Omsorgstandpleje
Har du et handicap, som betyder, at du ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud, kan du søge om omsorgstandpleje.
Hvis du kan behandles på almindelige tandklinikker, som er handicapvenligt indrettede, eller hvis du kan benytte de eksisterende tandplejetilbud, men har fravalgt det af sociale eller andre grunde, er du ikke berettiget til omsorgstandpleje. Du er heller ikke nødvendigvis omfattet at tilbuddet om omsorgstandpleje, selvom du ikke ved egen hjælp kan komme over i tandlægestolen. Din egen tandlæge kan evt. vejlede dig om andre muligheder.
Afgørelsen træffes på baggrund af en samlet vurdering af din situation. I nogle tilfælde skal vi bruge lægeoplysninger for at kunne vurdere en ansøgning.
De oplysninger du giver os, bliver gemt elektronisk i vores journalsystem.
Du skal ansøge om omsorgstandpleje via skemaet herunder. Udfyld ansøgningsskemaet og send det til os.
Send det udfyldte ansøgningsskema til vores digitale postkasse
eller: Sundhed og Omsorgslinjen, Grøndalsvej 1D, 8260 Viby J.
- Tidsfrist for afgørelse: Senest 20 hverdage.
- Tidsfrist for levering efter visitation: Umiddelbart efter afgørelsen
- Regelmæssige undersøgelser af dine tænder, mund og kæbe, to gange årligt eller efter behov.
- Oplysning om og instruktion i tandpleje til dig og dit plejepersonale.
- Forebyggende og vedligeholdende behandlinger.
- Behandling af symptomer og sygdomme i tænder, mund og kæbe.
- Nødvendig protesebehandling, så du kan opretholde en tilstrækkelig tyggefunktion.
- Lettere undersøgelser, tandrensninger og behandlinger, herunder fremstilling af proteser, kan foregå i dit hjem eller på plejehjem eller i folkehus og vil være mest muligt tilpasset dine behov og ønsker.
- Større tandarbejde som tandfyldninger, tandudtrækning og røntgen foregår på en af voksentandplejens tandklinikker.
- Tandplejen kan ikke tilbyde dig hjælp til at komme fra din kørestol til tandlægestolen. Her skal du selv sørge for at have en person med, der kan hjælpe dig. Der er mulighed for at benytte personlift på klinikkerne. Du skal selv medbringe dit løftesejl.
Pr. 1. januar 2018 er der igen indført fritvalgsordning for omsorgstandpleje. Det betyder, at borgere, der er visiteret til omsorgstandpleje, i stedet kan vælge at blive behandlet af privatpraktiserende tandlæge. Hvis du ønsker at benytte denne mulighed, skal du kontakte den kommunale tandpleje, før du laver aftale med en privat tandlæge.
Kontakt Omsorgstandplejen på tlf. 87 13 37 37.
Der er en fast egenbetaling, som betales én gang årligt via pensionen. Beløbet i 2024 er 590 kr. Beløbet reguleres én gang årligt. Egenbetalingen dækker behandlingen uanset omfang.
Du kan søge om hel eller delvis dækning af udgifterne til omsorgstandpleje ved Pensionskontoret. Læs mere på borger.dk
Hvis du er medlem af Sygeforsikringen ’Danmark’, har du mulighed for at få tilskud til egenbetalingen.
Du skal selv sørge for evt. transport til omsorgstandpleje, og du skal selv betale udgiften.
Handicapkørsel kan benyttes til omsorgstandpleje. Ved handicapkørsel er der mulighed for, at du kan tilkøbe brug af trappetjener. Du skal selv kontakte Midttrafik om dette.
Der er mulighed for at søge dækning af udgifterne til transport som nødvendig merudgift i Voksen Handicap i Socialforvaltningen.
Drejer din henvendelse sig om bevilling, ansøgning eller andre spørgsmål til ordningen kan du kontakte os på mail eller telefon 87 13 16 00 alle hverdage mellem kl. 10 og 15. Se kontaktoplysninger her på siden.
Drejer din henvendelse sig om bestilling, ændring eller aflysning af bestilt tid, bedes du kontakte omsorgstandsplejen direkte på telefon 87 13 37 37.
Kontakt
Sundhed og Omsorgslinjen
Telefon: 87 13 16 00
Alle hverdage 10 - 15