Gå til hovedindhold

Om Åben Dialog

Åben Dialog er en dialogisk og netværksorienteret tilgang, hvor vi støtter den enkelte borger i det, der er vigtigt nu og her - på vej videre i livet.

Indhold

    Vi inviterer os, som samarbejdspartnere, ind i samtaler med borgeren om det, der viser sig vigtigt for ham eller hende, her og nu. I tæt samspil med borgeren, rammesætter vi Åben Dialog Netværkssamtaler, hvor vi involverer hans eller hendes betydningsfulde private og professionelle netværk til at tale med om det, der er vigtigt for ham eller hende at tale om.

     

    Lokale, nationale og internationale erfaringer peger på, at vi, med Åben Dialog, styrker mulighederne for, at borgerens stemme er toneangivende, at netværkets ressourcer kan mobiliseres og at indsatser på tværs af faglige kompetencer og organisatoriske kontekster bliver koblet sammen i samarbejdet på tværs af faglige og organisatoriske grænser.

    Podcast: Om tilgangen Åben Dialog
    Podcast: Åben Dialog på Tuesten Huse
    Podcast: Bliv bedre til at lytte med Åben Dialog

    Introduktion til Åben Dialog, ved Mie Leer.

     

    De syv principper i Åben Dialog, ved Mie Leer og Social- og Boligstyrelsen.

     

    Borgerfortællinger

     

    Oplevelser med Åben Dialog i et indefra-perspektiv.

     

    Efter vores opfattelse, er alle stemmer og perspektiver lige meget værd, og vi arbejder eksplicit med at skabe rum til at fortælle og lytte til sig selv og hinanden.

    I samspillet med borgeren og netværket håber og tror vi på, at borgeren og det private og professionelle netværk kan samskabe nye forståelser og muligheder - på vej videre i livet.

    For at samle de aktører, der udgør dele af borgerens indsats som helhed. Så vi er sammen om at tage favntag med den kompleksitet, som borgere ofte oplever ikke kun i eget liv, men i høj grad også i mødet os som system.

    Det gør en forskel for borgerne og deres netværk og skaber mærkbare bevægelser i:

    • De professionelles selvforståelse og funderer brugbare kompetencer i et komplekst felt.
    • Det fælles faglige sprog og ståsted, der forstærker det fælles faglige fundament.
    • Den faglige og organisatoriske kultur, der understøtter arbejdsmiljø, nedbringelse af konflikt samt koblingskompetencer på tværs af faglige og organisatoriske grænser.

     

    Det kan vi gøre, når vi som professionelle kan stå og bevæge os i et felt, hvor vi skaber muligheder og løsninger i et tæt samspil med de mennesker, vi tilbyder følgeskab på vej videre i livet.

    I forbindelse med udviklingen af Aarhuskompasset har vi bidraget med praksisnære fortællinger og erfaringer, om hvorfor og hvordan Åben Dialog understøtter borgerens oplevelse af, når vi lykkes med at skabe mindre system, og mere borger - sammen.

    Læs mere om mindre system, mere borger i Aarhuskompasset

    Vi har foretaget afprøvningen gennem projekt Livsmester i perioden 2017 - 2020. I projektperioden har vi gennemført kompetenceudviklingsforløb i Åben Dialog for medarbejdere og ledere og aktiviteter i projektets tre øvrige spor: medborgerguider, livsmestermidler og visuelle dialogredskab.

    Med evalueringen ville vi undersøge, i hvilken grad det, i projektperioden, lykkedes at implementere projektets indsatser, og om vi nåede vores målsætninger på borger-, medarbejder- og organisationsniveau. Desuden ville vi undersøge, om medarbejderne har lært og bruger Åben Dialog i handleplanssamtaler og om borgerne oplever, at de bliver hørt og opnår øget livsmestring.

    Du kan hente evalueringsrapporten fra Projekt Livsmester under Download.

    Sidst opdateret: 13. maj 2024