Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sociale Forhold og Beskæftigelse

Aarhusianere får nyt værested i Sydhavnen

Værestedet i Jægergårdsgade er samlingspunkt for mange hjemløse og socialt udsatte aarhusianere, men efter mange års brug er rammerne slidt ned. Med flotte donationer fra Salling Fondene og Danske Commodities kan brugerne se frem til et nyt fristed med plads til fællesskab og forskellighed.

  • Læs op

Indhold

    Et godt grin. Et måltid mad. En snak med en kammerat eller en socialfaglig medarbejder.

    Det er blandt grundene til, at flere end 60 aarhusianere med psykiske eller sociale udfordringer hver dag lægger vejen forbi Værestedet i Jægergårdsgade.

    ”Værestedet er et vigtigt fællesskab og fristed for mange aarhusianere, men rammerne er upraktiske og meget trætte. Derfor har et nyt værested stået højt på min ønskeliste. Med byrådets opbakning og flotte donationer fra byens erhvervsliv kan vi nu bygge et moderne værested med plads til bare ’at være’, men også med plads til aktiviteter og støtte, der kan hjælpe brugerne til at få bedre greb om hverdagen,” siger Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, og fortæller, at det nye værested blandt andet skal rumme en sundhedsklinik og være en lettilgængelig indgang til støtte, sociale indsatser og boligsøgning.


    I den seneste budgetaftale besluttede forligspartierne at frigive 8 mio. kr. til at købe en grund i Sydhavnen, og med donationer fra Salling Fondene på 8 mio. kr. og Danske Commodities på 5 mio. kr. kan et nyt værested nu blive til virkelighed.

    ”I Salling Fondene støtter vi projekter og initiativer, der gør hverdagen bedre. Alle har brug for socialt samvær og at være en del af et positivt fællesskab, og med det nye værested får byen nu et samlingspunkt for de mest udsatte aarhusianere. I Salling Fondene er vi glade for at være med til at muliggøre realisering af det nye værested til gavn og glæde for hjemløse og socialt udsatte aarhusianere,” siger Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond.

    ”Danske Commodities er grundlagt i Aarhus, og det er her, vi har vores hovedsæde. Vi ønsker at tage aktiv del i at styrke det lokalsamfund, vi er en del af – det gælder byens uddannelsesinstitutioner og kulturliv, men også vores helt nære omgivelser. I 2025 flytter vi til et nyudviklet område i Sydhavnen, hvor det nye værested bliver en af vores naboer. Derfor støtter vi projektet økonomisk, mens det også er vores forhåbning at kunne støtte værestedet gennem frivilligt arbejde udført af vores medarbejdere,” siger Helle Østergaard Kristiansen, administrerende direktør hos Danske Commodities.

    Det nye værested skal danne rammen om socialt samvær og sikre hjælp og støtte til praktiske gøremål, som understøtter brugernes hverdag i eget hjem. Brugere, samarbejdspartnere, lokale organisationer og medarbejdere skal være med til at forme værestedet og komme med input til indretning og faciliteter. Det gælder blandt andet Udsatterådet og det lokale partnerskab ’En vej ud af hjemløshed’, som arbejder for at sikre bolig, støtte og fællesskaber til alle aarhusianere i hjemløshed.

    ”Det bliver dejligt med et nyt køkken, særligt nu hvor byrådet har afsat penge til at servere varme måltider i Værestedet. Hvad det nye samlingssted ellers skal rumme, det vil vi gerne høre brugernes og vores samarbejdspartneres bud på, så vi får skabt et moderne værested, som både rummer brugernes behov her og nu og kan udvikle sig i takt med brugernes drømme for fremtiden,” siger Mette Skautrup, medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune og formand for Værestedets Venner.

    Aarhus Kommune forventer, at det nye værested får adresse i Sydhavnen, hvor det nuværende værested også ligger. Mens byggeriet står på, flytter Værestedet i Jægergårdsgade til midlertidige rammer. Det nye værested forventes at stå klar til brug i starten af 2027.

    Om Værestedet i Jægergårdsgade:

    Værestedet i Jægergårdsgade er et åbent tilbud til voksne med psykiske eller sociale sårbarheder, herunder aarhusianere i hjemløshed. Omkring 300 borgere bruger Værestedet regelmæssigt.

    Værestedet har åbent alle årets dage og bliver dagligt besøgt af omkring 60 brugere. Her er der blandt andet mulighed for at få sig daglige måltider, deltage i arrangementer og få hjælp til at komme i kontakt med både kommunale og private tilbud. Det er også muligt at hente rent fixe-værktøj og købe Hus Forbi-aviser til videresalg.

    Sidst opdateret: 22. februar 2024