Gå til hovedindhold

Byrådsmedlem Thure Hastrup (UfP)s kommentar til budgetforlig 2025: Klima og unge halter efter skoler og ældre

Budgetforliget i Aarhus giver mange nødvendige penge til skoler og til ældreområdet. Men klimaet halter bagefter, der er kun penge til det allermest nødvendige, og byens mange unge får i høj grad en lang næse. Forliget er borgmesterens og rådmændenes, da de mest af alt har kæmpet for penge til deres egne områder uden at have et helhedssyn på udfordringerne i kommunen.

  • Læs op

Indhold

    ”Der gives mange mio. kr. til gode og nødvendige formål på velfærdsområderne, især til skoler og ældre. Men det er alligevel med blandede følelser, jeg skriver under på aftalen. For indsatsen for klimaet halter bagefter, den er utilstrækkelig, hvilket især skyldes de halvlunkne aftaler om Klimastrategien og Grøn Mobilitets Plan. Desuden bliver kulturlivet og byens unge i høj grad overset,” siger Thure Hastrup, uden for partierne, i Aarhus Byråd.

    Penge til Jordfonden, til sikring af aarhusianernes drikkevand, har jeg talt meget højt om i lang tid. Jordfonden får med budgetaftalen 50 mio. kr. Det er godt. Men det er kun en minimal begyndelse. Der skal flere penge til. Det er helt nødvendigt.

    Godt er det, at der er afsat penge til Grøn Mobilitets Plan, hvor jeg især har talt for at styrke A-busserne, til dels i egne busbaner. Det sker nu. Nogle af pengene kommer fra opsparingen til BRT på Ringvejen, hvilket jeg også har foreslået. Ærgerligt er det, at der stadig spares penge op til Marselistunnelen, hvor mange af penge ikke skal bruges, således at der opspares ca. 500 mio. kr. for meget. De penge kan bruges til grøn mobilitet, men det vil S, K og V ikke, og med et tidligere forlig ”sidder” de på pengene.

    Nogle penge til flere cykelstier og andet godt for cyklismen er der afsat, men også her er der brug for flere penge.

    Kulturelt lades de unge i stikken. Jeg foreslog nogle få mio. kr. til styrkelse af unge-kulturen i Aarhus, med penge til Frontløberne, Ungdomskulturhuset og Institut for X, samt penge til Ungekultur-puljen og andre kulturpuljer. Men mine forslag kom ikke med. Heller ikke penge til at Aarhus kan blive Europæisk Ungehovedstad i 2028. Det skyldes, at et flertal i byrådet hellere vil bruge penge på endnu flere museer i Aarhus end på at fremme et levende og aktivt kulturliv blandt de unge.

    De unge har øjensynlig ikke bevågenhed hos et flertal i byrådet, men det har til gengæld de ældre i byen. Mange nødvendige penge er afsat til dette område. Fint. Men med i aftalen om budgettet er også, at man vil bruge 1,6 mio. kr. på at holde valg til Ældrerådet sammen med kommunalvalget næste år.

    ”Set i lyset af, at jeg ikke kunne få mine forslag om unge-kultur til få mio. kr. med i aftalen, sætter det en trist retning. Det skal også bemærkes, at jeg tidligere i år foreslog en folkeafstemning om havneudvidelsen, afholdt samtidig med kommunalvalget, men det ville byrådsflertallet ikke give penge til,” siger Thure Hastrup.

    Thure Hastrup er blandt de 29 byrådsmedlemmer, der står bag aftalen.

     

    Sidst opdateret: 20. september 2024