Gå til hovedindhold
Reaktioner på budgetforlig 2021

Venstre: Venstre smidt ud af budgetforhandlingerne

Venstre står uden for årets budgetforlig. Her begrunder partiet hvorfor:

18. sep. 2020
 • Læs op

Indhold

  Venstre i Århus Kommune er blevet smidt ud af budgetforhandlingerne for budgettet 2021, idet partiet kan konstatere, at Socialdemokratiet, med borgmester Jacob Bundsgaard i front, ikke ønsker at efterleve det høje velfærdsniveau, som Venstre gik til forhandlingerne med. Venstres forslag om at løfte ældre-, social-, børne- og klimaområdet markant blev desværre afvist på trods af, at Venstre havde fundet finansiering på op til 180 mio. kr. årligt til at forbedre velfærden mod borgmesterens utilstrækkelige 78 mio. kr.

  Hvor Venstre vil fokusere på en ordentlig forvaltning af borgernes pengene for at sikre velfærden, fokuserer borgmesteren blot på skattestigningen.

  ”På trods af ihærdige og overbevisende forhandlingsvilje fra vores forhandlingsdelegation, har borgmesteren tydeligt tilkendegivet, at han ikke har en interesse i at løfte velfærden på samme niveau som Venstre. Han ønsker i stedet plage borgerne med en ekstra skat, hvilket vi mener er den helt forkerte retning at gå i en krisetid” siger Bünyamin Simsek.

  Venstre siger nej til, at det skal være dyrere at være aarhusianer. Vi gik ind til at forhandlingerne med krav om nedlæggelse af vedvarende puljer, som bl.a. skulle finansiere værdighed og ordentlighed i ældreplejen med 80 mio. kr. Venstre gik desuden til forhandlingerne med et krav om værdighed- og ordentlighed på ældreplejen, hvilket af borgmesteren bliver afvist uden en at skatten samtidig skulle stige. Venstre havde ellers fundet finansiering samtidig med, at vi stadig investerer kraftigt i velfærden. Hvor borgmesteren siger 30 mio. kr. ekstra til ældreplejen, der siger Venstre 80 mio. kr.

  Venstre ønskede at foregribe den grønne omstilling, investere 1:1 i en grøn klimaplan og sikre aarhusianernes hjem for oversvømmelser.

  ”Der er intet i borgmesterens økonomiske dispositioner, som kan retfærdiggøre behovet for en skattestigning. Vi har præsenteret ni punkter, hvor der kan findes besparelser på 180 mio. kr. Den største andel skal findes ved at fastholde og udvikle den virtuelle mødekultur, som coronatiden har medbragt. Vores finansieringsbidrag løser netop, hvad borgmesteren ønsker at finansiere gennem skattestigninger. Man ønsker ikke at gøre kagen større, men man vælger blot den nemme løsning” siger Bünyamin Simsek.

  Også den kollektive transport bliver glemt hos Socialdemokratiet og borgmesteren: ”Mens Venstre ville have en BRT-løsning på ringvejen med en udvidelse i et spor i hver retning, præsenterer Borgmesteren præsenterer ingen visioner for den kollektive trafik” siger Bünyamin Simsek og fortsætter: ”Vi ønsker mest mulig trafik for pengene, hvilket vi får med en BRT-løsning”. Venstre ønsker samtidig at udvise rettidig omhu ift. byvæksten på alle områder med en BRT-løsning, som skal stå klar i 2025, mens Socialdemokraterne vil levere dette i 2035. Med Jakob Bundsgaards budget forbedres byen heller ikke væsentligt til at skulle vokse med ca. 35.000 borgere hen over de næste 10 år.

  Vi ønsker ikke at levere en efterregning til ungdommen og børnefamilierne ved at stoppe nedtrapningen og gældsafviklingen, fordi vi mener, at der er andre veje at gå.

  Såvel vores drift-finansieringsforslag på 150-180 mio. kr. som anlægsfinansieringsforslag på 1-1,25 mia. kr. afvises. Derudover afvises Venstres høje ambitioner på idrætsområder. Venstre ønskede at udbygge idrætsfaciliteterne i takt med byens vækst, da dette vil sikre vores fokus på sundhed og trivsel blandt aarhusianerne – dette blev afvist.

  Venstre må sande, at borgmesteren ikke deler Venstres ambitionsniveau for værdighed og ordentlighed på ældreplejen, et reelt løft af social- og børneområdet og en omstilling i klimaindsatsen.

   

   

  Sidst opdateret: 4. september 2023