Gå til hovedindhold

Indsatsområde 3: Fornuftigt Forbrug

Indsatsområde 3 dækker dels over energiforbrug (el og varme) dels over forbrug af varer. Energiforbrug (el og varme) er den største kilde til CO2-udledning i Børn og Unge. Energiforbruget kan reduceres gennem energirenovering og bæredygtigt byggeri, men i høj grad også gennem mere klimavenlig adfærd i brug af bygningerne og i valg af el-inventar. Børn og Unges Klimaplan har fokus på indkøb, brug og adfærd i relation til energiforbrug (el og varme).

Indhold

    Indsatsområdet Fornuftigt Forbrug dækker også over de forbrugsbaserede vareindkøb, der udgør en stor kilde til CO2 i Børn og Unge. Særligt på områder som fødevarer, møbler og inventar samt engangsartikler har Børn og Unge potentiale for at reducere CO2-udledning. Ved at øge cirkulært forbrug dvs. at reparere, genbruge, genanvende og dele kan det forbrugsbaserede vareindkøb reduceres.

    3-A Cirkulær økonomi

    Status: MBU implementerer i efteråret 2023 inden for eget budget den nye nationale affaldssortering på lige fod med resten af Aarhus Kommune. Øget affaldssortering og fokus på at reducere mængden af affald bidrager til mindre restaffald og dermed mindre CO2-udledning, da mindre affald brændes. Samtidig er affaldssortering en øjenåbner og løftestang for øget fokus på cirkulær økonomi.

    Med cirkulær økonomi og affaldshierarkiet som pejlemærke arbejdes i driften og den pædagogisk/ didaktiske opgave med klimavenligt forbrug – herunder at øge genbrug og genanvendelse, nedbringe brugen af engangsmaterialer og at implementere affaldssortering.

    Konkrete mål: Vellykket implementering af affaldssortering i 10 fraktioner. At reducere brug af engangsservice. At flere afdelinger kender og bruger Genbrugsportalen – både når de mangler produkter, og når de har noget i overskud, som kan genbruges af andre.

    Første skridt: At understøtte implementering af affaldssortering i 10 fraktioner fra efteråret 2023.

    Relaterede indsatser: Klimakodeks; Plaststrategien; Affaldssortering; Genbrugsportalen; Klimahandlingsplan 2021-24, indsats KA-01, KA-02, KA-04.

    3-B Energi (el og varme)

    Status: Energiforbrug er den største kilde til CO2 i Børn og Unge, hvor udledningen i 2022 var 7.615 tons CO2. Potentialet er derfor stort ved at arbejde med el og varme. I flere af afdelinger er der gennem energiledelse og varmestyring arbejdet med at nedbringe forbruget af el og varme. Gennem en systematisk indsats er det på nogle skoler lykkedes at nedbringe standby-elforbruget væsentligt, ligesom en skole med produktionskøkken har nedbragt strømforbruget med 15% gennem adfærdsændringer og udskiftning af el-apparater.

    Erfaringer som disse kan udbredes til andre afdelinger til gavn for både klimaet og økonomien.

    Den 1. januar 2024 overgår ansvar for kommunes bygningsdrift og -vedligehold til Ejendomme. Som lejere af bygningerne kan Børn og Unge bidrage til at nedbringe energiforbrug ved klimavenlig adfærd og optimeret arealanvendelse.

    Konkret mål: At nedbringe brug af el og varme i Børn og Unges afdelinger med 5-10% gennem øget energiledelse, adfærdsændringer og klimavenlige indkøb.

    Første skridt: Undersøge gode erfaringer og muligheder for udbredelse i samarbejde med afdelinger og Ejendomme.

    Relaterede indsatser: Energiledelse (MTM); Fang Fråserne; Klimafondsfinansieret projekt om solceller og flowbatterier på fire skoler ’Nye veje til mere solenergi’; Det Grønne Akademi; Klimahandlingsplan 2021-24, indsats KA-04, KA-15.

    Sidst opdateret: 21. december 2023