Gå til hovedindhold
Teknik og Miljø

Nu er gadebelysningen tryggere og grønnere

I fredags sluttede anden etape i udskiftningen af de aarhusianske gadelamper. Dermed er ca. 50.000 lamper blevet skiftet siden 2015.

01. maj 2023

Indhold

  Bedre og mere energivenlig gadebelysning er resultat af den omfattende udskiftning af de aarhusianske gadelamper, der sluttede i fredags, da rådmand for Teknik og Miljø skiftede den sidste forældede højtryksnatriums lyskilde ud med en ny energivenlig LED-lampe.

  Projektet er på trods af dets omfattende størrelse udgiftsneutralt, fordi LED-teknologien er markant billigere i drift, og omkostningerne vil derfor tjene sig selv hjem i løbet af 20 år. Aarhus Kommune sparer på årsbasis, hvad der svarer til flere end 2.500 husstandes årlige elforbrug.

  "Vi begyndte at udskifte gadebelysningen længe inden, at energikrisen ramte Europa, så det har vist sig at være en beslutning, der er taget med rettidig omhu, og som kan ses på både den økonomiske og grønne bundlinje. Belysningen er også markant bedre, så aarhusianerne vil forhåbentlig opleve, at trygheden og trafiksikkerheden er øget på gader, veje og stier", siger Nikolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

  Alle lamperne er tændt i nattetimerne, dog er de dæmpet med 50 pct., hvor man tidligere brugte i stedet for natslukning af hver anden lampe

  Udskiftningen er blevet færdig ca. fireogenhalv måneder tidligere end forventet. Det er Bravida, der har stået for udskiftningen af gadelamperne.

  "Vi er glade for, at kommunens udendørs vejbelysningsanlæg nu står klar til gavn for både miljø, kommunen og borgere", siger Ole Høgh, regionsdirektør for infrastruktur, Bravida.

  Fakta

  Læs mere om den nye gadebelysning her