Gå til hovedindhold

Kommer og Går som Lys

”Kommer og Går som Lys” er et lyskunstværk, som er blevet til i forbindelse med indsatsen ”Et sammenhængende Tilst/Langkær” vedtaget af Aarhus Byråd i 2020. Værket er skabt af billedkunstner, Maja Ingerslev og består af gennemgående lysende plader med prints fra forskellige analoge trykketeknikker.

 • Læs op

Indhold

  ”Et sammenhængende Tilst/Langkær” har til formål at sætte en retning for, hvordan Tilst kan styrkes og bindes bedre sammen for fremtiden. Planen er udarbejdet med inddragelse af borgere og lokale interessenter. Indsatsen fokuserer på bl.a. et gennemgribende løft af Tilst skole, etablering af nye sports- og fritidsfaciliteter, grønne områder og mødesteder i Tilst. Herunder ligger en lang række mindre nedslag, som skal bidrage til at skabe en større tryghed, i de forskellige befærdede områder som eksempelvis tunnellen her.

  Et samarbejde mellem lokale kræfter, Lys På Aarhus og Borgmesterens Afdeling udmundede gennem konsultation med Billedkunstrådet i kulturforvaltningen, i en bestilling hos billedkunstner Maja Ingerslev, som fik til opgave at skitsere et tryghedsskabende lyskunstværk til tunnelen.

  Maja Ingerslev skabte lysværket ”Kommer og Går som Lys” igennem brug af lysets møde mellem planter, papirklip af dyr og analoge fotografiske processer. Fra vinter til forår indsamlede og pressede hun planter fra 8381, Tilst. Disse blev omformet til billeder udendørs i solen til cyanotypier, en slags solprint og indendørs i farvemørkekammeret til fotogrammer som plantenegativer. Lysfortællingen løber igennem tunnelen i digitaliseret form på lyskasser i hele tunnelens længde. Der, hvor planter og dyr har været i de to billedprocesser, er der nu lys igennem de hvide silhuetter, og en række af planterne er forvandlet til nye farver som i et røntgenblik. Værket er en opfordring til at gense og tage vare på naturens liv.

  Sideløbende med udviklingen af hendes kunstværk, arbejdede Maja tæt sammen med Kombi Skilte, om at definere et specialudformet lyssystem, som kunne forvandle hendes cyanotopier til lysende, historiefortællende flader. Tunnelens indre står nu med en forlængelse af naturen i området, der guider gående såvel som kørende trafikanter trygt under Tilst Skolevej, på alle tider af døgnet.

  Gennem dette tryghedsskabende værk, understøttes en bedre sammenhæng mellem geografiske områder i Tilst, såvel som skabelsen af et rum til reflektion, på vejen fra A til B.

  Plantenegativer – planterne i farver

  Anemone

  Hejrenæp

  Vorterod

  Bøgeblad

  Ahornblad

  Selje Pil - gæslingeblomster

  Mælkebøtte

  Følfod

  Liden Singrøn

  Viol

  Forglemmigej

  Ærenpris

  Tusindfryd

  Spids løn - blomst

   

  Cyanotypi – hvide silhouetter

  Brændenælde

  Bregne – alm mangeløv

  Skvalderkål

  Skov jordbær

  Røllike blade

  Rejnfang

  Padderokke

  Alm. Brandbæger

  Poppelblade

  Egeblade

  Birkeblade

  Kirsebær blade

  Mirabelle blomster

  Blå skilla

  Rød tvetand

  Nellikerod

  Skarntyde

  græsser

  Jord

   

  Dyr – fra papirklip

  Egern

  Hare

  Svale

  Frø

  Snegl

  Dagpåfugleøje

  Humlebi

  Technical design and production
  Kombi Skilte 

  Digitalization 
  Narayana Press 

  Electrical installation
  Bravida 

  Local knowledge and support
  Henriette E. Gregersen 

  Supported by
  Borgmesterens Afdeling, Aarhus Kommune 

  A link to our english page will come soon

  Billeder af Kommer og Går som Lys

  Sidst opdateret: 26. oktober 2023