Gå til hovedindhold

Aktive indsatser

Læs mere om aktive indsatser i forbindelse med plaststrategien her.

Indhold

    Bæredygtighed er i stigende grad vigtigt, når Aarhus skal tiltrække store nationale og internationale events, og arrangørerne efterspørger løsninger, der kan gøre arrangementerne grønnere.

    I dag bliver det indsamlede affald oftest energiudnyttet og ikke genanvendt. Aarhus Kommune vil gøre det enklere for arrangørerne at forholde sig til affaldet, minimere affaldsmængden og affaldssortere mere.

    Det skal blandt andet ske ved at tilbyde arrangørerne affaldsfaglig sparring i planlægningsfasen, hjælpe pilotprojekter på vej og ved at tilpasse den digitale ansøgningsplatform Brugaarhus.dk, så arrangørerne får et simpelt system til at planlægge og udføre håndtering og sortering af affald.

    Desuden undersøges mulighederne for at udlåne sorteringsløsninger og tilbyde flere muligheder for at få vand fra drikkefontæner ved events i samarbejde med Aarhus Vand.

    I 2023 kommer The Ocean Race til Aarhus, og i den forbindelse afprøves konkrete tiltag i forhold til plast- og affaldsforebyggelse.

    Inspiration:
    Besøg ansøgningsplatformen Brugaarhus.dk
    Læs mere på renby.aarhus.dk
    Besøg Aarhus Vands hjemmeside
    Bliv inspireret på Aarhusevents.dk
    Læs Miljø- og Fødevareministeriets udgivelse "Inspirationskatalog til events og arrangementer: Hvordan bruger vi plastik bedre?
    Læs om vandpostcaminoen
    Læs om Robot-armen, SeaProtectorOne, der har samlet 63.000 stykker affald
    Bæredygtighedsrapport - The Ocean Race Stopover Aarhus 2023
    Læs mere om The Ocean Race 2023 

    Kontaktperson:
    Simon Rossau, Projektmedarbejder Ren By, Medborgerskab, Teknik og Miljø, sismr@aarhus.dk

    Charlotte Kirk Elkjær, Stopover Director TOR Aarhus 2023, Aarhus Events, cke@aarhus.dk

    Plast fylder meget i det affald, der bliver henkastet i byrummet og de grønne områder i Aarhus. Ren By Aarhus og Aarhus City Forening har derfor opstartet samarbejdet Alliancen for Nordens Reneste By for at blive fri for henkastet affald og få en renere by.

    Ambitionen er at løse byens affaldsudfordring og skabe varige ændringer i holdninger og adfærd. Det skal ske ved at tænke helt anderledes, gøre op med den klassiske rollefordeling og sætte nye standarder for samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og borgere.

    Målet er i fællesskab at finde frem til løsninger og aktiviteter, der gør Aarhus til Nordens reneste by.

    Inspiration:
    Besøg renby.aarhus.dk
    Læs mere om Alliancen for Nordens Reneste By

    Kontaktperson:
    Anders Laursen, Projektleder Ren By, Medborgerskab, Teknik og Miljø, andlau@aarhus.dk

    Børn og unge er fremtidens forbrugere og nutidens forandringsagenter. Derfor har børn og unge en nøglerolle i forhold til vores brug af plast på længere sigt.

    For at skabe sammenhæng mellem skolernes undervisning i bæredygtighed, klima og miljø og de praktiske handlinger, f.eks. affaldssortering i hjemmet og i skolen, bliver der bygget videre på tidligere initiativer og samarbejder.

    Der er udarbejdet en bog, "Rappen-Skralde til brug i børnehaver og grundskoler", og udviklet undervisningsforløb .F.eks. projektet ”Hovedet i havet” om plastforurening i havet, der er udviklet til udskolingen i samarbejde med Aarhus Universitet.

    Inspiration:
    Besøg hjemmesiden for Hovedet i havet
    Læs mere om Besøgstjenesten hos Kredsløb
    Læs Rappe-Skraldebogen (til børn i daginstitutionerne)
    Se en oversigt over plastundervisning

    Kontaktperson:
    Birte Buhl-Hansen, Natursamarbejdet, Børn og Unge, bbuha@aarhus.dk

    Et 3-årigt forsøg er igangsat med deltagelse af en række kaffebarer samt en leverandør af pantautomater. Mindre affald fra take away emballage i Aarhus – både som affald, i bybilledet og henkastet i naturen – og mere direkte genbrug. Det er målet med denne indsats. Konkret skal det ske ved at skabe et system, som gør det muligt at returnere emballage fra take away, så den kan blive vasket og genbrugt igen og igen.

    Indsatsen starter som et forsøgsinitiativ med disse to steps:

    Step 1: Etablere og afprøve et cirkulært system for take away emballage i et mindre konkret testområde i Aarhus midtby.

    Step 2: På baggrund af erfaringerne fra step 1 udbredes det cirkulære system for take away til en større konkret del af Aarhus gerne koblet med udbredelse i restaurant/take away kæder.

    Inspiration:
    Plastic Change
    Om Det Nationale Plastikcenter (plastikviden.dk)
    Fremtidens takeaway-system
    Reusable

    Kontakt:
    Simon Rossau, Projektmedarbejder Ren By, Medborgerskab, Teknik og Miljø, sismr@aarhus.dk

    Den nye viden om bl.a. innovation, samarbejde og muligheder indenfor plast, som plaststrategien giver, skal komme flest muligt til gavn. For at sikre dette bliver der udarbejdet en kommunikationsplan, som kobler Plaststrategien med konkrete indsatser eller produkter.

    Formålet er at kommunikere målrettet til medarbejdere, borgere og virksomheder i Aarhus Kommune samt at inspirere andre i Danmark. Det skal ske via kampagner, pressemeddelelser, oplæg på konferencer, nyheder til medarbejdere i Aarhus Kommune, events, arbejde omkring plaststrategiens identitet mv.

    En del af kommunikationen bliver målrettet SMV virksomheder i form af guidelines, startpakker og lignende. Desuden skal der etableres et Cirkulær Økonomi Team (CØ Team), som vil besøge relevante afdelinger i kommunen og evt. SMV’er i Aarhus Kommune for at inspirere og gå i dialog om de muligheder, der er indenfor bæredygtige indkøb af bl.a. plast.

    Inspiration:

    Kontakt: 
    Dialog – CØ Team – Mette Egerup Rich, Projektleder, Indkøb og Udbud, Borgmesterens Afdeling, mrich@aarhus.dk

    Formidling – Hanne Tokkesdal, Miljøleder, Kredsløb, hatj@kredslob.dk

    Byggebranchen genererer en ikke uvæsentlig del af erhvervslivets plastaffald. Noget af dette plastaffald kan forebygges ved at have fokus på bl.a. indkøb og logistik.

    Desuden er plastaffaldet fra byggebranchen ofte større ensartede mængder i god kvalitet, som kan bruges til ny plast, hvis det bliver sorteret til genanvendelse.

    Hovedfokus i indsatsen er derfor at give de større byggeaktører i Aarhus Kommune affaldsfaglig sparring bl.a. i forhold til projektering, indkøb, logistik, sortering, afsætningsmuligheder, branchekendskab mv. Denne rådgivning står affaldsselskabet Kredsløb for.

    Inspiration:
    Besøg Kredsløb.dk her
    Læs artiklen fra WasteTech.dk: Innovation og samarbejde skal løse udfordringen med bygge-og anlægsbranchen
    Læs artiklen fra WasteTech.dk: Plast i byggeriet skal gentænkes 

    Kontaktperson:
    Tom Ellegaard, Ingeniør, Kredsløb, toel@kredslob.dk

    Sidst opdateret: 29. januar 2024