Gå til hovedindhold

Venskabsbyer

Aarhus Kommune har formelle venskabsbysamarbejder med byer i de nordiske lande, Grønland, Tyskland, Ukraine og Kina.

 • Læs op

Indhold

  De nordiske venskabsbyer

  Aarhus har siden 1946 haft officielle venskabsbyaftaler med de næststørste byer i Norge (Bergen), Sverige (Göteborg) og Finland (Turku/Åbo).

  De fire nordiske venskabsbyer mødes hvert andet år til et venskabsbyseminar, hvor der sættes fokus på fælles problemstillinger byerne imellem indenfor politik og erhvervs- og byudvikling, velfærdsteknologi, ligestilling m.v. Bl.a. har Udvalget for Mangfoldighed og Ligestilling samarbejde med de nordiske venskabsbyer.

  Grønland

  Siden først i 1960’erne har Aarhus haft venskabsbyaftale med Qaqortoq/Julianehåb (Kujalleg) i Grønland.

  Tyskland

  Aarhus har siden 1964 haft venskabsbyforbindelser med Rostock, som var den vigtigste havneby i det daværende Østtyskland (DDR). Aarhus har bl.a. besøgt Rostock i forbindelse med byens årlige regatta. 

  I 2019 underskrev Aarhus og Kiel en partnerskabsaftale. med ti konkrete emner, der samarbejdes om.

  Harbin, Kina

  I 1984 underskrev Aarhus en venskabsby- og erhvervsmæssig samarbejdsaftale med Harbin, som er provinshovedstad i Heillongjiang-provinsen i det nordøstlige Kina. Aftalen kom i stand efter ønske fra udenrigsministerierne i både Beijing og København, samt efter tilskyndelse fra flere østjyske virksomheder.

  Fra januar 2010-2021 foregik et intensivt samarbejde inden for især energi- og miljøområdet med involvering af en række danske og kinesiske virksomheder.

  Siden 2021 har samarbejdet dog været begrænset.

  Ukraine

  På byrådsmødet 22. marts 2023 godkendte byrådet en officiel venskabsbyaftale mellem Aarhus Kommune og Lviv, med fokus på rehabilitering og medicinske hjælpemidler, transport, byudvikling og kulturelt samarbejde.

  Efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 opsagde Byrådet i Aarhus venskabsbysamarbejdet med Skt. Petersborg i Rusland. I stedet besluttede Byrådet at genoptage forbindelserne til Lviv i det vestlige Ukraine, som Aarhus Kommune indgik en samarbejdsaftale med i 2007.

  Sidst opdateret: 7. juni 2024