strip, fjernes. Ulempen ved denne mulighed er, at beboerne kan glemme det. En tredje mulighed er at sætte et mærkat på cyklen, som skal fjernes af beboeren. Her er ulempen, at beboerne kan glemme at fjerne mærkaten, så cyklen fejlagtigt markeres som herreløs. 

Hvordan fjernes cyklerne?

Aarhus Kommune fjerner ikke cykler på private grunde. Det er derfor grundejerens eget ansvar at bortskaffe de herreløse cykler.