Gå til hovedindhold
Reaktioner på forlig om udvidelse af Aarhus Havn

Pressemeddelelse fra Nye Borgerlige

Pressemeddelelse fra Nye Borgerlige

08. feb. 2023
 • Læs op

Indhold

  Vi gik til forhandlingerne med det udgangspunkt, at vi ønskede at udskyde beslutningen. Det er den største beslutning i årtier, og det kræver en ordentlig belysning af alle alternativer. Flere og flere har også udfordret de af havnen bestilte rapporter. Men efter 5 timers forhandling stod det klart at havnens behov var det vigtigste, derfor forlod Nye Borgerlige forhandlingerne om havneudvidelsen

  Henrik Arens, byrådsmedlem, politisk leder Nye Borgerlige:

  ”Helt grundlæggende gik jeg ind til forhandlingerne med det formål at udsætte den politiske forhandling og beslutning. Lige som det repræsentative borgerpanel anbefalede. Jeg mener ikke vi har fået alternativerne ordentlig belyst. Og vi har slet ikke diskuteret byens og Århusianernes behov over havnens behov”

  Borgmesteren har ikke været særlig lydhørig overfor os modstandere, og alene fokuseret på havnens behov. Han er selvfølgelig også bestyrelsesformand for Aarhus Havn. Men først og fremmest er han altså borgmester i vores by. Efter vores mening, burde han have vægtet byens og Århusianernes behov, over havnens ønske om evig vækst.

  Henrik Arens, byrådsmedlem, politisk leder Nye Borgerlige

  ”I Nye Borgerlige er vi liberale og er bestemt ikke imod vækst. Men vi mener væksten skal fordeles ud i hele landet til alle danskerne. Vi har allerede 70 procent at al container gods til Danmark. Det er både en belastning for Århusianerne, men også skidt for miljøet og klimaet, at så meget gods skal køres ud fra Aarhus til resten af landet”

  Det der var på bordet da Nye Borgerlige valgte at forlade forhandlingerne, var stadig en alt for voldsom udvidelse. Det var tydeligt at havnens behov vægtede mest for havnepartierne.

  Henrik Arens, byrådsmedlem, politisk leder Nye Borgerlige

  ”Selvom vi er ude af forhandlingerne, vil jeg gerne takke mine kollegaer for en god forhandling. Jeg er dog ikke i tvivl om, at mange Århusianere vil været skuffet, over det havnepartierne er blevet enige om. Men vores, og ikke mindst Århusianernes folkelige oprør har trods alt presset dem til at ændre lidt i borgmesterens oprindelige havneudvidelse”

  Den borgerinddragelse der har været, er kommet sent og kun pga. det politiske pres Nye Borgerlige, Jakob Søgaard Clausen (UFP), Metin Lindved Aydin (R ) og Thure Hastrup (Ø) har lagt på havnepartierne sammen med Århusianerne.

  Henrik Arens, byrådsmedlem, politisk leder Nye Borgerlige

  ”De fire havnepartier Socialdemokratiet, SF, Venstre og Konservative, har desværre flertal for deres havneudvidelse. Dette er den største beslutning i årtier, måske nogensinde i Aarhus.

  Havneudvidelse vil ændre byen og bugten i al fremtid. Derfor har jeg også fra starten ment vi skal spørge Århusianerne ved en Folkeafstemning. Jeg mener faktisk ikke der findes en mere oplagt sag, til at spørge Århusianerne om deres mening.

  Sidst opdateret: 4. september 2023