Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Seks folkeskoler får ekstra penge til at tiltrække flere elever fra skoledistriktet

Som en del af budget 2025 afsatte byrådet midler til indsatser, der skal få forældre til at tilvælge den lokale folkeskole. Det er nu besluttet, hvilke skoler der får del af midlerne.

Indhold

    I nogle områder af Aarhus Kommune fravælger forældrene i stigende grad den lokale folkeskole til fordel for en skole uden for distriktet. Dernæst oplever skolerne en stigning i antallet af børn med dansk som andetsprog. For at sikre en mere socialt balanceret og mangfoldig elevsammensætning tildeles seks folkeskoler nu ekstra midler til at igangsætte lokale indsatser, der skal vende udviklingen.

    - Jeg er glad for, at vi nu kan sende flere ressourcer ud til seks lokale folkeskoler, som oplever udfordringer med elevsammensætningen, og som har faldende elevtal. Med de ekstra midler kan skolerne allerede nu igangsætte konkrete indsatser, som skal danne grobund for, at flere forældre vælger den lokale folkeskole, siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

    De seks skoler, som får del af midlerne, er Vestergårdsskolen, Vorrevangskolen, Skjoldhøjskolen, Møllevangskolen, Læssøesgades Skole og Tilst Skole. Der afsættes 4,7 millioner kroner i 2025, 2,45 millioner kroner i 2026 og 2027 og 2,5 millioner kroner i 2028.

    - Pengene skal ud at leve på skolerne med det samme, og de kan forhåbentlig gøre en positiv forskel. Hvordan skolerne bruger pengene, er op til skolerne selv at beslutte. Men hensigten er, at de skal bruges på lokale initiativer, som kan være med til at gøre skolen endnu mere attraktiv for forældre og børn i lokalsamfundet. Det kunne for eksempel være øget samarbejde og brobygning mellem dagtilbud og skole, målrettede arrangementer for kommende forældre til børn på skolen eller et stærkere samarbejde med det lokale foreningsliv, siger Thomas Medom.

    Ved udvælgelsen af de seks skoler er der lagt vægt på data om, hvor stor en andel af skolernes elever, der er bosat indenfor skolens distrikt – også kaldet egenskoleandelen – samt, hvor stor en andel, der har dansk som andetsprog.

    Ellehøjskolen, som bliver til Kløverskolen efter sommerferien, Søndervangskolen og Sødalskolen er ikke blandt de seks udvalgte skoler, da de tilgodeses med andre indsatser, der blandt andet skal tiltrække flere elever fra lokalområdet og skabe en mere blandet elevsammensætning.

    Baggrund

    Den politiske aftale om udsatte boligområder fra januar 2024 indeholder en række initiativer til at fremme udviklingen mod en balanceret beboersammensætning i de udsatte bydele i Aarhus Kommune.
    Med afsæt i nuværende udfordringer blev der i alt afsat 4,625 mio. kr. årligt i Budget 2025-2028 til tre indsatser, hvoraf den ene af indsatserne omhandler midler til skoler med vigende egenskoleandel og stigende andel børn med dansk som andetsprog.

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61.

    Sidst opdateret: 24. april 2025