Gå til hovedindhold

Jorden bærer dit aftryk

"Jorden bærer dit aftryk" er et vidt berejst neonkunstværk af aarhusianske billedkunstner Astrid Gjesing, som nu har fundet fodfæste sammen med et nyt, sammenhængende lydkunstværk af lydkunstneren Sofie Birch, fra København.

 • Læs op

Indhold

  Lyskunstværket af Astrid Gjesing vil være at finde tre forskellige steder i og omkring Aarhus. Ved Døgnvarmestuen ved Klostertorv, ved ”Omdrejningspunktet” ved Rundhøj Torv og ved Folkehuset Rosenbakken i Skødstrup.

  Neonkunsten er akkompagneret af et lydkunstværk af Sofie Birch, som blev lavet i forbindelse med Aarhus Festuge 2019. Lyden består af udtalelser fra lokale borgere på de tre lokationer, hvor det er udsagnet ’Jorden bærer dit aftryk’, der danner samtalestof og materiale.

  Værket giver gennem nøje vævede lydlige indtryk en stærk oplevelse, af den stemning og ånd der til dagligt findes på de tre steder og er således et snapshot i tiden, af en by i hastig udvikling.

   

  Jorden bærer dit aftryk er et vidt berejst lyskunstværk i neon, af den aarhusianske billedkunstner Astrid Gjesing.

  Værket Jorden bærer dit aftryk er oprindeligt fra 1997 og blev første gang vist i forbindelse med en tredelt lyrik-installation i neon kaldet Nat Tegn. Lyrik-installationen Nat tegn bestod af værkerne: "Af vand er du kommet", "Jorden bærer dit aftryk" og "Fuglenes alfabet", som blev installeret i Aarhus på henholdsvis havnekajen, i rådhusparken og ved Domkirken.

  Med installationen forsøgte kunstneren at udforske digte installeret i forskellige områder af det offentlige domæne og den resulterende refleksion, der i sådan en situation skabes hos de forbipasserende.

  Inspireret af Nat Tegn er en ny installation nu skabt, baseret på det oprindelige værk Jorden bærer dit aftryk.

  Projektet, som er realiseret under Aarhus Festuge 2019, er et samarbejde mellem billedkunstner Astrid Gjesing, det kommunale innovationsprojekt Lys På Aarhus og lydkunstneren Sofie Birch (også kendt under kunstnernavnet Birch).

  Værket udforsker, hvordan lys- og lydkunst tilsammen kan danne en bro mellem de forskellige områder af en hastigt voksende by som Aarhus, samt hvordan vi som mennesker bliver bedre til at danne bro mellem hinanden.

  Det centrale element i projektet er et neonskilt med udsagnet "Jorden bærer dit aftryk", som realiseres i tre kunstværker i hver sit område af byen, som hvert sted danner grundlag for en dialog med borgerne i områderne. De enkelte områder rummer personer, der ofte ender med at blive tilsidesat og glemt i den udvikling, der ellers er til gavn for en voksende metropol. Værket er etableret i en indre zone (Døgnvarmestuen ved Klostertorv), en mellem zone (”Omdrejningspunktet” ved Rundhøj Torv) og en ydre zone af byen (Folkehuset Rosenbakken i Skødstrup).

  Astrid Gjesing og Sofie Birch har under Aarhus Festuge 2019 afholdt en workshop på de tre lokationer, hvor borgerne og brugerne blev inviteret til at indgå i en dialog omkring udsagnet Jorden bærer dit aftryk. Lyden fra de tre workshops blev optaget og dannede baggrund for et efterfølgende lydkunstværk, som sammen med lyskunstværkerne danner det sammenhængende projekt.

  Jorden bærer dit aftryk har en levetid på minimum 5 år.

  Billeder af Jorden bærer dit aftryk

   

  Sidst opdateret: 13. maj 2024