Gå til hovedindhold

Har du rotter?

Du har pligt til at anmelde det, hver gang du ser en rotte eller finder spor efter rotter. 

Indhold

    Anmeld rotter her

    Når du foretager din anmeldelse, oplyser du hvilken dato du ønsker besøg af rottebekæmperen. Anmelder du før kl. 15:00, kan du få besøg førstkommende hverdag.

    På dagen for besøget ringer rottebekæmperen til dig i tidsrummet kl. 07:00 – 08:30. Her aftaler I, hvilket tidsrum bekæmperen kan komme og drøfter om der er noget du skal forberede forud for besøget.

    På rottebekæmperens første besøg skal enten ejeren af ejendommen eller en repræsentant for ejendommen altid være til stede.

    OBS! Vagtordningen er først gældende pr. 1. januar 2025

    Hverdage 

    Har du indgivet din anmeldelse før kl. 15:00, er den tidligste besøgsdato førstkommende hverdag. På dagen for besøget ringer rottebekæmperen til dig mellem kl. 07:00 - 08:30. Her aftaler I nærmere, hvilket tidsrum på dagen, bekæmperen kan komme.

    Anmelder du rotter en fredag, i weekenden eller på helligdage, er den tidligste besøgsdato den førstkommende hverdag.

    Bekæmpelse af rotter udenfor, på loftet, i kælderen, i hulmuren, i udhuse, i etageadskillelser eller lignende, begynder altid på førstkommende hverdag. Anmeldelser herom kan altid indgives elektronisk døgnet rundt – også på helligdage og i weekender, og betragtes ikke som en akut anmeldelse.

    Vagtordning (gældende pr. 1. januar 2025)

    Har du synlige rotter inde i beboelsen eller i opholdsrum udenfor almindelig telefontid (hverdage 08:00 – 15:00), i weekenden eller på helligdage, kan du frem til kl. 22:00 altid indgive en elektronisk anmeldelse for akut hjælp. Herefter vil du blive kontaktet af Aarhus Kommunes rottebekæmpelse senest to timer fra anmeldelsestidspunktet.

    Har du synlige rotter inde i beboelsen i tidsrummet 22:00 – 07:00 og har akut brug for hjælp, skal du indgive anmeldelsen til døgnvagten telefonisk via Østjyllands Brandvæsen, på tlf. 86767720. Er din henvendelse af akut karakter, vil du blive visiteret videre til rottebekæmpelsens døgnvagt, der håndterer din sag for videre bekæmpelse. Ring kun, hvis du har akut brug for hjælp.

    Vagtordningen er døgnåben og håndteres af Mortalin A/S, der også udfører den daglige rottebekæmpelse i Aarhus Kommune. Alle henvendelser om kommunal rottebekæmpelse skal altid gå igennem Aarhus Kommune.

    Vagtordningen dækker også dagligvarebutikker, spisesteder og andre steder, der opbevarer eller sælger levnedsmidler.

    Bekæmpelse af rotter udenfor, på loftet, i kælderen, i hulmuren, i udhuse, i etageadskillelser eller lignende, begynder altid på førstkommende hverdag. Anmeldelser herom kan altid indgives elektronisk døgnet rundt – også på helligdage og i weekender, og betragtes ikke som en akut anmeldelse.

    Husk

    Vagtordningen håndterer kun anmeldelser om synlige rotter inde i beboelsesrum eller i dagligvarebutikker, spisesteder eller andre steder, der opbevarer eller sælger levnedsmidler.

    Udenfor almindelig telefontid (hverdage 08:00 – 15:00) i weekenden eller på helligdage, kan du fra 07:00 – 22:00 altid indgive en elektronisk anmeldelse. Er din anmeldelse af akut karakter, kontakter døgnvagten dig inden for to timer efter anmeldelsestidspunktet.

    Har du synlige rotter inde i beboelsen i tidsrummet 22:00 – 07:00 og har akut brug for hjælp, skal du indgive anmeldelsen til døgnvagten telefonisk via Østjyllands Brandvæsen, på tlf. 86767720.

    Er din henvendelse af akut karakter, vil du blive visiteret videre til rottebekæmpelsens døgnvagt, der håndterer din sag for videre bekæmpelse. Ring kun til Østjyllands Brandvæsen, hvis du har akut brug for hjælp.

    Hvis der er mistanke om, at der kan være kloakbrud, laver bekæmperen en røgprøve via spildevands- og regnvandsbrønden. Du skal derfor kunne vise, hvor spildevandsbrønden er placeret på din ejendom. Er du i tvivl, kan du evt. finde kloaktegninger på FilArkiv.

    Besøg FilArkiv her

    Derudover skal du sørge for, at:

    • Spildevands- og regnvandsbrønden er tilgængelig, så bekæmperen kan åbne dækslet.
    • Hvis der skal laves røgprøve i en etageejendom, skal der være adgang til alle lejemål.
    • Hvis der skal tjekkes for rotter på loftet, skal der være klar til, at bekæmperen kan komme derop.

    Rottebekæmperen vil vurdere, hvilken rottebekæmpelse der er behov for. Det kan for eksempel være:

    • En bygningsgennemgang, der undersøger ejendommen for rotter og spor efter rotter.
    • En røgprøve for at undersøge, om der er kloakbrud på ejendommen.
    • Igangsætte en eventuel bekæmpelse med for eksempel fælder eller gift.
    • Råd og vejledning om, hvordan du sikrer ejendommen mod rotter.

    Fra 2024 betaler du for rottebekæmpelse på en ny måde. Fremover modtager alle grundejere en særskilt opkrævning. Det er anderledes fra tidligere, hvor gebyret for rottebekæmpelse blev opkrævet over ejendomsskatten. Gebyret bliver beregnet på baggrund af din ejendoms bebyggede areal, som vi har adgang til via BBR-registret. Der er ingen udsigt til, at du skal betale mere for rottebekæmpelse, end du har gjort førhen, men du skal fortsat betale, uanset om du har fået, får eller ikke får udført rottebekæmpelse.

    Baggrunden for den nye betalingsmåde er, at Skatteministeriet har ændret på reglerne for opkrævning af ejendomsskat i forbindelse med de nye ejendomsvurderinger.

    Du kan læse mere om ændringerne på Miljøministeriets hjemmeside.

    Læs Ny bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter fra Miljøministeriet her

    Hele lovteksten herunder § 52 om opkrævning af gebyrer kan findes via Retsinformation.

    Læs Rottebekendtgørelsen på Retsinformation.dk her

    Husk

    Det er lovligt at entrere med private skadedyrsbekæmpere, men det er for egen regning.

    Såfremt du har et defekt kloaksystem, er det dig som grundejer, der skal afholde udgifterne til forbedringer af disse. Det er din pligt at udbedre din ejendom.

    Rotten er et sky dyr, der skjuler sig godt. Vær derfor opmærksom på de spor, den efterlader sig.

    Tegn på rotter

    • Rottelort. En rottelort er cirka 17 mm i længden og 6 mm i bredden.
    • Huller omkring kloakdæksler, i græsplænen og blomsterbedet. Et rottehul måler cirka et håndled i omkreds.
    • Kradse- eller pibelyde fra gulv, loft eller vægge kan både være tegn på rotter, mus eller andre skadedyr

    Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at anmelde det.

    Læs mere om tegn på rotter på Miljøstyrelsens hjemmeside

    Du kan selv gøre meget for, at sikre dit hjem mod rotter. Herunder følger en række råd du kan følge for at rottesikre din ejendom.

    Kloak

    Kloakbrud er den hyppigste årsag til rotter i boligen. Hold derfor øje med nedsunkne fliser eller huller i jorden omkring dit hus. Kloakbrud skal udbedres med det samme, så rotterne bliver nede i kloakken.

    Fuglefodring

    Fuglefodring er en af de hyppigste årsager til rotter i haven. Fodrer du alligevel fugle, bør du kun lægge mad ud, som du ved, de spiser op. Lad eventuelt fuglene spise fra et fad eller lignende, som du kan tage ind igen efter endt fodring. På den måde sikrer du, at rotterne ikke kommer og spiser resterne.

    Styr på haven

    • Rotter kan let komme under kompostbeholdere, hvor der ofte er adgang til mad. Du kan sikre, at rotterne ikke kan komme ind ved at sprede et fintmasket net ud under kompostbeholderen, før du stiller den op.
    • Sørg for at fjerne nedfaldsfrugt, så det ikke ligger spredt i hele haven. Rotterne spiser med glæde rådden frugt, så det er en god idé til efteråret at samle nedfaldsfrugt sammen og enten køre det væk eller opbevare det forsvarligt og rottesikkert.
    • Rotter putter sig gerne i brændestakken eller kvasbunker. Hav styr på dine rodebunker, og flyt brændestakken væk fra husmuren. Hæv den eventuelt 20-30 cm over jorden, så du kan se om der er aktivitet under

    Sikring af tagrender

    Rotten er en dygtig klatrer og kan let forcere et nedløbsrør. Placer derfor en godkendt rottesikring i toppen af dit nedløbsrør. Alternativt, en kugle sammenrullet hønsetråd. Vær opmærksom på, at du ikke stopper din tagrende.

    Dyrehold

    Rotterne er altædende og spiser derfor også med hos andre dyr. Sådan kan du forebygge rotter i dit dyrehold:

    • Opbevar dit dyrefoder i tætte beholdere og foder kun dine dyr, så du ved, de spiser op. 
    • Sikr eksempelvis din hønsegård ved at grave fintmasket, galvaniseret net mindst 60 centimeter ned i jorden langs bunden af hønsegården.
    • Alternativt kan det graves 30 centimeter ned og i en lige vinkel, føres 30 centimeter ud fra hønsegården. På denne måde forhindrer du rotterne i at grave sig vej ind.
    • Hold det pænt og rent både i og omkring dyrenes bolig.

    Sikring af hævede terrasser og småbygninger

    • Brug volierenet eller eternitplader.
    • Sikring med volierenettet skal du vinkle 90 grader, så sikringen går 30 centimeter ned i jorden og 30 centimeter ud fra terrasse eller bygning. Maskestørrelsen skal maksimalt være 1x1 centimeter, da rotter kan komme igennem huller svarende til en tokrone. Hvis du også vil sikre mod de fleste mus, skal maskestørrelsen ikke være større end 0,5x0,5 centimeter.
    • Sikring med eternitplader skal gå langs hele terrassens- eller bygningens kant og 60 centimeter ned i jorden.
    • Små skure, som ikke kan sikres med net eller plader, skal gerne ligge frit og hævet 30 centimeter over jorden, så rotter ikke kan søge ly bagved og nedenunder.
    • Det vil være en god ide at muliggøre inspektion under en hævet terrasse, da man ellers kan risikere at skulle bryde den op i forbindelse med bekæmpelse.

    Det er muligt at blive boende, mens bekæmpelsen foregår. Du skal huske god hygiejne og løbende rengøring af alle overflader med bakteriedræbende rengøringsmiddel.

    For at undgå risiko for smitte fra rotterne, skal du være opmærksom på følgende:

    • Kassér fødevarer, der er gnavet i. Kassér også fødevarer, du har mistanke om, har været i kontakt med rotterne . 
    • Fødevarer, der ikke er gnavet i, skal opbevares i lukkede skabe, køleskab eller tætsluttende beholdere.
    • Fødevareemballager, der kan rengøres udenpå inden åbning, såsom glas, flasker og dåser, skal du rengøre, desinficere og sætte i lukkede skabe
    • Brug vandtætte handsker ved al håndtering af genstande og overflader, når du gør rent. Husk, at rengøringsmidlet skal indeholde sulfo.
    • Brug tætsluttende myggenet, når din baby sover.

    Vær opmærksom på at tage forholdsregler. 

    Du skal kontakte dit forsikringsselskab eller boligselskab, hvis du har behov for at blive genhuset, imens der er rotter i ejendommen. Det er ikke kommunens opgave.

    Sidst opdateret: 20. december 2024