Gå til hovedindhold

Om Posthussmøgen

Læs mere om projektet i Posthussmøgen i Aarhus Kommune her.

Indhold

    Gemt i det nye hegns former, ligger strukturelle egenskaber som var oplagte til integreringen af et innovativt belysningstiltag. Specifikt er der indsat iGuzzini Underscore lyskilder i de tværgående stålbøjler, over passagen og lyskilderne er forbundne til sensorer, via et system med en central styringsenhed.

    Styringsenheden i anlægget sørger for en god grundbelysning efter skumringstid, med en rolig dynamisk påvirkning af lysets hvide farvetoner, fordelt ud på lyskilderne.

    Når en af to sensorer i hver ende af Posthussmøgen detekterer en gennemgående fodgænger, sendes tilmed en impuls af varmt lys ned gennem lyskilderne, fra modsatte ende af Posthussmøgen og hen mod hvor fodgængeren befinder sig. Lyset skylder altså over- og omslutter fodgængeren.

    I åbningen ind fra Fredens Torv, vil man få øje på en anden del af anlægget, hvor en overflade integreret i hegnet, for enden af indgangen er udstyret med interaktive oplyste tekstelementer. Denne del af belysningen skal drage borgere ind og bidrage til at formidle historien om Posthussmøgen. Når man kommer tilstrækkeligt tæt på overfladen, vil den ændre karakter, så en fortælling gør sig læsbar for vedkommende, med en tekst som giver en indsigt ind i historien omkring passagen, gennem tiden.

    Interaktion og dynamik i belysningen skal være med til at øge trygheden i passagen, idet de skaber en kobling mellem den forbipasserende og omgivelserne. Hegnet vil altså ikke længere blot være et hegn, men i stedet en lysende entitet, som guider den forbipasserende gennem passagen, i en visuel og historisk rejse, med Aarhus i centrum.

    GPS-koordinat:

    Smøgen: https://goo.gl/maps/iMnWmTsCmAETyiGDA

    Samarbejdspartnere

    Det nye hegn og lysanlæg er udviklet i et tæt samarbejde mellem Teknik og Miljø, Rambøll, Moto Muto ApS, Kemp & Lauritzen, Richard Thomsen og Arensbach Tømrer og Entreprise.

    Sidst opdateret: 4. november 2024