Nye regler åbner for mere udeservering i Aarhus
Flere restauranter, cafeer og barer skal have mulighed for at tilbyde udeservering. Aarhus Kommune fjerner begrænsningen på maksimalt 20 parkletter i byen og to pr. gade, som er blevet kritiseret af restauratører. Rådmand Steen Stavnsbo glæder sig over udsigten til mere udeliv.
Der skal være mere plads til udendørs hygge med god mad og drikke i Aarhus Midtby. Derfor ændrer Aarhus Kommune nu retningslinjerne for de såkaldte parkletter, der typisk er borde, bænke og stole i én konstruktion indrettet til udeservering. Hidtil har der været en begrænsning på maksimalt 20 parkletter i byen og ikke mere end to pr. gade. Fremover er der ingen øvre grænse for antallet af parkletter. I stedet bliver tilladelser givet på baggrund af en konkret vurdering.
Rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo (K) glæder sig.
"Der sker noget særligt i de gader, hvor der er udeservering i stedet for parkeringspladser. Her mødes folk på kryds og tværs og hygger sig med god mad og drikke. Vi har måtte erkende, at vores regler på området har været for begrænsende, og vi har lyttet til restauratørernes ønske om en ny, mere lempelig praksis. Jeg er glad for, at vi har fundet en løsning, der giver flere mulighed for at tilbyde udeservering og dermed tage del i at skabe stemning og godt humør i byen", Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø.
Skal også tage hensyn
Det er alene begrænsningen på maksimalt 20 parkletter i byen og to pr. gade, de nye regler gør op med. Aarhus Kommune laver fortsat en konkret vurdering af hver enkelt ansøgning og ser blandt andet på sikkerheden, fremkommeligheden og tilgængeligheden. Derfor vil tilladelserne til at opstille en parklet ikke bare blive delt ud på må og få uden skelen til gadens øvrige liv, forklarer rådmand Steen Stavnsbo.
"Selvom vi nu fjerner begrænsningen, kan man ikke bare tegne en skitse til en parklet på bagsiden af en serviet og sende den til os med en forventning om at få en tilladelse med det samme. Der skal naturligvis stadig tages hensyn til naboerne, som ikke skal have spoleret nattesøvnen, og derfor skal ansøgningen selvfølgelig leve op til en række krav", Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø.
Aarhus Kommune behandler ansøgninger om tilladelse til opstilling af parkletter hurtigst muligt men beder om forståelse for, at sagsbehandlingstiden kan variere fra ansøgning til ansøgning på grund af kompleksitet og ferie. Aarhus Kommune fører tilsyn med parkletter og udeservering over sommeren for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Hvis reglerne overtrædes, kan tilladelsen blive trukket tilbage.
Læs reglerne for parkletter her
Fakta om parkletter og udeservering i Aarhus
- En parklet er typisk borde, bænke og stole i én konstruktion indrettet
til udeservering. Parkletter placeres sædvanligt i afmærkede p-båse –
deraf navnet parklet – men de kan også placeres på kørebanen på
svagt befærdede veje
- Aarhus fik sin første parklet i 2017. Den blev stillet op i
Jægergårdsgade.
- I 2019 blev loftet for antallet af parkletter i byen hævet fra 10 til 20.
Samtidig blev der indført en begrænsning på maksimalt to parkletter
pr. gade.
- Udeservering blev særligt populært under coronanedlukningerne,
hvor restauranter, cafeer og barer skulle overholde bestemte
afstandskrav både ude og inde.
- En tilladelse til en parklet gælder i perioden 1. april til 30. september.
- Udeserveringen skal som udgangspunkt lukke senest klokken 24.00
på hverdage og søndage samt kl. 02.00 nætterne efter fredage og
lørdage.