Gå til hovedindhold
Reaktioner på budgetforlig 2023

Enhedslisten: Indsats for klimaet i et skrabet budget med besparelser

Enhedslistens politiske ordfører Thure Hastrup og gruppeforperson Katrine Vinther Nielsen har efter svære overvejelser besluttet at skrive under på budgetforliget indgået i Aarhus.

23. sep. 2022
 • Læs op

Indhold

  Enhedslistens politiske ordfører Thure Hastrup og gruppeforperson Katrine Vinther Nielsen har efter svære overvejelser besluttet at skrive under på budgetforliget indgået i Aarhus. Budgetforhandlingerne har været vanskelige, fordi regeringen har taget kvælertag på det kommunale selvstyre.

  Forud for forhandlingerne har Enhedslisten foreslået flere måder at få ekstra penge i kommune-kassen, til især velfærd og klima-indsats, bl.a. en skatteforhøjelse, brug af den opsparede Marselis-milliard og salg af aktierne i Aarhus Lufthavn. Men langt de fleste andre partier har ikke villet være med til dette. Til gengæld har vi stillet 14 andre forslag til finansiering, hvoraf vi har fået flere igennem. Dette har vi gjort for især at nedbringe kravet om de bebudede besparelser, hvilket er lykkedes med 22,5 mio. kr.

  ”Vi har fået besparelserne reduceret, og vi har fået med, at kerneydelserne så vidt muligt bliver undtaget for besparelser. Det vil vi holde de andre partier fast på,” siger Katrine Vinther Nielsen, byrådsmedlem for Enhedslisten.

  Klimaet var slet ikke prioriteret i budgetforslaget. Vi har kæmpet for dette, og det er i høj grad lykkedes, idet vi har fået gennemført en række af vores forslag til gavn for klima-indsatsen.

  For at sikre rent drikkevand har vi fået afsat 35 mio. kr. til, at der oprettes grundvandsparker, hvilket er i sammenhæng med starten af en jordfond, som vi også har foreslået og fået igennem. Der er ekstra penge til behandling af vedvarende energiprojekter.

  Vi har stillet flere forslag om begrænsning af bilismen i byen, for at få reduceret CO2 udledningen. Med i budgettet har vi fået, at der indføres zoner med fartbegrænsning på 40 km/t i midtbyen, i forstæder og i oplandsbyer, hvilket også gavner trafiksikkerheden og mindsker luftforureningen. Der er 20 mio. kr. ekstra til cykelstier, og der indrettes gader fri for fossile køretøjer og indføres bilfri søndag. Vi har også fået med, at de dieseldrevne bybusser udskiftes med el-busser to år tidligere.

  ”Vi har slået hul på kommunens klimafond, således at pengene i den kan bruges til aktiv forbedring af klimaet, og det er vi tilfredse med. Især fordi vi var de eneste, der rigtigt kæmpede for klimaet i forhandlingerne,” siger Thure Hastrup, Enhedslistens politiske ordfører i Aarhus Byråd.

  Enhedslisten har desuden fået med i budgettet, at der sættes fokus på social dumping, således at det vurderes om kommunens indsats skal styrkes. Vi har også fået med, at der gøres forsøg med brutto-normering i institutioner på velfærdsområderne, til gavn for borgerne og medarbejderne. Og så har vi fået fastslået, at der er metodefrihed for lærerne i folkeskolen. Vi har også fået afsat 5 mio. kr. til indsats mod unges mistrivsel.

  Enhedslisten 3. byrådsmedlem  Solveig Munk står uden for forliget.

  Sidst opdateret: 4. september 2023