Gå til hovedindhold

Søg midler til frivilligt socialt arbejde til borgere under 65 år

Du og din forening kan søge økonomisk støtte (også kaldet paragraf 18) til frivilligt, socialt arbejde for personer under 65 år. Jeres aktivitet skal supplere den sociale indsats, kommunen yder.

Indhold

    Tilskud til juleaktiviteter i 2024

    Det er nu muligt for frivillige organisationer i Aarhus at søge om § 18-tilskud til juleaktiviteter for socialt udsatte borgere (børn, unge og voksne).

    Der gives tilskud til fx fællesspisning, juletræsarrangementer osv. Der er 100.000 kr. i puljen, og der kan søges om op til 10.000 kr. pr. ansøgning.

    Der kan ikke gives tilskud til uddeling af julegaver/madkurve o. lign. til enkelte borgere og familier.

    Ansøgningsfristen er 20. november 2024.

    Søg om tilskud til juleaktiviteter 2024

    Næste ansøgningsrunde er februar - april 2025, eller så længe der er midler.

    OBS! Ændringer vedrørende § 18-ansøgninger

    Ændring i ansøgningsrunderne

    Indtil nu har der været to årlige uddelinger af § 18-midler i Sociale Forhold og Beskæftigelse med ansøgningsfrist henholdsvis 1. februar og 1. oktober. Man har kunnet ansøge om ubegrænsede beløb, hvor der gives svar efter en længere sagsbehandlingsperiode.

    Fra og med 2025 ændres dette, så der fremover er en enkelt runde i efteråret – svarende til den nuværende - hvor størstedelen af midlerne vil blive uddelt.

    Forårsrunden ændres således, at der afsættes 300.000 kr. til en ”Kvikpulje”, hvor der kan søges om mindre projekter på op til 10.000 kr. Der kan søges fra februar til april (så længe der er midler tilbage).

    Ideen med Kvikpuljen er, at vi i perioden løbende kan modtage ansøgninger om mindre projekter og løbende afklare tilsagn og afslag på ansøgningerne. 
     
    Kravene til ansøger vil være de samme som nu, og der vil blive anvendt et tilsvarende ansøgningsskema. Kvikpuljen er i første omgang et forsøg, og det bliver efterfølgende vurderet om den eventuelt skal fortsætte i 2026.


    Regnskab og afrapportering

    Indtil nu har der med alle tilskud fulgt et krav om regnskabsaflæggelse. Fra og med den kommende uddeling i efteråret 2024 vil tilskud på op til 10.000 kr. ikke længere skulle aflægge regnskab, men skal i stedet aflægge en kort skriftlig rapport på anvendelsen af midlerne. Kravene hertil vil fremgå af bevillingsbrevet.
     
    Tilskud over 10.000 kr. vil fortsat have et krav om regnskabsaflæggelse. Tilskud på mellem 10.000 kr. og 100.000 kr. skal aflægge regnskab med en folkevalgt/intern revisor eller en registreret/statsautoriseret revisor. Tilskud på mere end 100.000 kr. skal aflægge regnskab med en registreret/statsautoriseret revisor.

    Nyt ansøgningsskema

    Fra og med ansøgningsrunden i efteråret 2024 anvendes et nyt ansøgningsskema. Ansøgningsskemaet indeholder de samme spørgsmål og elementer som det hidtidige skema, men er blot opdateret i et nyt layout og med lidt justerede funktioner. Ændringen sker som følge af en generel opdatering af Aarhus Kommunes hjemmeside.

    Hjælp til ansøgning i Frivilligcenter Aarhus

    I forbindelse med ansøgningsrunderne holder Frivilligcenter Aarhus som regel en spørgetime, hvor ansøgere kan møde op og stille spørgsmål til ansøgningsskema, krav til ansøger, hvad der kan søges om osv. Spørgetimerne annonceres på Frivilligcenterets hjemmeside og i centrets nyhedsbrev.

    Læs mere om spørgetimen på Frivilligcentrets hjemmeside

    Ansøger skal have et CVR-nummer for at kunne bruge selvbetjeningsløsningen. Vi modtager ikke ansøgninger, der ikke er fremsendt via selvbetjeningsløsningen.

    Log ind

    Du logger ind manuelt. Som det første skal du finde din organisation/forening ved opslag i CVR-registret (søg fx på CVR-nummer). Indtast CVR-nummer, tryk ”Hent” og tjek derefter, at navnet på organisationen/foreningen stemmer overens.

    Du har først afsluttet din ansøgning, når du lander på kvitteringssiden, og får besked om, at der fremsendes en kvittering på e-mail. 

    Søg om midler fra § 18-puljen til frivilligt socialt arbejde

    Du kan typisk søge, hvis din forening har aktiviteter for følgende målgrupper: 

    • Børn, unge eller voksne med sindslidelse
    • Børn, unge eller voksne med handicap
    • Socialt udsatte børn, unge eller voksne
    • Personer uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet.

     

    Det kan fx være:

    • Støtte til lokaler, telefon, befordring eller indkøb af kontorartikler.
    • Løntilskud i et vist omfang til udgifter, der direkte relaterer sig til de frivilliges arbejde i organisationen, fx en central koordinator.
    • Tilskud til enkeltstående honorarer, fx til foredragsholdere eller lignende.

    Fokusområderne er de faglige hovedoverskrifter, som Social- og  Beskæftigelsesforvaltningen aktuelt prioriterer højt. Det er dog ikke en betingelse for tilskud, at ansøgningen relaterer sig direkte til fokusområderne. 

    Fokusområderne

    1. Aarhusianske børn og unge skal have den støtte i barndommen, der fører til et godt voksenliv.
      Alle børn fortjener omsorg, trivsel og mulighed for at udvikle sig. Derfor skal børn, unge og familier opleve, at de bliver hørt og får den støtte, de har brug for.

    2. Aarhusianere med handicap og psykiske udfordringer skal have selvstændige og meningsfulde liv.
      Alle skal have mulighed for at skabe sig et meningsfuldt liv og være en del af fællesskabet.

    3. Alle aarhusianere skal være en del af et arbejdsfællesskab.
      Vi skal skabe arbejds- og uddannelsesfællesskaber med plads til og brug for alle.

    4. Alle aarhusianske hjemløse skal have et hjem.
      Ingen unge skal bo på herberg og leve et udsat liv på gaden. Alle hjemløse skal tilbydes en permanent bolig, og modtage støtte til at skabe sig et blivende hjem.

    "Magistratens 1. Afdeling (siden Sociale Forhold og Beskæftigelse, red.) ønsker at anvende puljemidlerne til at styrke den frivillige sociale indsats. Støtten skal derfor gives til frivilligt socialt arbejde.

    Frivillig indsats er en indsats, der:

    • er frivillig, dvs. den udføres uden fysisk, økonomisk eller retlig tvang. Personer, som arbejder i en frivillig organisation som led i en aktivering, er således ikke frivillige, da den aktiverede for at få hjælpen skal møde frem
    • er ikke-lønnet, men der kan godt være tale om godtgørelse for omkostninger
    • skal være til gavn for andre end en selv
    • er af formel karakter, dvs. at aktiviteten skal foregå inden for rammer af en organisation, forening eller anden form for organisering, projekt m.v.

    En frivillig organisation er en organisation, som har følgende kendetegn:

    • frivilligt grundlag, dvs. at den ikke må være fastlagt i lovgivningen, og organisationen skal kunne beslutte at nedlægge sig selv
    • primære formål er ikke at skabe overskud (dvs. non-profit), og et eventuelt overskud må ikke udloddes til “ejerne”, fx foreningens medlemmer
    • frivillig indsats er en væsentlig del af organisationens grundlag.

    Det understreges, at Aarhus Byråd fortsat har det overordnede ansvar for løsning af opgaver inden for den del af det sociale område, som er henlagt til kommunen. Formålet med frivillighedsmidlerne er at støtte frivilligt socialt arbejde, som kan udvikle, supplere og understøtte den kommunale indsats.

    Frivillighedsmidlerne kan kun dække lønudgifter i det omfang, de lønnede aktiviteter direkte vedrører koordineringen af og rammerne for den frivillige indsats.

    […]

    Aarhus har som storkommune mange frivillige organisationer og foreninger, hvoraf flere har samme formål/målgruppe. Ansøgninger om frivillighedsmidler bliver derfor behandlet i sammenhæng. For at gavne brugerne mest muligt bliver ansøgninger fra flere organisationer, der går sammen på måder, der virker omkostningsdæmpende i forhold til de administrative udgifter, prioriteret højt.

    […]

    På baggrund af nævnte overvejelser vurderes alle ansøgninger ud fra en helhedsbetragtning, som bygger på:

    • Frivillighedskriteriet
    • Graden af nytænkning
    • Forebyggelse og afhjælpning af sociale problemer
    • Målgruppens behov og aktivitetens evne til opfyldelse heraf
    • Sammenhæng med andre aktiviteter
    • Udgifternes art og omfang
    • Muligheden for at søge om økonomisk tilskud andetsteds."
    Sidst opdateret: 6. november 2024