Tilsyn i dagtilbud
Aarhus Kommune fører uvildigt tilsyn med kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer i vores dagtilbud.
Det uvildige tilsyn tager afsæt i det, dagtilbudsloven siger vi skal gøre.
Sådan fører vi uvildigt tilsyn i dagtilbud
Aarhus Kommune starter med at foretage uanmeldte observationer af kvaliteten i den pædagogiske praksis i den enkelte afdeling. På baggrund af tilsynet udarbejder vi en rapport, som anvender tre kategorier i vurderingen af den pædagogiske praksis.
Herefter indkalder vi til det vi kalder et anmeldt tilsynsmøde, hvor repræsentanter for forældre og medarbejdere i afdelingen drøfter rapportens vurdering, og hvad der er behov for at gøre.
Før mødet får deltagerne tilsendt rapporten, så de har mulighed for at forberede sig. I dialogen mellem forældre og medarbejdere inddrager vi også øvrige data, der kan belyse kvaliteten.
I dagtilbudsafdelingen er der lavet uanmeldte observationer af tre timers varighed med afsæt i børnemiljøvurderingsskalaerne; ITERS-3 og ECERS-3 i henholdsvis en vuggestue- som børnehavegruppe.
De uanmeldte observationer i dagtilbudsafdelinger er enten lavet af en dagtilbudskonsulent fra forvaltningen eller en anden leder fra dagtilbuddets ledelsesteam. Dagtilbudskonsulenterne er certificerede i at foretage observationer med ITERS-3 og ECERS-3. Dagtilbudsledelsen har gennemgået et læringsforløb, som klæder dem på til at observere med afsæt i udvalgte elementer fra ITERS-3 og ECERS-3 redskabet.
I dagplejen er der lavet 2½ timers observationer med afsæt i KVALid-tilsyn til dagplejen, i såvel dagplejehjem som i legestuegrupper.
Observationerne i dagplejen foretages af uddannede konsulenter fra forvaltningen.
Deltagerne på tilsynsmødet, herunder forældrerepræsentanten modtager observationsrapporten/-erne en uge før det anmeldte tilsynsmøde. Det giver mulighed for at deltagerne kan læse rapporten/-erne og reflektere samt perspektivere det observerede til den samlede praksis sammen med medarbejdere i afdelingen. Det er også muligt for deltagerne at medbringe egne data til mødet.
På tilsynsmødet drøfter vi udviklingen af kvaliteten i afdelingen. Formålet er at vurdere kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer. Afsættet for dialogen er observationen, øvrige data, deltagernes egne refleksioner og perspektiver. Mødet varer 2-2½ timer.
Under dialogen på tilsynsmødet inddrages øvrige data, der kan belyse kvaliteten i dagtilbudsafdelingen. Data kan være dagtilbuddets pædagogiske læreplan, viden fra tidligere tilsyn, dagtilbuddets indsatser. Forældrerepræsentanter kan medbringe data fra forældresamarbejdet, drøftelser i forældreråd- og bestyrelse og henvendelser fra forældregruppen.
Den samlede vurdering af tilsynet beskrives i tilsynsrapporten, og her anvendes tre kategorier til at beskrive vurderingen. Den kan du læse mere om på denne side. Tilsynsrapporterne for alle dagtilbudsafdelinger ligger på deres hjemmeside. Rapporten indeholder en vurdering af kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer i afdelingen og baggrunden for vurderingen.
.
Sådan beskriver vi kvaliteten
Aarhus Kommune anvender tre kategorier til at beskrive vores vurdering af den samlede kvalitet i den enkelte afdeling:
Fasthold pædagogisk praksis betyder, at tilsynet vurderer, at der er mange tegn på god kvalitet i afdelingen.
Afdelingen arbejder målrettet med at skabe læringsmiljøer, som fremmer alle børns trivsel, læring, udvikling og dannelse.
Arbejdet med børnenes muligheder for deltagelse i fællesskaber er synlige i hverdagen og en del af den pædagogiske organisering og planlægning.
Afdelingen kan gøre rede for, hvordan der arbejdes med læringsmiljøerne, og det pædagogiske personale har fælles refleksioner, som afspejles tydeligt i den pædagogiske praksis.
Når tilsynet vurderer, at afdelingen skal fastholde pædagogisk praksis, anbefales det, at der arbejdes med, hvordan den høje kvalitet kan fastholdes og fortsat udvikles.
Juster pædagogisk praksis betyder, at tilsynet vurderer, at afdelingen arbejder med at skabe læringsmiljøer, som fremmer hovedparten af børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse.
Afdelingen kan i dialogen om den pædagogisk praksis redegøre for og reflektere over, hvordan de arbejder med det pædagogiske grundlag og læreplanstemaerne, og det pædagogiske personale har fælles refleksioner, men hensigter og refleksioner mangler nogle steder at blive omsat til pædagogisk praksis for alle børn.
Når tilsynet vurderer, at afdelingen skal justere den pædagogiske praksis, anbefales det, at afdelingen samlet set eller inden for væsentlige områder af det pædagogiske grundlag og læreplanstemaer arbejder med at justere praksis, så læringsmiljøerne imødekommer hele børnegruppens behov.
Ændr pædagogisk praksis betyder, at tilsynet vurderer, at den pædagogiske praksis ikke lever op til en forventelig praksis jf. den pædagogiske læreplan, og der findes væsentlige mangler i den pædagogiske praksis for en stor del af børnenes muligheder for trivsel og udvikling.
Afdelingen skal arbejde gennemgribende med ændringer af den pædagogiske praksis samlet set eller inden for væsentlige områder af det pædagogiske grundlag og læreplanstemaerne for at imødekomme og fremme alle børns trivsel, læring, udvikling og dannelse og muligheder for deltagelse i fællesskaber.
Når tilsynet vurderer 'ændr pædagogisk praksis', er anbefalingerne nødvendige at arbejde med for at styrke og udvikle kvaliteten i afdelingen, så hele børnegruppens trivsel, udvikling og deltagelsesmuligheder imødekommes.
Det uvildige tilsyn kan også konkludere at der er behov for et skærpet tilsyn.
Når der er forhold, som giver anledning til bekymring for kvaliteten i læringsmiljøerne iværksættes et skærpet tilsyn.
Det betyder, at dagtilbuddet og Aarhus Kommune udarbejder en handleplan med konkrete aftaler om tiltag, opfølgning og evaluering.
Aarhus Kommune gennemfører i den forbindelse ekstra observationer af læringsmiljøet.
.
Film om tilsyn i Aarhus Kommune
Se vores film om organisering af tilsyn i Aarhus Kommune. Den giver et overblik over, hvordan vi laver formaliserede, pædagogiske tilsyn.
Louise Heltborg Budde
Specialkonsulent
Pædagogik, Undervisning og Fritid
Børn og Unge