Gå til hovedindhold
Reaktioner på forlig om udvidelse af Aarhus Havn

Byrådsmedlemmer indgår alternativ politisk aftale om Aarhus Havns fremtid

En række byrådsmedlemmer; Radikale Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og løsgængerne Thure Hastrup og Henrik Arens, har den 24. april lavet deres egen aftale om Aarhus Havns fremtid.

24. apr. 2023
 • Læs op

Indhold

  Onsdag d. 26. april skal Aarhus Byråd behandle en af byrådets største lokalplansager nogensinde. Byrådet skal nemlig tage stilling til en udvidelse af Aarhus Havn på baggrund af en politisk aftale, som Socialdemokratiet, Konservative, SF og Venstre indgik 8. februar 2023. Med lokalplanen er der lagt op til en stor havneudvidelse ud i Aarhusbugten.

  En række byrådsmedlemmer fra forskellige partier og grupper i byrådet står uden for aftalen. Gruppen, som består af Radikale Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og løsgængerne Thure Hastrup og Henrik Arens, har nu lavet deres egen aftale om Aarhus Havns fremtid.

  Parterne har døbt aftalen Havneudvikling med respekt for by og bugt og mener ikke, at det hverken er nødvendigt eller gavnligt med en havneudvidelse.

  “Med vores aftale viser vi, at vi lytter til aarhusianerne. Vi lytter til den omfattende borgerproces som der har været. Vi lytter til det repræsentative borgerpanel og til de mange klima- og miljøorganisationer som i høj grad har anbefalet byrådet at tænke sig rigtig godt om. Der er løbende kommet nye oplysninger, som taler for, at det hverken er nødvendigt eller gavnligt med en havneudvidelse. Derfor peger vi med aftalen på en lang række alternative muligheder for udvikling af havnen til erstatning for en havneudvidelse. Med vores aftale viser vi, at der er en anden vej, og at det reelt er muligt at tage hensyn til udsigt, havmiljø og klima samtidig med, at Aarhus Havn fremtidssikres” lyder det i en fælles erklæring fra gruppen.

  Bag aftalen står otte byrådsmedlemmer. Gruppen bag aftalen anerkender, at det ser svært ud med at samle et flertal, men er alligevel optimistiske:

  “Ethvert byrådsmedlem skal jo stemme efter sin egen overbevisning. Vi kommer til at kræve afstemning om de to havneaftaler, og vi vil opfordre de store partier til at sætte deres byrådsmedlemmer fri i afstemningen. Vi håber, at nogle af de byrådsmedlemmer, som ikke har ytret deres holdninger til havneudvidelsen, med vores aftale kan se, at der er en anden vej end en massiv udvidelse. Vi har gode kollegaer i de store partier, som vi ved går meget op i bugtens rekreative værdi, klima, havmiljø og borgerinddragelse. Med vores politiske aftale viser vi, at der er et reelt alternativ, som byrådets medlemmer kan vælge i stedet for den massive havneudvidelse”.

  Aftalen fremsættes formelt som et ændringsforslag til Lokalplan 1163, Udvidelse af Aarhus Havn som skal behandles på byrådsmøde d. 26. april 2023 som pkt. 18.

  Sidst opdateret: 4. september 2023