Thure Hastrup, uden for partierne: Grønne og gode aftryk i et presset budget
Thure Hastrup har tilsluttet sig budgetforliget, trods bekymring, især for indsatsen for klimaet og den kollektive trafik samt for en hel del unødvendige og uheldige besparelser.
Med hiv og sving lykkedes det at få nogle grønne aftryk og andre gode indsatser med i et presset budget for Aarhus Kommune næste år. Derfor har jeg tilsluttet mig budgetforliget, trods bekymring, især for indsatsen for klimaet og den kollektive trafik samt for en hel del unødvendige og uheldige besparelser.
Ambitions-niveauet for den grønne omstilling og klima-indsatsen er foruroligende lavt i store dele af byrådet. Derfor har det været svært at få afsat penge i budgettet til dette. Borgmesteren har i sit budgetforslag nævnt klima som et af tre overordnede temaer, hvilket dog har været svært at få øje på i forhandlingerne - der er ingen tydelig retning og det er for uambitiøst. Men med en god portion stædighed og god opbakning fra min baggrundsgruppe lykkedes det trods alt at få sat nogle få vigtige grønne aftryk i budgettet.
Især er det vigtigt, at forslaget om at etablere grundvandsparker til sikring af vores fremtidige drikkevand, stillet af mig, SF og De Radikale, er kommet med. Der er foreløbigt afsat 25 mio. kr. i 2025, og der er kommet klar retning på processen med at udpege blå-grønne parker til beskyttelse af grundvandet i planstrategi 2023 og Kommuneplan 2025. Der er aftalt sikring af 7000 ha.
Borgmesterens udspil til budget var meget stramt mht. økonomien. Men det lykkedes mig at få ekstra indtægter med, til gavn for velfærd og klima, ligesom der også kom andre penge på bordet.
Ligesom De Radikale foreslog jeg selvbudgettering, som betyder, at vi i Aarhus kan få gavn af øgede skatteindtægter, op mod 400 mio. kr. Det lykkedes at få flertal for det, men desværre først til budgettet for 2025. Jeg ville gerne bruge pengene allerede næste år til at forhindre nogle af besparelserne, der bl.a. skyldes store omprioriteringer. I stedet for skal nogle af pengene, 200 mio. kr., fra 2025 og fremad gå til jordfond, grøn mobilitet, kollektiv trafik og cyklisme, og desuden to spor på togstrækningen Aarhus-Silkeborg. Ligesom der skal bruges penge på velfærd og velfærds-teknologi.
Jeg foreslog at sætte parkerings-afgifterne op, både gadeparkering og beboerparkering. Det blev en del af forliget, og det giver tilsammen 25 mio. kr. årligt i indtægter foruden de 20 mio. kr. der blev besluttet sidste år. De øgede takster medvirker til at mindske trængslen centralt i Aarhus samt begrænse CO2 udslippet. Pengene skal bruges til byparker og grøn mobilitet.
Mit forslag om at genindføre stilladsafgiften, som blev afskaffet i 2011, blev vedtaget. Reklameafgiften vil desuden blive sat op. Det vil give ekstra 2,2 mio. kr. i årlige indtægter, som bruges til at styrke den kollektive trafik.
Med i budgettet er også en glædelig nyhed, nemlig at Aarhus Kommune endelig får sit eget team til indsats mod social dumping, for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de medarbejdere, der varetager opgaver og projekter for kommunen. Det var et forslag, jeg og Katrine Vinther Nielsen stillede sidste år, da vi var i Enhedslisten. Med dette budgetforlig bliver det indført og skal evalueres om to år. Det er et fremskridt.