Gå til hovedindhold

Lys på Hasle Vandtårn

Projektet transformerer et travlt transitsted til en plads med en særlig kvalitet og identitet, der skaber et trygt og oplevelsesrigt rum for beboere såvel som forbipasserende borgere.

Indhold

    Med afsæt i området, tårnets funktion, samt strukturens arkitektoniske kvaliteter, havde dette projektsamarbejde mellem Lys På Aarhus og Aarhus Vand til mål, at vende et travlt transitsted til en plads med en særlig kvalitet og identitet, der skaber et trygt og oplevelsesrigt rum for beboere såvel som borgere i transit.

    Det 32 meter høje vandtårn ved Bispehaven i Hasle er det sidste vandtårn i drift i Aarhus, og kan indeholde 2.100 kubikmeter vand. For at understrege tårnets funktion, projiceres svage vandeffekter op under tårnets top oveni grundbelysningen af hele tårnet, der belyses af in-ground spots rundt om tårnet. Den øverste del af tårnet, der kan ses fra det meste af byen, er markeret af en linje af lys – Horisonten. Farveholdningen på horisonten skifter langsomt, i takt med at solen går ned og står op.

    Projektsamarbejdet har især draget nytte af et solidt forankret samarbejde med interessenter i området, som beboere og nøglepersoner fra Østjysk Bolig.

    Lysdesign og styring er udviklet af Moto Muto ApS og består af én Network Controller, én Zone Controller og 20 Fixture Controllere i Horisonten, samt yderligere otte i basebelysningen, som gør at styringen er automatisk tidsbevidst og justerbar, så installationen lyser i samspil med og i forhold til dens omgivelser.

    Indvielse & planlagt levetid

    Oktober 2017 og mindst 10 år frem.

    GPS-koordinater

    Hasle Vandtårn: https://goo.gl/maps/i79nRZAKL1q

    Samarbejdspartnere

    Moto Muto ApS, Aarhus Vand, Østjysk Bolig og beboerne i Bispehaven

    Billeder af Lys på Hasle Vandtårn

    Billederne er taget af: Moto Muto ApS og Ole Hartmann Schmidt

    Tryk på billederne for stor udgave.

    Sidst opdateret: 18. juli 2024