Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sociale Forhold og Beskæftigelse

Rådmand efterlyser handling fra Sundhedsstyrelsen

Kommentar fra rådmand Anders Winnerskjold, Aarhus Kommune, på baggrund af ny, fælles konsensusvurdering af skadelighed og farlighed af euforiserende stoffer.

 • Læs op

Indhold

  De tre retsmedicinske institutter i Danmark har offentliggjort en fælles konsensusvurdering af skadelighed og farlighed af euforiserende stoffer. Konklusionen er, at opioider (morfin, dolol, oxycontin mv.) er den farligste gruppe af rusmidler målt i forhold til forgiftningspotentiale samt den hyppigste årsag til dødelighed forårsaget af rusmidler.

  Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, er foruroliget, men ikke overrasket over vurderingen.

  ”Vi taler om piller, som er billige og nemme at skaffe, og som mange betragter som harmløs medicin. Derfor breder misbruget sig med stor hast, blandt andet til unge som ikke tidligere var i risiko for afhængighed. Men pillerne er ikke harmløse. De er i værste fald livsfarlige. Se blot, hvordan det er gået i USA, der er ramt af en afhængighedsepidemi,” siger Anders Winnerskjold.

  Aarhus Kommune oplever en alarmerende stigning i misbruget, også blandt de helt unge aarhusianere. Derfor har kommunen skruet op for både behandlingstilbud og oplysning, men efterlyser blandt andet en national retningslinje for medicinsk substitutionsbehandling af unge under 18 år.

  ”Nu har vi en farlighedsvurdering, der afspejler den grumme virkelighed. Desværre venter vi stadig på Sundhedsstyrelsen, som skal give kommunerne en vejledning i substitutionsbehandling til unge under 18 år. Den har jeg efterlyst gentagne gange det seneste år, for den nuværende lappeløsning er helt urimelig over for både læger og de unge. Det er ubegribeligt, hvorfor styrelsen ikke vil indse alvoren, men jeg vil mene, at den nye, retsmedicinske konsensus er svær at sidde overhørig.”

  ”Det er på tide, at myndighederne betragter de syntetiske opioider på linje med heroin, både i forhold til straf, forebyggelse og behandling. I Aarhus har vi en ambitiøs handleplan på området, og vi har sat penge af til en styrket indsats. Men sundhedsmyndighederne må sikre, at alle har adgang til ensartet, hurtig og effektiv behandling, uanset hvor de bor i landet.”

  Sociale Forhold og Beskæftigelse

  Pressetelefonen

  Organisation og Ledelse

  Telefon: 89 40 99 00

  Mere om Pressetelefonen
  Sidst opdateret: 4. april 2024