Gå til hovedindhold
Planlægning, byggeri og boliger
Teknik og Miljø

Miljøvurdering af konkrete projekter

Miljøvurdering af konkrete projekter foretages på særlige anlægsprojekter, inden en bygherre får tilladelse til at påbegynde projektet.

Indhold

    Projekter skal miljøvurderes, hvis de er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 1. Projekter på lovens bilag 2 skal screenes for at vurdere, om de kan forventes at påvirke miljøet væsentligt. Hvis det er tilfældet, skal de også miljøvurderes.

    En bygherre kan også ansøge om at få et projekt på bilag 2 miljøvurderet.

    Du kan finde mere vejledning her

    Det retlige grundlag er: Miljøvurderingsloven, miljøvurderingsbekendtgørelsen og tilhørende vejledning, som kan findes på Retsinformation.

    Afsluttede VVM-screeninger
    Afsluttede miljøvurderinger

    Miljøvurderingslovens bilag 2 oplister de anlægstyper, som skal vurderes særligt i forhold til, om et ansøgt projekt kan påvirke miljøet væsentligt. Denne proces hedder en screening.

    Hvis det i screeningen ikke kan udelukkes, at der kan være en væsentlig påvirkning af miljøet, er projektet omfattet af krav om miljøvurdering, og en miljøvurderingsproces igangsættes.

    Hvis det vurderes, at der ikke kan være en væsentlig påvirkning af miljøet, træffer Aarhus Kommune afgørelse om, at det ansøgte projekt ikke er omfattet af krav om miljøvurdering. Et udkast til afgørelsen sendes inden offentliggørelsen i høring hos berørte parter og myndigheder. Den endelige afgørelse meddeles bygherren og offentliggøres her på hjemmesiden.

    Ansøgningsskema

    Ansøgningsskemaet fremgår af bilag 1 i miljøvurderingsbekendtgørelsen. På www.sgav.dk (Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø) ligger det som en word-udgave.

    Skemaet er generelt. Der må meget gerne leveres supplerende oplysninger, som kan være specifikke for det konkrete projekt.

    Der skal som udgangspunkt altid gennemføres miljøvurderinger forud for beslutninger, der kan påvirke miljøet væsentligt.

    I miljøvurderinger arbejder man med et bredt miljøbegreb. Det betyder, at der udover de traditionelle forureningsparametre også indgår en vurdering af påvirkningerne af befolkning og menneskers sundhed, biologisk mangfoldighed med særlig vægt på arter og naturtyper, der er beskyttet i henhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet, jordarealer, jordbund, vand, luft og klima, materielle goder, kulturarv og landskabet og samspillet mellem faktorerne.

    En miljøvurdering giver ikke i sig selv svaret på, om et projekt skal gennemføres. Men den bidrager til, at der træffes, oplyste og miljømæssigt bedre beslutninger.

    Miljøvurderingen udføres på baggrund af bygherres indsendte ansøgning og projektbeskrivelse. Miljøvurderingen skal udføres af en kompetent rådgiver.

    Et væsentligt led i processen er de to offentlige høringer, hvor offentligheden og berørte myndigheder høres om projektet og senere miljøvurderingen:

    • Første offentlighedsfase - idefasen
    • Udtalelse om afgrænsning af miljøkonsekvensrapport
    • Udarbejdelse af miljøkonsekvensrapport
    • Udkast til § 25-tilladelse
    • 2. offentlighedsfase – Høring over miljøkonsekvensrapporten og udkast til § 25-tilladelse
    • Afgørelse § 25-tilladelse


    Læs evt. mere på  www.sgav.dk (Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø) under emnet miljøvurdering.

    Sidst opdateret: 16. januar 2025