Gå til hovedindhold

Isflagerne

Isflagerne er en augmentation af Isflagerne på DOKK1s udendørs legeplads, skabt i samarbejde med CAVI, Aarhus Universitet. Projektet er et eksperimentarium i hvorvidt lys og lyd kan være med til at forlænge den udendørs leg til efter solnedgang, samt gøre legen mere tilgængelig for et bredere udsnit af mennesker med forskellige fysiske evner.

Indhold

    Legepladsen er placeret på den nordligste del af dækket, der omkranser DOKK1. De bevægelige isflager er udstyret med lys, lyd og sensorer, der bidrager til en engagerende oplevelse, når børn og voksne springer rundt på legepladsen. CAVI ved Aarhus Universitet har udviklet et system, der ved hjælp af bevægelsessensorer, 10 højttalere og næsten 8000 LED’er skaber en oplevelse, der leder tankerne hen på de nordlige dele af kloden. Installationen er dynamisk og foranderlig så besøgende aldrig oplever det samme to gange. De indbyggede sensorer bidrager til at isflagernes bevægelser ændrer på både lys og lyd, hvilket vil sige at når man går eller hopper på isflagerne, påvirker det direkte indholdet.

    Oplevelsen tager udgangspunkt i naturfænomener som nordlys, hvalsang, iskrystaller, vind og kælvende isbjerge. De mange LED’er under hver isflage gør det muligt at give illusionen af bevægelse, når ringe breder sig i vandet eller iskrystallerne glimter i isgrotten. Det dynamiske lys spiller sammen med lydkulissen som gør at oplevelsen også er et besøg værd i dagslys. På nogle tidspunkter af døgnet vil man således opleve lyden af et knirkende træskib, der bevæger sig rundt mellem isflagerne, mens man på andre tidspunkter eksempelvis vil få den fulde oplevelse med grønne bølgende nuancer, der komplementeres af en auditiv tolkning af nordlys.

    Lys- og lyddesignet er skabt af CAVI og baserer sig bl.a. på en specialudviklet udgave af spilmotoren Unity. Både hardware og software er særligt udviklet til installationen og er så vidt muligt integreret i den eksisterende legeplads.

    Håbet er, at eksperimentet her kan være en af mange grundsten, på vejen til en fremtid hvor lejepladser i sig selv i højere grad understøtter trygheden i et område og inviterer et bredere udsnit af aarhusianere med forskellige fysiske evner til leg, gennem interaktivt lys og lyd.

    Specielt stor tak til Asger Bruun Hansen for lyddesign og DOKK1 for et godt samarbejde.

    Projektet er støttet og muliggjort af Købmand Herman Sallings Fond.

    Content coming soon.

    Sidst opdateret: 13. december 2024