Budgetforlig 2024: Socialområdet prioriteres i stram aftale
Budgetaftalen løfter den økonomiske ramme med 30 mio. kr. årligt, der afhjælper noget af presset på det specialiserede socialområde. Prioriteringen glæder rådmand Anders Winnerskjold, der med opbakning fra forligspartierne vil fortsætte de tiltag, der er sat i gang for at hjælpe flere familier og børn.
”Forligspartierne er igen i år rykket sammen om at prioritere de store velfærdsområder i et stramt budget. Jeg er glad for, at vi politisk kan stå sammen om, at fællesskabet skal sikre hjælp til dem, der har allermest brug for en hånd i ryggen,” siger Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.
Bedre støtte til børn og unge
Et af de gennemgående temaer i budgetaftalen er børn og unges trivsel, som handler om at tage hånd om hele familien.
”Det er en enormt vigtig prioritering, at vi i et stramt budget er lykkedes med at løfte midler over til de forebyggende indsatser for børn og unge. Aftalen sikrer blandt andet, at familier hurtigere kan få støtte fra det tværgående trivselsteam og styrker indsatsen for børn og familier med ADHD og autisme,” siger Anders Winnerskjold.
Han fortæller, at der også er fundet penge til initiativer, der skal forebygge og håndtere unge aarhusianeres stigende misbrug af de smertestillende stoffer, opioider.
Gearskiftet i socialpolitikken består
Men et løft alene løser ikke de økonomiske udfordringer, og derfor beder forligsparterne rådmanden om at arbejde videre med initiativer i sidste års Udviklings- og Omstillingsplan, som viser lovende takter.
”Sidste år lavede vi en historisk omstilling af vores sociale indsatser. Vi rykkede de tidlige indsatser frem, så flere aarhusianere kan få den nødvendige hjælp, inden udfordringerne vokser sig store og komplekse. Man kommer ikke i mål med en omstilling af den størrelse på et år, men vi er rigtig godt på vej til at skabe positive forandringer. Derfor er jeg meget glad for opbakningen til at arbejde videre med gearskiftet,” siger Anders Winnerskjold.
En vej ud af hjemløshed
Med budgetaftalen følger også midler til at omlægge hjælpen til aarhusianere i hjemløshed til Housing First, som indebærer at flere får deres egen bolig.
”Med budgettet bekræfter byrådet, at der er tilslutning til den omstilling, der skal gøre hjemløshed til fortid i Aarhus. At vi så herudover sikrer 41 nye boliger, der blandt andet kan tilbydes til denne målgruppe, gør, at vi får endnu bedre mulighed for at realisere det samlede byråds ambitioner,” siger Anders Winnerskjold.
Om Budget 2024:
Budgetforliget indeholder et rammeløft til det specialiserede socialområdet på 30 mio. kr. årligt, som skal imødekomme den strukturelle ubalance. Midlerne kommer blandt andet fra den fælles pulje, som alle magistratsafdelinger bidrager til for at løfte velfærdsområderne.
På socialområdet er det desuden besluttet:
- 5 mio. kr. skal bruges til at sikre tidligere og mere helhedsorienteret hjælp til børn og unge i mistrivsel på tværs af social- og børn/unge-området
- 1 mio. kr. skal bruges til indsatser mod unges misbrug af opioider
- 8 mio. kr. til grundkøb til at sikre et værested for udsatte i Sydhavnen samt 150.000 kr, til at Værestedet også kan tilbyde et varmt måltid mad i samarbejde med frivillige organisationer
- 41 nye boliger, som kan gøres til et blivende hjem for aarhusianere i hjemløshed og unge med udfordringer
- Opgang til Opgang, der har hjulpet udsatte familier i Gellerup, udvides til Viby og Tilst
Forligspartierne er enige om at afsætte 28 mio. kr. til investeringsmodeller på beskæftigelsesområdet, som skal hjælpe flere unge, sygemeldte og aarhusianere med sociale udfordringer ind i et arbejdsfællesskab. Blandt andet:
- give hurtigere afklaring til fleksjob og dermed mulighed for at komme ud af offentlig forsørgelse
- fortsætte med ungebudgetter, hvor den unge selv beslutter hvordan et budget på 25.000 kr. skal bruges for at blive klar til uddannelse og job
- en indsats for at sætte hurtigere ind med hjælp fra jobcentret til sygemeldte aarhusianere, så de beholder deres job
- en indsats for at hjælpe forældre, der har været på tabt arbejdsfortjeneste tilbage på arbejdsmarkedet.
Der sættes gang i en straks-indsats for kriminalitetstruede unge. Det handler om at hjælpe ind i fx et fritidsjob eller et andet arbejds- eller fritidsfællesskab. Initiativet skal ses i sammenhæng med regeringens udspil til en ny bandepakke.
Budget 2024 håndterer også kravet om administrative besparelser, som regeringen pålagde kommunerne i økonomiaftalen for 2024. På tværs af Aarhus Kommune gennemføres administrative besparelser for 50 mio. kr. i 2024, hvoraf Sociale Forhold og Beskæftigelses andel udgør 14 mio. kr.