Gå til hovedindhold
Medborgerskab og frivillighed og samskabelse
Borgmesterens Afdeling

Aarhuskompasset

Borgerne og samfundet omkring os har flyttet sig, og vi er nødt til at følge med, hvis vores velfærdsmodel skal bestå. Derfor har Aarhus Kommune fået en ny forståelsesramme. Vi kalder den Aarhuskompasset.

 • Læs op

Indhold

  Aarhuskompasset beskriver den slags kommune og fællesskab, vi gerne vil være – og er på vej til at blive. Den tilgang, vi har haft indtil nu, har bragt os langt i forhold til Aarhusmålene, men vi skal videre.

  Med sigtet om ’Mindre system. Mere borger.’ vil vi med Aarhuskompasset styrke vores fokus på, hvad der har værdi for borgerne og samfundet. Vi vil skrue op for samskabelse i vores tilgang til velfærdsudvikling - og vi vil arbejde, udvikle, styre og lede mere vidensinformeret.

  Grundlæggende indebærer det, at vi indleder ethvert samarbejde med at sætte os i den andens sted – og at vi skaber råderum til lokal ledelse og til medarbejdernes faglighed og erfaringer.

  Aarhuskompasset er blevet til i en bred inddragelsesproces. Siden byrådet i marts 2019 besluttede, at Aarhus Kommune skal have en ny forståelsesramme, har borgere, virksomheder, medarbejdere, ledere, politikere, danske og internationale eksperter sat deres præg på forståelsesrammen.

  Forankringen af Aarhuskompasset er ikke en opgave ved siden af det, vi allerede skal. Det er en kultur, der med tiden skal indlejres i måden, vi arbejder på, og som også indebærer beslutninger om, hvad vi samtidig siger farvel til.

  I sidste ende er visionen, at Aarhus skal være en god by for alle.

  Aarhuskompasset

  Aarhuskompasset består af to dele:

  1. ’Aarhuskompasset – Aarhus Kommunes nye forståelsesramme’. Forståelsesrammen blev vedtaget af et enigt byråd d. 28. april 2021, og er en nytænkning af vores tilgang til ledelse, styring og velfærdsudvikling.

  2. ’Aarhuskompasset – Mindre system. Mere borger.’ – en publikation, som via konkrete billeder fra nutiden tegner konturerne af den kommune, vi gerne vil være, og er på vej til at blive. De mange eksempler fra alle afkroge af Aarhus Kommunes drift illustrerer tilsammen både de vigtige dilemmaer, vi vil møde med den nye forståelsesramme, og en række gode eksempler på ståsteder og nye veje at gå. Denne publikation er udviklet i samarbejde med Tænketanken Mandag Morgen.

  Hvis du vil vide mere om den politiske vedtagelse
  Aarhuskompasset blev 1. behandlet i byrådet den 14. april 2021. Du kan lytte til hele debatten her  
  Efter en opfølgende drøftelse i Økonomiudvalget den 21. april, blev sagen 2. behandlet i byrådet den 28. april 2021. Lyt til den her (sag 21)

   

  Sidst opdateret: 13. september 2023