Gå til hovedindhold

Hvad sker der, når nogen dør?

De praktiske opgaver efter et dødsfald bliver oftest varetaget af en bedemand. Denne vejledning er til dig, der vil udføre nogle af opgaverne selv.

  • Læs op

Indhold

    Ved dødsfald skal en læge skrive en dødsattest. Før kan man ikke flytte afdøde eller anmode om begravelse eller ligbrænding. Lægen anmelder dødsfaldet til Sundhedsstyrelsen.

    Et dødsfald skal anmeldes til kirkekontoret i det sogn, afdøde hørte til senest to dage efter dødsfaldet.

    Du finder afdødes bopælssogn via dette link (åbner nyt vindue)

    Du finder blanketten til dødsanmeldelse på borger.dk (åbner nyt vindue)

    Blanketten kan du også få på kirkekontoret, som kan hjælpe med at udfylde den. Her skal du også aflevere dødsanmeldelsen sammen med:

    • Kopi af lægens dødsattest
    • Afdødes dåbsattest
    • Afdødes sundhedskort
    • Evt. vielsesattest

    Kirkekontoret giver besked om dødsfaldet til alle øvrige relevante myndigheder. Det gælder uanset afdødes trosretning, og uanset om afdøde var medlem af folkekirken.

    Næste skridt er at tage stilling til, om afdøde skal begraves eller kremeres. Så skal der vælges et gravsted. Den afdødes eget ønske skal naturligvis respekteres. Husk på, at en bedemand kan være til hjælp i forløbet.

    Ved begravelser bliver kisten med afdøde sænket i jorden straks efter højtideligheden i kirke eller kapel.

    Efter højtideligheden ved graven bliver kisten sænket i jorden og dækket til. Det er en god idé at aftale på forhånd, om kistepynten skal fjernes, inden kisten sænkes i jorden. Tal med bedemanden eller personalet på kirkegården.

    Fra begravelsen går der op til et halvt år, før gravstedet er færdiganlagt med gravsten, planter og hæk. Det skyldes, at jorden i gravstedet skal bruge mindst tre måneder til at sætte sig. I denne periode kan graven plantes til med blomster.

    Ved bisættelser bliver kisten med afdøde kørt til et krematorium og brændt efter højtideligheden i kirke eller kapel.

    Når kisten er blevet kørt til krematoriet, er bisættelsen slut. Efter kremation bliver asken lagt i en urne. Urnen bliver nedsat i jorden på en kirkegård, du vælger.

    Du kan selv fremstille urnen. Kontakt den kirkegård, hvor urnen skal nedsættes og spørg, om der er særlige krav til materialer. Vil du sprede asken over havet, kræver det den afdødes skriftlige ønske.

    Skal afdøde brændes på Aarhus Kommunes krematorium, går der ca. otte dage fra kremation, til urnen kan sættes i jorden. Vi skriver til de pårørende, når urnen er parat til nedsættelse.

    Du kan læse mere om krav til brændingskisten via dette link (åbner nyt vindue)

    Sidst opdateret: 12. oktober 2023